Tu ţi-ai petrece câteva ore cu copiii şi tinerii din case de copii? Am găsit făgărăşence care fac deja asta


Ondine Krempels şi Cristina Rădoi

Copiii din centrele de plasament din Făgăraș, Dacia și Rupea sunt în căutare de prieteni noi. Unii care să le ofere afecţiune şi câte puţin din timpul lor liber! Câteva făgărăşence au decis să renunţe la două-trei ore din viaţa lor săptămânală şi să meargă, pe bază de voluntariat, în aceste centre. Au găsit acolo un alt univers din care nu mai vor să plece. S-au împrietenit cu copiii, iar acum, şi unii, şi ceilalţi de abia aşteaptă să se facă miercuri ca să se reîntâlnească.

,,Am început acest voluntariat anul trecut, după ce văzusem un simplu anunţ pe Facebook prin care Asociaţia ,,Ajungem mari” căuta voluntari care să desfăşoare tot felul de activităţi cu copiii din centrele de plasament. Pentru judeţul Braşov se terminaseră înscrierile, aşa că am optat pentru judeţul Sibiu. În primă fază m-am dus la Sibiu la un curs de o zi, un fel de instructaj din care aflam cam ce aveam de făcut. Văzând că sunt din judeţul Braşov, reprezentanţii ONG-ului mi-au spus că aş putea face totuşi voluntariat în satul Dacia, comuna Jibert, care era mai aproape de casa mea. Aşa am ajuns ca, timp de 6 luni, să merg duminică de duminică la centrul din Jibert, unde am petrecut cele mai frumoase două-trei ore din timpul meu săptămânal”, povesteşte Ondine Krempels, una dintre voluntare.

Corina Burlea

După ce în circuitul centrelor în care se făcea astfel de voluntariat a intrat şi Centrul ,,Floare de colţ” din Făgăraş, Ondine s-a mutat aici. A semnat un al doilea contract de voluntariat pentru următoarele 8 luni. Alte două făgărăşence i s-au alăturat.

,,Din luna noiembrie merg la ,,Floare de colţ”. Aici programul este miercurea, de la 17.00 la 19.00. Mai sunt două fete din Făgăraş care fac voluntariat: Cristina Rădoiu şi Corina Burlea. La acest centru sunt 18 fete şi 18 băieţi cu vârste de pe la 7,8 ani şi până pe la 20 de ani. Nu este deloc greu ceea ce facem noi, de regulă sunt activităţi ludice. Pot să îţi spun că în general voluntarii primesc mai mult sufleteşte decât dăruiesc. Când te duci acolo, copiii vin la tine, te îmbrăţişează, se întristează când pleci, te întreabă când mai vii. Te încarci cu o energie extraordinară de la ei”, mărturiseşte Ondine.

În viaţa de zi cu zi, Ondine este consilier juridic. Cristina este inginer, iar Corina este antreprenor. Toate îşi găsesc puţin timp liber pentru a le fi aproape copiilor fără de părinţi.

A fost greu să o conving pe Ondine să ne mărturisească amănunte despre acest voluntariat, pentru că ea consideră că face acest lucru pentru copii, nu pentru public.

La Centrul ,,Floare de colţ” sunt instituţionalizaţi copii cu nevoi speciale. Cu toate acestea, prezenţa în mijlocul lor este un stimulant de nedescris pentru Ondine Krempels.

Asociaţia ,,Ajungem mari” este din Bucureşti, dar şi-a extins activităţile şi în restul ţării. Reprezentanţii ONG-ului caută cât mai mulţi voluntari care să dăruiască acestor copii măcar un gram din timpul lor liber.

Reprezentanţii ONG-ului speră să poată forma două grupe de voluntari pe săptămână, atât la fete, cât şi la băieţi, la Centrul ,,Floare de colţ”, aflat în cartierul Combinat, în vecinătatea Şcolii nr. 3. Dacă se găsesc şi mai mulţi făgărăşeni dispuşi să îşi petreacă puţin timp cu copiii fără de părinţi, se va face o grupă şi pentru Centrul ,,Casa Maria”.

De asemenea, se mai caută voluntari şi pentru centrele din Dacia (de băieţi) şi din Rupea (de fete).

,,Căutăm voluntari inimoși pentru a dărui 3 ore/săptămână, timp de cel puțin 8 luni, din aprilie până în noiembrie, copiilor din centrele de plasament. În Făgăraș, Dacia și Rupea sunt mulţi copii şi tineri minunaţi care așteaptă noi prieteni și mentori Putem deconta transportul voluntarilor până la centru şi înapoi”, susţin reprezentanţii Asociaţiei ,,Ajungem mari”.

Pentru a ajunge voluntar într-un astfel de centru de plasament, nu este nevoie de nicio experienţă. Vârsta minimă obligatorie este de 16 ani.

Înscrierile pentru voluntariat se încheie în data de 9 februarie. Cei care vor să facă acest pas pot accesa portalul www.ajungemmari.ro, secţiunea ,,Devino voluntar”.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.