FOTO| Un urs face ravagii în gospodăriile din Hălmeag! „Suntem la capătul puterilor“


  • Locuitorii din Hălmeag trăiesc cu teamă în suflet după ce, în ultima perioadă, gospodăriile le-au fost călcate de urs. Numai în ultimele nopți animalul a sfâșiat mai multe capre și miei. De asemenea, mai mulți stupi sunt puși la pământ. „Suntem la capătul puterilor“, spun oamenii.

Situația dramatică pentru locuitorii din Hălmeag. De aproape un an de zile fac sesizări peste sesizări, speriați de un urs care le bântuie localitatea. Namila, de cel puțin 500 de kilograme, așa cum îl descriu localnicii, a distrus mai mulți stupi și a ucis mai multe animale. A făcut ravagii și în gospodăriile localnicilor. Oamenilor le este teamă să mai iasă din case.
Chiar ieri, ursul a distrus stupi și a omorât capre și miei. Oamenii au spus că au intrat și în curtea lor atunci când ei erau în casă.

Noi, din iulie și până aproape de decembrie, în fiecare seară dormim în stupină. Am început să caut cauciucuri prin gunoaie, știind foarte bine că ursul se ține la depărtare doar cu fum. Suntem absolut terorizați și disperați! În ultimele nopți ursul ne-a distrus mai mulți stupi, a intrat la un vecin și i-a mâncat 6 capre. La un altul i-a mâncat miei și oi. Dacă nu va fi îndepărtat prea curând poate face și o victimă umană“, ne povestește Biro Krisztina.

Oamenii sunt speriaţi pentru că atacurile ursului sunt tot mai dese. Noapte de noapte coboară până în gospodările lor şi stau de pază ca să îşi apere animalele însă mai grav este faptul că se tem pentru viaţa lor şi a copiilor lor pentru că ursul a ajuns până aproape de centrul localitaţii. Localnica spune că a făcut zeci de sesizări, însă degeaba. Ursul este animal protejat prin lege. „Azi-noapte a omorât iar. De data aceasta nu la noi în zonă, întrucât noi am făcut fum și am sat lângă stupi până aproape de 2 noapte. S-a dus în partea cealaltă a satului, iar în această dimineață am auzit că i-a omorât 3 capre unui vecin. Vineri noaptea a intrat peste un vecin în curte, cu ei în casă. Le-au făcut praf magazia. Ei inițial au crezut că erau hoții. Au și doi copii mici, vă dați seama unde se putea ajunge?!“, mai povestește localnica.

Aceasta ne-a spus că ultima sesizare pe care a făcut-o a fost chiar ieri președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. „Nu mai știm ce să facem, suntem disperați! Absolut disperați! Noi am împrejmuit stupii cu gard electric, dar am văzut a doua zi cum ursul a încercat să sape cumva pe sub el, ca să intre. A îndoit și un stâlp de beton de la poartă, întrodus în pământ un metru“.

Pe lângă pagubele produse de urs, oamenii locului mai au o problemă: mistreții. Doar în ultimele zile porcii mistreți au distrus culturile oamenilor. „De câteva săptămâni la noi în zonă fac ravagii și mistreții. Știți cum este pământul lucrat în urma lor? Distrus complet!“.

Oamenii speră ca autorităţile, totuși, să găsească o rezolvare.

(Alina ROMAN)

foto: facebook.com
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.