La volan, telefonul poate aștepta! S-a modificat Codul rutier


  • Începând cu data de 12 octombrie 2019 vor intra în vigoare noile reglementări prin care va fi interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către șofer în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Cu siguranță cei interesați, adică șoferii, deja știu că în 12 octombrie 2019 intră în vigoare un set nou de reguli privind circulația pe drumurile publice, acestea fiind prevăzute de Ordonanța nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Cea mai importantă prevedere a acestei ordonanțe constă în faptul că șoferului îi este interzis să utilizeze telefonul mobil în timp ce se află în trafic, la volan. Mai mult de atât, îi este interzis să îl țină în mână. Pe lângă faptul că minimul amenzii pentru folosirea telefonului mobil în timpul condusului a crescut foarte mult, dacă această contravenție este coroborată cu o alta, permisul de conducere este reținut pentru 30 de zile. Noile prevederi îi includ atât pe conducătorii de autoturisme, cât și pe vatmani, ori pe cei care conduc tractoare agricole sau forestiere. Noile prevederi se referă și la conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere. Aceștia riscă amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei, dacă folosesc telefonul mobil în timp ce conduc.

Trebuie menționat că prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Spre exemplu, dacă trebuie să setați aparatul GPS, Poliția Rutieră vă recomandă să opriți într-o parcare sau să trageți pe dreapta și doar apoi să mânuiți aparatul, sau, spun polițiștii, dacă nu puteți opri, pasagerul din dreapta ar putea seta aparatul.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.