Locuitorii comunei Hârseni ar putea avea de la finalul acestui an acces la rețeaua de canalizare. Lucrările la apă vor dura, în schimb, ceva mai mult, pentru că s-a schimbat sursa de captare a apei. Inițial s-au forat 3 puțuri la adâncime pentru scoaterea apei din subteran, dar s-a constatat că acestea nu pot deveni surse de apă, astfel încât s-a trecut la planul B, adică o captare de suprafață dintr-o vale. Modificările acestea, plus alte impedimente de ordin juridic apărute pe parcurs, au schimbat calendarul introducerii apei pe raza comunei.
,,În primele luni de când am venit la Primărie m-am ocupat cu actualizarea proiectelor, pentru că toate erau expirate. Acum lucrez la cel de apă, în speță captarea apei, un proiect pe PNDL 1. Situația juridică de acolo nu este realizată. Acum am făcut documentația pentru situația juridică a terenului, care era la Cartea Funciară pe Comuna Politică Sebeș și trebuie trecut pe Comuna Hârseni. Am făcut ridicări topografice, am scos Certificatul de Urbanism etc.”, a explicat primarul Daniel Dâmboiu.
Captarea se va face din Lărguța, situată pe Valea Sebeș, și este de fapt o schimbare de soluție. Pe proiectul vechi figura că apa va fi captată din subteran, cu 3 puțuri, dar la forarea celor 3 puțuri nu s-a găsit apă, așa că s-a schimbat proiectul și se face captare la suprafață din Valea Lărguța.
De la punctul din care se face captarea apei și până în sat sunt 5,8 kilometri. Între captare și localitate va fi amenajată o stație de filtrare a apei, tot pe Lărguța, la o distanță de 800 de metri de locul captării. Apa va veni prin cădere liberă, fără a fi montate pompe pe traseu.
Până acum localnicii acestei comune nu au avut niciodată alimentare cu apă. Au folosit fântânile. Asta, deși conductele de apă sunt introduse în toate satele comunei în urma unei lucrări începute în anul 2015, dar n-a existat efectiv sursa de apă.
,,Avem contract pentru lucrările de apă și canal cu o firmă de la București. Până vom începe lucrările pentru apă, lucrăm cu firma respectivă la canalizare. Acum, de exemplu, este în lucru stația de epurare, care cred că va fi terminată în două luni de zile. Stația de epurare se realizează la Hârseni, dar va deservi toate satele comunei. Pentru canalizare mai trebuie să obținem 3 permise de subtraversare la râuri, care încă nu au fost scoase până acum, și trebuie să mai montăm 7 pompe. Anul acesta întreaga canalizare ar putea fi finalizată”, a precizat primarul Daniel Dâmboiu.
(Cristina Cornilă)