Donează o carte pentru viitoarea bibliotecă din Jibert!


  • După modelul Dăișoara, acolo unde a fost deschisă o bibliotecă cu ajutorul oamenilor care au donat cărți, inițiatorii acestui proiect doresc ca următoarea localitatea care să beneficieze de o bibliotecă să fie Jibert!

Anul trecut, la începutul lunii octombrie, a fost mare sărbătoare în Dăișoara! Acolo a fost deschisă prima bibliotecă comunală și totul a fost posibil grație donatorilor din toată țara. Cel care a inițiat această acțiune a fost Florin Bucuțea, un tânăr fiu al satului, care a dorit ca toți cei din Dăișoara să aibă parte de un loc doar al lor, unde să citească.

În prezent biblioteca din Dăișoara numără peste 4.500 de volume, iar oamenii din toată țara continuă să doneze cărți. Tocmai din acest motiv Florin s-a gândit ca această inițiativă să fie extinsă. Astfel că următoarea bibliotecă sătească cu cărți donate se va amenaja în Jibert.

Florin Bucuțea

Florin Bucuțea

Ideea cu extinderea a venit de la faptul că încă primesc telefoane de la oameni care au rezonat foarte bine cu biblioteca de la Dăișoara și campania derulată de mine, de a construi biblioteci. Deja la Dăișoara am peste 4.500 de volume și spatiul este plin, și nu mi-aș dori să ascund cărți în spatele ușilor la care copiii să nu aibă acces. Cred că este foarte important să menținem vie ideea că se pot face lucruri mărețe din nimic și să înființăm o bibliotecă și în alte sate care nu dispun de una. De ce la Jibert? Pentru că părintele Vicentiu, preot la Biserica din Jibert, a fost alături și a sprijinit această campanie desfășurată la Dăișoara, pentru că îl știu un om foarte implicat în comunitate și nu numai, conduce un cor de elevi și are multe proiecte civice. Și cu astfel de oameni care au aceleași valori și se ghidează după principii asemănătoare, este o plăcere să lucrezi. Da, domnul primar al localității Jibert a fost informat de această acțiune de către preot, și ne va pune la dispozitie o încăpere“, a spus Florin Bucuțea.

Preot Iulian Vincențiu Ungureanu

Ideea înființării unei biblioteci și în Jibert a venit de mai mult timp. Totul a pornit de la o discuție pe care am avut-o cu Florin. În luna decembrie 2018 am fost, împreună cu corul de copii, la o manifestare în Dăișoara. Atunci am vorbit cu Florin și mi-a plăcut mult această idee. Avem multe proiecte civice în derulare, iar aceasta considerăm că va fi una de mare amploare. Am primit de curând și un videoproiector, astfel că în viitorul spațiu pe care primăria din Jibert ni-l va pune la dispoziție vom organiza, împreună cu preoții de la parohiile învecinate, seri duvohnicești, la care, bineînțeles, vor fi prezenți tinerii din comunitățile noastre. Împreună cu primarul comunei Jibert, Iancu Boeriu, am și identificat un spațiu unde va fi biblioteca. Întâi va trebui amenajat, zugrăvit. De fapt, în urma discuției pe care am avut-o cu primarul Boeriu am identificat acest spațiu. Și dânsul s-a gândit la un centru multicultural în localitatea Jibert, astfel că acum doar trebuie să îl amenajăm. Am donat și eu 1.000 de volume, în prezent viitoarea bibliotecă sătească din Jibert numără 2.500 de cărți“, a spus și părintele Iulian Vincențiu Ungureanu, paroh la Biserica Ortodoxă din Jibert.

Iancu Boeriu, primarul comunei Jibert

Însă ca în acel spațiu să poată funcționa o bibliotecă, trebuie convocată o ședință de Consiliu Local. „Susținem ideea înființării unei biblioteci în Jibert. Tocmai din acest motiv, în ședința de Consiliu Local din luna februarie vom avea un proiect de hotărâre prin care vom aloca un spațiu unde aceasta va funcționa. Spațiu pe care l-am și identificat deja. În incinta Primăriei Jibert sunt peste 200 de volume depozitate, așa că, prin înființarea acestei biblioteci le vom pune în valoare“, a mărturisit și primarul comunei Jibert, Iancu Boeriu.

Așadar, dacă prin pasiune, muncă și dăruință, la Dăișoara s-a înființat o Bibliotecă, doar prin donații și fără niciun sprijin financiar, cu siguranță la Jibert viitoarea bibliotecă va prinde contur mult mai repede, de ce nu. Chiar și așa, inițiatorii acestui proiect au nevoie de orice sprijin. Fie că doriți să contribuiți la îmbogățirea bibliotecii, care su siguranță va fi de folos și pentru satele învecinate, care nu au o bibliotecă, fie prin implicare civică, sunteți rugați să luați legătura cu Florin Bucuțea – 0760513097 sau preotul Iulian Ungureanu – 0764156590.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.