După două decenii, un mic sat din Țara Făgărașului se poate lăuda cu primul său elev care a absolvit o facultate, cu diplomă de licență.
Comunitatea din satul Cobor, comuna Ticușu, numără 250 de suflete cu totul, așa că în sat e veste mare când cineva are o așa performanță.
Informația a fost făcută publică de consilierul județean Erwan Joliff, pe care lumea îl cunoaște ca Francezul din Cobor. De 19 ani, Joliff s-a stabilit în micul sat românesc, iar, de la venirea sa aici și până astăzi, nimeni din Cobor nu a mai reușit să termine studiile unei facultăți.
,,Sunt de 19 ani în satul Cobor, un sat mic de 250 de locuitori, situat la 23 de km de municipiul Făgăraș . Avem o grădiniță și o școala elementară în sat și poți face până la 8 clase în satul vecin, Ticușu Vechi. Mai departe trebuie să mergi la liceu în Făgăraș. Am aflat acum de primul tânăr din sat, pe care l-am cunoscut de mic copil, care a absolvit patru ani de facultate cu o diplomă și care s-a angajat acum într-o multinaționala aici în țară. Unul singur din zeci de tineri pe care i-am cunoscut din sat, care a ajuns la acest nivel”, a precizat Joliff.
Francezul din Cobor spune că este conștient de eforturile pe care le-au făcut tânărul și familia lui pentru a ajunge la acest rezultat.
,,Născut in Franța, nu mi s-a parut niciodată un efort deosebit să termini o facultate. Aș zice ca e o chestie aproape normal, pentru că totul e organizat pentru a te ajuta să ai acces la educație. E o chestie firească ca statul să-ți ofere o educație. La noi, în special dacă provii din mediul rural, e un adevărat ,,parcurs al luptătorului” ca să ajungi la o educație de calitate, iar în fața tuturor obstacolelor pe care le vei întâlni pe parcurs poți fi sigur că de multe ori vei fi aproape singur să le rezolvi’’, mai spune Erwan Joliff.
Transport școlar pentru elevi, pus pe butuci de starea carosabilului
Francezul din Cobor este cel care în ultimul an școlar a rezolvat problema transportului școlar pentru copiii care învață la Făgăraș și trebuie să facă zilnic naveta din Cobor. Din septembrie 2022, de când a început anul școlar, elevii din Cobor au avut zilnic transportul asigurat, de acasă până la Făgăraș și înapoi.
Cu sprijinul unei asociații, Erwan Jollif a reușit să cumpere anul trecut un minibus cu 9 locuri, ,,ca să poată fi condus de toată lumea”, adică, prin rotație, de către părinții copiilor.
Au fost 8 copii navetiști: unul în clasa a III-a, unul în clasa a VI-a la școala germană și restul la Liceul Șenchea.
Autovehiculul a fost cumpărat la mâna a doua, însă între timp s-a stricat, iar Joliff acuză starea proastă a drumurilor.
,,Nu am primit absolut niciun sprijin din partea autorităților publice, măcar pentru a ne oferi un drum de calitate până în oraș. Vara aceasta, cu voluntari din Franța, o să repararăm drumurile, iar bus-ul nostru e la service pentru probleme legate de starea drumurilor’’, susține Francezul din Cobor.
Despre Cobor
O paradigmă etnică între colinele Transilvaniei, Coborul ni se dezvăluie ca unul dintre puținele sate ungurești din zonă, până la care ajungi trecând prin ținutul sașilor. Înconjurat de-o parte și de alta de sate săsești, Coborul a rămas o enclavă ungurească, fiind la origini, dacă nu cel mai vechi sat din Țara Făgărașului, cel puțin unul care aspiră la acest statut. Coborul există din 1202 și, din 800 de ani de istorie, astăzi aproape că s-a ales praful. Comunitatea s-a micșorat până la dispariție, iar renumele localității mai stă în picioare cam cât va mai sta simbolul său, Biserica reformată.
Coborul împărtășește același destin tragic ca mai toate satele mici cu fortificații medievale: Gherdeal, Toarcla, Rodbav, Felmer etc. Cu deosebirea că celelalte fiind săsești la origini, el, Coborul unguresc, stăpânește mândru în mijlocul ținutului săsesc! Vezi AICI un scurt reporatj despre satul Cobor.
(Cristina Cornilă)