Făgărășeanul care face bere artizanală


Sătul de gustul berii din comerț, un făgărășean s-a apucat de făcut propria-i bere. Acum, nu numai că își poate răsfăța simțurile cu o bere pe gustul său, dar a intrat și în rândul comercianților de bere. Nu este fabricant de cantități mari, având în vedere că berea sa este artizanală, dar este posesorul unei rețete inedite, pe care a îmbunătățit-o treptat până când a ajuns la cel mai bun produs: o bere roșiatică, în stilul IPA, ușor tulbure, cu depunere de drojdie pe fundul sticlei.

,,Nu îmi mai plăcea berea din comerț

Gabi Cantor (50) este făgărășean get-beget. S-a născut la Făgăraș, a făcut școala generală la Făgăraș, apoi Liceul Industrial de Chimie. Chimia l-a atras spre viitoarea lui meserie, aceea de inginer chimist. A făcut Institutul Politehnic din București, Facultatea de Chimie, iar apoi a hotărât să se stabilească la Brașov, căci meseria sa nu se potrivea cu un oraș în care combinatul Nitramonia murea.

Berea a început să o fabrice la Brașov, nu cu mult timp în urmă, din dorința de a bea o bere pe gustul său. ,,Nu mai îmi plăcea berea de cumpărat, de la niciun producător. Așa m-am apucat eu, acum vreo 3 ani, să îmi fabric propria bere. Inițial, am vrut să o fac doar pentru mine și am tot încercat fel de fel de rețete. Am făcut multe modificări la rețeta la care am rămas până la urmă, până când am adus berea la un gust pe care îl prefer eu. Mie îmi plăcea, dar puteam fi subiectiv, așa că am început să dau la prieteni. Ei au zis că le-a plăcut. Apoi am dat la prietenii prietenilor. Și lor le-a plăcut. Am început să prind curaj.”, povestește Gabi despre începuturile drumului său într-ale fabricatului de bere.

Așa s-a născut ,,Dănilă’s”, marca de bere artizanală care se produce într-o hală din Brașov de către un făgărășean pasionat de această populară băutură. Numele nu este întâmplător, ci rămâne ca un simbol în familia producătorului, al cărui bunic se chema Dănilă.

Rețetă originală

Marca de bere ,,Dănilă’s” este un amalgam de ingrediente univesale, îmbinate după o formulă anume, și, ca să aibă gustul pe care-l are, conține câte ceva nemțesc, american și englezesc.

,,Berea este făcută din două malțuri (un malț normal, unul caramelizat), două hameiuri (unul de amăreală, unul de aromă), drojdie și apă. Malțul caramelizat este ușor ars și el este cel care dă culoare berii. Ea este roșiatică. Sunt malțuri nemțești cumpărate din România. Hameiurile sunt la origini unul american și unul englezesc. Berea rezistă foarte bine în timp, nu adaug niciun conservant, dar în procesul de fabricație pun cantități mari de hamei, iar hameiul este recunoscut pentru proprietățile conservante.”, explică Gabi.

Instalație artizanală

Procesul de fabricare durează o lună-ntreagă și are loc într-o hală de producție din municipiul reședință de județ. Toată instalația este concepută de făgărășean.

,,În prima săptămână berea fermentează în butoaie de inox, la o temperatură controlată cuprinsă între 20 și 22 de grade. De acolo o iau și o îmbuteliez în sticle de 0,5 litri, pe care le las încă o săptămână în zona de maturare la o temperatură de 18 grade celsius, timp în care berea se carbonatează. Într-o ultimă etapă, o mut în depozit la o temperatură cuprinsă între 10 și 14 grade și o mai țin două săptămâni.”, explică producătorul ei.

Dacă nu cumva sunteți prieteni cu producătorul, berea ,,Dănilă’s” se poate găsi în restaurante și baruri din Brașov și Făgăraș, cu care colaborează autorul ei.

Gabi Cantor produce 300 de litri pe săptămână în cele două linii de fermentare a câte 150 de litri fiecare.

,,Berea o fac cu mâna mea și așa va rămâne. Voi ajunge să fac cel mult 500 de litri pe săptămână, după ce voi investi într-un nou butoi de inox pentru fermentare. Nu-mi imaginez pe viitor o producție artizanală mai mare. Berea aceasta este sută la sută artizanală. Le recomand băutorilor de ,,Dănilă’s” să bea primul pahar fără să tulbure berea, apoi al doilea să se bea cu tot cu drojdie, pentru că ea conține aproape toată gama de vitamina B.”, mărturisește Gabi Cantor.

(Cristina Cornilă)Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.