Făgărăşenii vor avea căldură şi apă caldă până la înfiinţarea noului serviciu de termoficare, deşi Ecotermul a intrat în faliment


Astăzi, de la ora 16.00, la sediul Primăriei Făgăraş a avut loc o a treia şi ultima dezbatere publică referitoare la înfiinţarea unui nou serviciu de termoficare în municipiul Făgăraş.

Deşi locuitorii oraşului care se încălzesc în sistem centralizat sunt numeroşi, la fel ca şi instituţiile publice, la ora începerii dezbaterii puţini au fost cei care s-au prezentat să discute despre oportunitatea înfiinţării unui serviciu în subordinea Primăriei care să gestioneze agentul termic de pe raza oraşului.

Societatea Ecoterm, cea care a asigurat până acum şi asigură şi în momentul de faţă aceste utilităţi, a intrat în faliment, un faliment constatat de judecătorii Tribunalului Braşov, în dosarul nr. 7164/62/2012, în care se mai arată că până în data de 23 decembrie 2019 trebuie să fie afişat tabelul definitv al creanţelor. Acesta este o listă care cuprinde toate creanţele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate în tabelul preliminar şi împotriva cărora nu s-au formulat contestaţii, cu alte cuvinte este vorba de toate sumele pe care le au de recuperat persoanele juridice sau fizice de la societatea falimentară.

Ţeţiu Ciprian

Primăria Făgăraş, prin vocea primarului Gheorghe Sucaciu, a anunţat încă de acum doi ani că doreşte să înfiinţeze un alt serviciu de termoficare, care să ia locul Ecotermului. Pe atunci, Ecoterm se afla numai în insolvenţă, stare în care a intrat în anul 2012. Însă, datoriile acumulate pe parcursul acestei stări şi neplata facturilor din partea populaţiei au făcut ca societatea să nu se mai poată redresa şi să se îndrepte spre faliment.

Acum, odată cu intrarea sa în faliment, înfiinţarea acestui nou serviciu apare ca inevitabilă.

Primăria Făgăraş a organizat trei dezbateri pe această temă, în care i-a invitat pe făgărăşeni să vină cu propuneri şi sugestii care să fie luate în calcul la înfiinţarea serviciului. Oamenii nu s-au înghesuit la niciuna, cu atât mai mult la aceasta din urmă.

La dezbaterea publică au fost prezenţi astăzi fostul şi actualul administrator special al SC Ecoterm S.A., respectiv Ciprian Ţeţiu şi Iulian Burghiş, pregătiţi să întreţină dialogul cu participanţii, însă, din păcate, nu au prea avut interlocutori.

,,Din păcate, interesul nu este cel pe care l-am aşteptat, au venit puţini participanţi la dezbatere. Ce pot să vă spun este că parcursul următor nu este unul simplu, în sensul că, după declararea falimentului societăţii Ecoterm, urmează proceduri de predare-primire a bunurilor, inventarieri etc., iar procedura de faliment în sine nu este una deloc scurtă. În funcţie de cum colaborăm cu cei care administrează falimentul, acesta poate dura de la o lună-două până la întreg sezonul rece. Vor avea loc întâlniri cu cei care administrează procedura pentru stabilirea calendarului de predare-primire şi continuitatea funcţionării în perioada de iarnă”, a declarat Ciprian Ţeţiu.

Făgărăşenii care sunt racordaţi la Ecoterm vor avea în continuare căldură şi apă caldă în locuinţe în acest sezon rece până când activitatea de termoficare va fi transferată serviciului ce se va înfiinţa. Angajaţii Ecoterm au rămas să lucreze în societate şi să asigure continuitatea acestui serviciu în lunile de iarnă.

,,Angajaţii societăţii Ecoterm încă au contractele de muncă în vigoare tocmai pentru a continua activitatea de termie peste iarnă. Această activitate va fi transferată noului serviciu după ce acesta va fi funcţional”, a declarat Iulian Burghiş.

Burghiş Iulian

După înfiinţarea serviciului de termoficare va fi actualizat şi preţul gigacaloriei. În prezent, acesta nu a mai fost majorat din anul 2012. La ora actuală, preţul de producere al energiei termice este de 290,46 lei (cu TVA inclus). Din acest preţ populaţiei îi este facturată doar suma de 242,5 lei (cu TVA inclus). Diferenţa de 47,9 lei este suportată, sub forma unei subvenţii, de Primăria Făgăraş. Municipiul Făgăraş subvenţionează, aşadar, 16,5% din preţul gigacaloriei.

Dacă preţul gigacaloriei va fi majorat, există posibilitatea să fie majorată şi subvenţia pe care o acordă Primăria către populaţie. Agenţii economici nu beneficiază de subvenţie şi nu au beneficiat nici până acum. Hotărârile privind creşterea preţului gigacaloriei sau al subvenţiei vor fi luate în cadrul Consiliului Local.

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.