Elevii de la Colegiul Național ,,Radu Negru” au fost invitați la Muzeul Țării Făgărașului a o dezbatere pe tema cunoaşterii şi protejării patrimoniului cultural naţional.
Muzeografii au organizat întâlnirea pentru a le prezenta elevilor informaţii cu privire la bunurile care formează patrimoniul cultural naţional, procesul de protejare a acestuia, dar și re cât de delicat este acest proces, al restaurării.
,,Am organizat, împreună cu conducerea ,,Colegiului Național ,,Radu Negru’’, un proiect cultural extrem de interesant, dedicat protejării patrimoniului cultural național, mobil pe care muzeul îl deține. Proiectul se numește ,,Muzeul și rolul meu, rolul copiilor’’. Încercăm să le arătăm copiilor ce facem noi, cum projetăm patrimoniul cultural, care este munca colegilor conservatori și care este cea a restauratorilor.
Este o știință a conservării, dar este și o artă a restaurării. Pentru că piesa intră în restaurare, iar la finalul procesului extrem de elaborat, rezultă o piesă care înseamnă, într-adevăr, o știință și o artă a restaurării. Acest proiect este unul pilot, însă noi ne dorim extinderea lui. Dacă elevii vor primi cu interes acest proiect, îl vom organiza la nivelul tuturor școlilor din orașul nostru. Dacă până acum am făcut ateliere de creație cu preșcolari sau elevilor din ciclul primar, venim acum cu acest proiect pentru a ne adresa și elevilor mai mari”, a declarat dr. Elena Băjenaru, managerul Muzeului Țării Făgărașului ,,Valer Literat”.
La final, elevii au primit diplome şi materiale promoţionale realizate special pentru această activitate.
(Alina ROMAN)