Francezul din Cobor vrea să facă dispensar, în casa lui şi pe banii lui


aşa arăta casa în anul 2017

Erwan Joliff, cunoscut drept ,,Francezul din Cobor”, îşi doreşte ca locuitorii din comună să aibă propriul medic de familie. În prezent în comuna Ticuş trăiesc 850 de oameni în satele Ticuşu Vechi şi Cobor. Pentru că nu există medic de familie la nivelul comunei, aceştia vin la Făgăraş la doctor, de câte ori vor un tratament sau o trimitere medicală. Pentru ca un medic de familie să vrea să îşi desfăşoare activitatea în mod permanent în comună, ar trebui în primul rând să aibă condiţii materiale, crede Joliff. Astfel că, de doi ani acesta munceşte şi cheltuieşte propriile resurse pentru a amenaja o casă de-a sa într-un viitor dispensar.

Cabinetul medical, din punct de vedere al infrastructurii, este aproape terminat, însă va mai trece ceva timp până când un medic chiar ar putea profesa în el, pentru că mai are nevoie de un lung şir de autorizări. Lăudabilă este, însă, iniţiativa francezului din Cobor care şi-a pus casa la dispoziţie pentru acest proiect destinat întregii comunităţi. Şi cheltuiala este, de asemenea, făcută tot din bugetul personal.

aşa arată casa astăzi

,,Vreau un cabinet medical pentru comunitate, în primul rând pentru că şi eu fac parte din ea şi inclusiv eu am nevoie de un medic. Casa, pe care am cumpărat-o acum câţiva ani, este proprietatea mea şi o pun în folosul comunităţii. Ultimul medic de familie care a fost pe aici a plecat pentru că nu avea condiţii. Cei mai mulţi oameni din comună merg la Făgăraş la doctor, la doamna Cârlan Anca, cea care şi ea a fost cândva medic aici”, spune Erwan Joliff, pentru Salut Făgăraş.

Viitorul dispensar este dotat cu apă caldă, încălzire electrică, acces la internet, grup sanitar, cabinet pentru medic şi sală de aşteptare.

aşa arată interiorul dispensarului

,,Am avut săptămâna trecută o primă întâlnire la DSP Braşov pentru a vedea ce trebuie sa fac mai departe pentru a primi autorizaţia sanitară şi concluzia este că mai avem de lucru, dar putem spune în mod realist că vom putea primi autorizaţie. Pentru asta ne va mai trebui o toaletă suplimentară pentru personalul medical şi o cameră suplimentară numită sală de tratament. Eu am făcut iniţial un cabinet medical cum îl ştiam de la francezi, dar în România normele sunt diferite. Avem noroc că această casă avea un grajd lipit de ea, aşa încât vom mai avea spaţiu să ne extindem şi să facem tot ce ne cere DSP. Spaţiul acela ne va permite să avem absolut toate camerele necesare pentru cabinetul medical şi am putea chiar include în timp o altă activitate, cum ar fi un cabinet de stomatologie”, a explicat francezul din Cobor.

pe locului fostului grajd se vor face încăperi necesare dispensarului

Joliff spune că ambiţia sa este ca pe viitor să realizeze în această clădire un întreg centru de permanenţă. Serviciul de pompieri voluntari pe care îl coordonează activează acum în 7 sate din 4 comune, respectiv comunele Ticuş, Şoarş, Comăna şi Jibert. Tot aceste 4 comune ar urma să fie deservite şi de serviciul medical de permanenţă.

Francezul din Cobor spune că şi-a investit timpul şi banii în acest proiect pentru că ,,dacă aştept să-mi rezolve statul problemele, pot aştepta mult şi bine fără să se întâmple nimic”.

Erwan Joliff are 48 de ani. Este căsătorit cu o nemţoaică şi au împreună 4 copii. Toate familia locuieşte de ani buni în satul Cobor.

(Cristina Cornilă)







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.