Două localități din județul Brașov, atestate ca zone cu resursă turistică. Au șanse de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene


Guvernul României a aprobat atestarea ca zone cu resurse turistice a 21 de noi localități, cele mai multe fiind din județul Cluj. Aceste localități vor beneficia de șanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat, în ședința de marți, 31 ianuarie, atestarea ca zone cu resurse turistice a mai multor localități, se arată într-un comunicat de presă transmis de Minister.

Este vorba despre următoarele localități:

Ticușu (jud. Brașov);

Vama Buzăului (jud Brașov)

– Scorțoasa (jud. Buzău);

– Dobrești (jud. Bihor);

– Fârliug (jud. Caraș-Severin);

– Recea Cristur, Dăbâca, Geaca, Vad, Țaga, Bonțida, Panticeu și Bobâlna (jud. Cluj);

– Goiești și Bratovoești (jud. Dolj);

– Lupeni și Pui (jud. Hunedoara);

– Bălțați (jud. Iași);

– Gurghiu (jud. Mureș);

– Benesat (jud. Sălaj);

– Nițchidorf (jud. Timiș).

Avantajele zonelor cu resurse turistice

Conform legii, zonele cu resurse turistice sunt „unitățile administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora există o concentrare mare și foarte mare a resurselor naturale și antropice, ce pot genera dezvoltarea uneia sau mai multor forme de turism.”

În ceea ce priveșta avantajele acestor localități, Ministerul precizează: „Prin promovarea ca zone cu resurse turistice, aceste localități vor beneficia de șanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene, ȋn condiţiile ȋn care proiectele de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului vor fi promovate cu prioritate, prin programele naţionale, regionale şi judeţene de dezvoltare.”

Ordonanța de Urgență 142 din 28 octombrie 2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice prevede mai multe avantaje cu privire la aceste localități.

Astfel, în unitățile administrativ-teritoriale cu resurse turistice, „turismul constituie o activitate economică prioritară, iar investițiile pentru dezvoltarea acestei activități vor fi orientate cu precădere spre aceste zone.”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.