Este oficial. Există Hotărâre de Guvern pentru înființarea spitalului din Victoria


De acum lucrurile au intrat pe făgașul normal. După 10 ani în care orașul Victoria a trebuit să se descurce fără spital, iată că locuitorii orașului au acum reale motive de bucurie.

Eforturile primarului Camelia Bertea și ale oamenilor din Primăria Victoria de a reînființa în această localitate o unitate spitalicească s-au concretizat luni, 12 iulie 2021, când în Monitorul Oficial al României a apărut Hotărârea de Guvern ,,privind înființarea Spitalului Orășenesc Victoria, județul Brașov”.

Hotărârea este semnată de primul ministru Florin Cîțu, de vicepriminiștrii Kelemen Hunor și Dan Barna, de ministrul Sănătății Ioana Mihăilă și de secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Marin Țole.

Mult așteptata Hotărâre de Guvern prevede că se aprobă înființarea spitalului, în subordinea Consiliului Local.

Unitatea spitalicească va fi finanțată integral din venituri proprii, realizate din sumele încasate pentru serviciile medicale prestate pe bază de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

primar Camelia Bertea

Pentru ca Hotărârea de Guvern să poată fi emisă, proiectul de act normativ a fost lansat pentru dezbatere publică de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei. Acesta a fost afişat pe site-ul propriu al Ministerului timp de 10 zile, între 18 iunie şi 28 iunie.

Spitalul va fi înfiinţat în clădirea existentă deja, care a fost proiectată încă de la bun început pentru 200 de paturi, având demisol, parter și 4 etaje, cu o amprentă la sol de 1.100 mp și o suprafață înconjurătoare aferentă de 12.200 mp.

Autorităţile locale de la Victoria estimează că peste 20.000 de oameni se vor folosi de acest spital, din localităţile: Victoria, Ucea, Drăguş, Viştea, Sâmbăta de Sus, Arapaşu de Jos, Cârţa, Cârţişoara).

Într-un an de zile, numai Ambulanţa a intervenit la peste 2.000 de cazuri în oraş şi localităţile limitrofe. Datele furnizate de SAJ Brașov arată faptul că în cursul anului 2020 personalul substației Victoria a intervenit la 2.064 de cazuri, dintre care 27 solicitări pentru stop cardio-respirator, 43 au fost persoane găsite decedate și 1.994 au fost intervenții pentru alte afecțiuni medicale.

 

În ’74 a fost înfiinţat primul spital în Victoria

În anul 1974, în orașul Victoria a luat ființă Spitalul Orășenesc Victoria, cu o structură funcțională de 150 paturi. La începutul anului 1980 a fost proiectată, construită și ulterior s-a dat în folosință o clădire nouă, cu o capacitate de 200 de paturi, în care s-au desfășurat activități publice de sănătate până în anul 2011.

Hotărârea de Guvern prin care se aprobă înfiinţarea spitalului

Începând cu anul 2006, spitalul s-a axat preponderent pe tratarea cazurilor cu afecțiunilor cronice, purtând denumirea de Spitalul de Boli Cronice Victoria.

În anul 2011, Spitalul de Boli Cronice Victoria a fost desființat prin Hotărârea de Guvern nr. 807/10.08.2011, după o funcționare de 37 de ani.

Astăzi, locuitorii din oraş, dacă au nevoie de un spital, trebuie să se deplaseze la cele mai apropiate unităţi medicale, care sunt:  Spitalul Municipal ,,Dr. Aurel Tulbure” din Făăgraş (35 km), Spitalul Cronic de Boli Profesionale din Avrig (35 km) sau Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu (55 km).

În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea spitalului, se arată că în oraşul Victoria există patru unități cu profil chimic încadrate în gradul de risc major: 1. Societatea VIROMET S.R.L., cu peste 300 de angajați; 2. Societatea PUROLITE S.R.L., cu 287de angajați; 3. O filială a Companiei Naționale ROMARM, respectiv Societatea PIROCHIM VICTORIA S.A., cu 75 de angajați; Societatea MAXAM S.R.L. fabrica Victoria, care produce exploziv pentru uz civil, cu 30 de angajați.

În total, sunt 692 de angajați în domeniul de risc major, iar localitatea nu avea o unitate spitalicească.

În ultimii ani, din 2011 începând şi până la data de 30 mai 2021, în oraşul Victoria a funcţionat, în loc de spital, o o unitate medicală public-privată, care a însemnat de fapt o asociere în participațiune între Consiliul Local Victoria și societatea privată SAM Servicii Avansate Medicale S.R.L. din Sibiu. Contractul de asociere în participațiune a fost încheiat pentru o perioadă de zece ani, respectiv până la finalul lunii mai 2021, când a încetat.

 

Urmează angajări, contractarea cu Casa de Sănătate şi amenajările spaţiului
Ce a fost mai greu a trecut, dar sunt sunt însă paşi importanţi de făcut, până când pe uşa spitalului oraşului va putea intra primul pacient.
,,După luni de muncă asiduă, după nenumărate ședințe, analize, drumuri și eforturi, putem afirma că suntem în plin proces de demarare a procedurilor oficiale pentru redeschiderea spitalului, proceduri care vizează, pe lângă concursurile de manager, de angajări, proceduri specifice de amenajare, și procesul de avizare a structurii și de contractare cu CNAS. Sperăm să ne încadrăm în termenul limita și vom putea discuta concret despre redeschiderea spitalului după ce vom parcurge toți acești pași.
Suntem încrezători ca vom reuși și vom asigura condițiile care să ne permită să avem un spital modern, eficient.
Țin să mulțumesc, în mod deosebit, doamnei ministru Ioana Mihăilă și celorlalți membri ai guvernului care au conștientizat necesitatea de a avea acest spital care deservește nu numai orașul Victoria, ci și zonele limitrofe, în contextul în care cel mai apropiat spital este la minim 30 de kilometri, înțelegând și susținând cu toate forțele dorința noastră de a oferi acces la servicii medicale de calitate întregii zone. Mulțumim pe această cale și colaboratorilor noștri, domnului senator Irineu Darău, consilierului județean Ovidiu Paraschivescu, domnului prefect Cătălin Văsii, președintelui Consiliului Județean Adrian Vestea, care ne-au susținut și ne-au încurajat să aducem acest vis al locuitorilor orașului nostru în prag de realizare, în numai 9 luni de eforturi și de colaborare, care ne-au adus încrederea că, dacă ne dorim cu adevărat orice, putem reuși. Vom munci în continuare pentru obiectivul Spitalului din Victoria.
Mai avem etape birocratice de parcurs, dar vă garantăm că suntem pe drumul cel bun și că vom asigura serviciile medicale necesare pentru zonă. Deocamdată ne concentrăm pe muncă și pe termene limită. La final vom putea sărbători și discuta pe îndelete despre pașii parcurși”, au fost cuvintele Cameliei Bertea, după munca pe care a depus-o pentru înfiinţarea unui nou spital în oraş.
(Cristina Cornilă)

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.