- În perioada 15-17 iulie 2021, un număr de 40 de copii din parohiile Jibert și Văleni, au participat la o tabăra cultural-educativă în localitatea Seliștat. Tabăra face parte dintr-un Proiect numit ’’Educație prin cultură în comuna Jibert’’ și este cofinațat de Consiliul Județean Brașov. El urmărește promovarea educației și a culturii tradiționale în rândul copiilor și a tinerilor.
În prima zi de tabără, copiilor li s-a explicat rolul și scopul acestui Proiect, cât și activitățile la care ei vor lua parte. Prima activitate de creație și spiritualitate a constat în pictarea pe sticlă a unor icoane. ,,De pe firmamentul istoriei desprindem ușor faptul că zona specifică pictării icoanelor pe sticlă este Transilvania, respectiv și localitățile de unde provin copii. Odinioară existau glăjerii, iar materia primă era asigurată. Mai rămânea efortul pictorului, să aștearnă spiritualitatea prin pictură, și icoana era redată posterității. Printr-un procedeu migălos, urmînd cu atenție pașii, dar și prin bucuria de a reda sens sacru geamului, copiii au reușit să realizeze lucrări frumoase. Au conștientizat cât de grea este pictura pe sticlă, pentru că necesită pe lângă talent și atenție, răbdare, migală și credință”, a declarat părintele Iulian-Vincențiu Ungureanu, preot la Parohia din Jibert. A doua zi a taberei a constat într-o vizită la muzeul din localitate ’’Erich Lucas’’, culegător de obiecte, ce se găsesc expuse în camerele, pivnița, acareturile, anexele și șura unei gospodării săsești.
Un muzeu particular foarte bogat, ce păstrează osteneala a unui jumătate de secol din viața colecționarului. O dată ce ai trecut poarta te întâmpină, în beciul casei, ’’pivnița lămpașelor’’. Urcând în casă rămâi uimit în fața a peste 500 de râșnițe funcționabile, colecție unicat în România. Tot aici erau obiectele din viața de familiei de peste 100 de ani. Parcă timpul s-a oprit aici, pentru a se odihni și a odihni privitorii.
Într-o anexă lipită casei se găsesc obiecte din gospodărie, de uz casnic și chiar cosmetic. Urmează o cameră-atelier, și apoi, șura care are obiecte de mari dimensiuni pentru lucrările câmpului, transport, prelucrarea lemnului, etc. Copiii au fost copleșiți de cele vizitate, multe dintre obiecte fiindu-le necunoscute.
După această bogăție culturală a urmat o drumeție în împrejurimile satului. Prin joc și cânt au fost străbătute dealuri și coline până în pădurea primitoare și răcoritoare.
La întoarcere, copiii au poposit la Biserica ortodoxă a satului. Li s-a prezentat un scurt istoric al bisericii, dar și importanța religiei de-a lungul istoriei, ca mijloc de unitate în diversitate.
Tot în a doua zi au fost pictate figurine de ipsos, punându-li-se copiilor la treabă imaginația, destoinicia, răbdarea și creativitatea.
Vor urma alte întâlniri
Între ateliere, copiii s-au jucat și relaxat în grădina generoasă, de lângă locul de cazare. Au sărit la trambulină, au jucat fotbal, au alergat, au explorat părculețul, au citit și dansat și s-au plimbat. În a treia zi s-au tras concluziile și au fost analizate scopurile atinse de organizarea acestei tabere. Copiii au fost impresionați, dorind repetarea ei într-un viitor apropiat, iar feedback-ul a fost unul pozitiv.
Participanții la această tabără au fost însoțiți de Părintele Iulian-Vincențiu Ungureanu, preot la Parohia Jibert, Popa Claudiu-Vasile, preot al Parohiei Văleni, doamna învățătoare Vaida Florina, domnișoara învățătoare Vaida Amalia, domnul învățător Brăgău Bogdan și doamna preoteasă Popa Adriana-Camelia. Scopul taberei este unul mai extins și de durată. El urmărește dezvoltarea socializării de la țară, prietenia, altruismul, jocul, inteligența, cunoaștera zonei și a tradițiilor, spiritualitatea, acceptanța, comuniunea și unitatea. Totodată s-au văzut și roadele întâlnirilor permanente cu tinerii din parohie, care au un rol puternic în formarea creștinului sau a tânărului de mâine.
Tot cu acești tineri, în lunile august și septembrie, vor urma alte întâlniri și atelierele educativ-culturale care au un rol foarte important în a le oferi alternative creative petrecerii vacanței și a timpului liber.