- Tabăra UNIȚI PRIN FAPTE BUNE a ajuns la final. Peste 80 de copii și tineri din Republica Moldova și România au avut parte timp de o săptămână de un univers al prieteniei, al dezvoltării și al depășirii granițelor. Tabăra a fost găzduită de comunitatea bisericii Sf. Nicolae – Brâncoveanu din Făgăraș, prin Asociația Doamna Maria Brâncoveanu, în perioada 22-29 iulie 2024.
Oaspeții au fost întâmpinați cu mare bucurie de comunitatea gazdă și de voluntari la biserica Sf. Nicolae din Făgăraș, ctitorie a Sfinților Brâncoveni. După rugăciunea de mulțumire și de binecuvântare a începutului taberei, ei au fost preluați de familiile gazdă.
A doua zi, participanții au avut parte de jocuri de cunoaștere și la activități de teambuilding, cu scopul de a întări spiritul de echipă. Ei s-au bucurat și de o vizită marcantă la Cetatea Făgărașului, urmată de alte activități și jocuri active, desfășurate în curtea bisericii Brâncoveanu.
Voluntarii organizatori i-au implicat de-a lungul săptămânii și în ateliere de dezvoltare: comunicare, tir cu arcul, muzică și dans, săpunărit, un atelier de schimb cultural, activități de inter-cunoaștere și dezvoltare personală etc.
Ziua Talentelor a fost ocazia minunată în care participanții și-au împărtășit pasiunile și talentele, fiind recompensați cu multe aprecieri, aplauze, dar și titluri acordate de membrii juriului, format din reprezentanții voluntarilor.
Vânătoarea de comori i-a plimbat prin oraș, unde au avut de trecut diverse probe în 7 puncte strategice. La final, au învățat că în echipă suntem mai puternici și putem descoperi comori de neprețuit, ca prietenia și solidaritatea.
Copiii și tinerii s-au bucurat și de două zile de excursii de îmbogățire culturală. Prima a fost dedicată zonei montane Șimon-Bran, marcantă prin simplul fapt că Republica Moldova nu cuprinde munți în formele sale de relief. După-masa a adus tot activități de descoperire-uimire, prin vizita interactivă de la Muzeul de Științe din Brașov.
A doua excursie i-a pus pe participanți în contact cu valorosul patrimoniu cultural și natural din Sibiu.
Duminica a fost petrecută în familiile gazdă și în familia comunității bisericii brâncovenești, prin participarea tuturor la Sfânta Liturghie. Seara a avut loc festivitatea de încheiere și un foc de tabără.
După rugăciunea de mulțumire și de călătorie binecuvântată, luni dimineața a avut loc despărțirea, marcată de lacrimi și îmbrățișări strânse, precum și de dorința de a continua această prietenie care s-a legat în cele 8 zile de neuitat.
Impresii ale copiilor și tinerilor din Republica Moldova
„Această tabără a fost o experiență extrem de valoroasă pentru mine. Am setat obiectivul de a îmbunătăți comunicarea cu ceilalți și cred că am făcut un pas URIAȘ în această direcție. Teambuildingul și vânătoarea m-au ajutat să leg noi prietenii și să dezvolt abilitățile de colaborare. Valul de inteligență emoțională a voluntarilor m-a dat jos! Prin rugăciunea cu toți împreună am făcut cunoștință adevărată și corectă cu credința și binele. Mi-a plăcut schimbarea pe care voluntarii au produs-o în rândurile celor mici, cei cărora le lipsea un exemplu atât de calitativ de bunătate, implicare, autenticitate și credință.”
„A fost o experiență extrem de neașteptată, iar când aș vrea să-mi exprim bucuria pe care am trăit-o aici, pur și simplu nu găsesc cuvinte, atât.”
„Nu-mi pot scoate din cap zâmbetul pe care îl primeam de la fiecare dintre voi. Am învățat în urma acestei tabere (mai bine spus o minunată călătorie) să comunic mai eficient, să iert mai mult, să înțeleg mai bine lumea din jur, să apreciez cu adevărat darul lui Dumnezeu. Sunt mega recunoscător pentru amabilitatea fiecăruia dintre voi!”
Impresii ale voluntarilor
„Așteptările pe care le-am avut înainte de a-i primi pe copiii din Basarabia ne-au fost împlinite. Am ținut brațele deschise pentru niște oameni necunoscuți, care ne-au devenit prieteni. Au plecat acasă cu un bagaj plin de lucruri bune, lacrimi de bucurie și cuprinderi pline de dragoste.”
„A fost un eveniment extraordinar, întrecându-mi orice așteptare. Au venit ca niște flori îmbobocite și au plecat precum crinii parfumați ai unei florării. Am legat prietenii strânse și am cunoscut oameni minunați. Am cunoscut personalități foarte diferite, am învățat lucruri unii de la alții și ne-am dezvoltat reciproc.”
„Am încercat să le cultivăm în inimi sămânța Iubirii și a lucrului în echipă. Însă cred că și noi am avut foarte multe de învățat din simplitatea și cumințenia lor. Am cunoscut oameni minunați care și-au deschis inimile și cu care mi-a făcut plăcere să lucrez.”
Tabăra a fost organizată în cadrul proiectului de parteneriat UNIȚI PRIN FAPTE BUNE, inițiat în 2023 între Asociația Doamna Maria Brâncoveanu din Făgăraș și Asociaţia Obștească CCS ,,Sf. Voievod Ștefan Cel Mare” Așezământul Social ,,Samariteanul Milostiv” din Hârtop, raionul Florești, coordonată de preotul Sergiu Boldirescu.
Participanți: 37 de copii și tineri din Republica Moldova, însoțiți de 4 profesori; 23 de copii făgărășeni, de la Clubul copiilor brâncoveni și 24 de voluntari.
Parteneri: Protopopiatul ortodox Făgăraș, Centrul de Instruire Manevră „Constantin Brâncoveanu” Făgăraș, Primăria Făgăraș, Muzeul Țării Făgărașului „Valeriu Literat”, Protopopiatul Bran-Zărnești, Primăria Sibiu.
(Natalia CORLEAN)