FOTO| Viața cotidiană din Sibiu, în expoziție la Muzeul Țării Făgărașului


  • Vernisajul unei noi expoziții a avut loc astăzi, la Muzeul Țării Făgărașului ,,Valer Literat’’. Vizitatorii trebuie să știe că astăzi o pot vizita în mod gratuit

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, Muzeul Țării Făgărașului ,,Valer Literat’’ a vernisat o nouă expoziție. Este vorba despre expoziția temporară ,,Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modenă’’, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu. „Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă” încearcă să surprindă viața obișnuită, de fiecare zi a sibienilor în epoca medievală și modernă, plecând de la câteva aspecte de referință ale cotidianului: religia, educația, munca, mâncarea, boala, structuri de ordine și apărare și relaxare.

,,Această expoziție are o tematică foarte amplă, pe care am încercat să o ilustrăm cu cele mai reprezentative i mai frumoase obiecte din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Pentru a închega acest subiect vast, am încercat să grupăm expoziția pe șapte segmente. Segmentele cuprind religie, școală, muncă, bucătărie, hrană, medicină, dar și relaxării. Fiecare dintre aceste subiecte are un specific al lui și fiecare are ceva deosebit față de ceea ce cunoaștem noi în zilele noastre. Sibiul este unul din orașele cu cel mai vechi spital din Transilvania, începând cu sec. al XIII-alea. Însă pe atunci spitalul era dedicat celor săraci, văduvelor, bolnavilor, iar aceștia erau tratați, în mare parte, prin rugăciune. Cei mai înstăriți sibieni erau tratați cu ajutorul medicului acasă. Aici puteți vedea maim multe detalii pe unul din panourile expuse’’, a explicat Claudia Urduzia, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

,,În ceea ce mă privește, este a treia expoziție pe care o vernisez la Făgăraș. Expoziția va rămâne deschisă până în septembrie. Noi am insistat ca această expoziție să fie vernisată astăzi, de Ziua Internațională a Muzeelor, pentru a marca acest eveniment. Este un demers pe care noi,  Muzeul Național Brukenthal, îl avem cu Muzeul Țării Făărașului, începând cu 2012’’, a explicat și Anca Nițoi, muzeograf, Muzeul Național Brukenthal.

În cazul doriți să aflați frânturi din viața sibienilor, astăzi intrarea la muzeu este gratuită.

,,Astăzi, 18 mai, este Ziua Internațională a Muzeelor, stabilită încă din 1977 de Consiliul Național al Muzeelor. Iar în această zi noi am vernisat o expoziție extrem de interesantă ,,Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă’’. Această expoziție încearcă, așadar, să surprindă viața cotidiană a Sibiului și este o expoziție destul de diferită față de ceea ce am expus până acum, pentru că surprinde un aspect cotidian, care este mai greu de perceput. Intrarea în aceasă zi este gratuită și la aceasă expoziție, dar și la întreg muzeul, până la ora 18.00’’, a declarat Elena Băjenaru, managerul Muzeului Țării Făgărașului ,,Valer Literat’’.

Expoziția, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor poate fi vizitată în perioada 18 mai-12 septembrie 2021, în cetatea Făgăraș, etajul I, circuitul expozițional.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.