Hram la mai multe lăcașuri de cult din zona Făgărașului, de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena


Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt praznuiti în fiecare an pe data 21 mai.

Constantin cel Mare a fost fiul lui Constantiu (305-306) si al Elenei. Mentionam ca in perioada nasterii sale imparat era Diocletian (284-305), iar imperiul roman era impartit in doua. Partea de rasarit avea capitala la Nicomidia si era condusa de Diocletian, ajutat de ginerele sau Galeriu. Partea de apus avea capitala la Roma si era condusa de Maximian, ajutat de Constantiu, tatal lui Constantin cel Mare. Cand Constantin ia conducerea imparatiei, Maxentiu, fiul nelegitim al lui Maximian se ridica impotriva sa.

Potrivit relatarilor lui Eusebiu de Cezareea, Constantin a cerut ajutor lui Dumnezeu in lupta cu Maxentiu, stiind ca armata sa este mult mai mica decat cea a dusmanului sau. Ca raspuns la rugaciune, Dumnezeu ii descopera lui Constantin in amiaza mare, o cruce pe cer, cu inscriptia: Prin acest semn vei invinge. Iar noaptea I se arata in vis Hristos si ii porunceste sa puna semnul Sfintei Cruci pe steaguri si scuturi. Implinind porunca Mantuitorului, Constantin iese invingator din lupta cu Maxentiu, in anul 312.

Avand in vedere ajutorul primit din partea lui Dumnezeu, Constantin opreste prigoana impotriva crestinilor si daruieste libertate crestinilor in imperiu, prin Edictul de la Milan din anul 313.

Mânăstirea Făget-Boholț

Datorita credintei si ravnei mamei sale Elena, la Ierusalim a fost descoperita crucea pe care a fost rastignit Domnul. Amintim ca in urma sapaturilor de aici, s-au descoperit trei cruci, ale celor doi talhari si cea pe care a fost rastignit Hristos. Crucea Mantuitorului a fost recunoscuta cand, la sugestia patriarhului Macarie al Ierusalimului, a fost atinsa de un mort, care a inviat in chip minunat.

Biserica i-a numit pe Sfintii Constantin si maica sa Elena, „Sfinti imparati intocmai cu Apostolii”. Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt doi dintre cei mai iubiti sfinti de catre romani. Asa se explica si faptul ca aproape 1.850.000 de romani poarta numele Constantin si Elena sau derivate ale acestora.

Cu ocazia praznuirii Sfintilor Imparati Constantin si Elena, credinciosii sunt asteptati la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, care isi serbeaza hramul istoric. Amintim ca in Catedrala Patriarhala sunt prezente moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, din anul 2002, cand la sarbatoarea hramului, o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru a daruit Patriarhului Teoctist Arăpaşu o racla cu fragmente din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Sfintele moaste au fost aduse de la Manastirea Kykkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sfantul Evanghelist Luca, prezenta in manastirea cipriota.

În Ţara Făgăraşului sunt 3 lăcaşuri de cult care au hramul acestor sfinţi: Recea Nouă, Victoria II şi Mânăstirea Făget – Boholţ de pe Dealul Galaţiului.

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.