Hramul Mânăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cârţişoara


Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cârţişoara şi-a sărbătorit miercuri hramul din acest an prin Sfânta Liturghie arhierească. Obştea monahală şi pelerinii mănăstirii au avut posibilitatea să se roage în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel împreună cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a liturghisit la altarul de vară al aşezământului monahal.

În soborul slujitor s-au aflat Protosinghelul Calinic Teslevici, Exarh al mănăstirilor și stareț al Schitului „Acoperământul Maicii Domnului” din Șura Mare, duhovnicul mănăstirii, arhimandritul Dimitrie Papacioc, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Corul maicilor din obştea mănăstirii au dat răspunsurile liturgice şi au înfrumuseţat slujba religioasă prin cântările pregătite pentru această zi de sărbătoare.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ioan Rînea, a fost hirotonit întru diacon.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a prezentat rolul important al celor doi mari Sfinți Apostoli cinstiți la 29 iunie în istoria Bisericii creștine. Virtuțile lor, smerenia lor, zelul misionar și viața lor duhovnicească sunt până în zilele noastre pilde de urmat pentru slujitorii sfintelor altare și credincioșii Bisericii, a subliniat ierarhul.

„Biserica i-a pus împreună tocmai pentru ca o lucrare săvârşită de primul, să fie completată de cel de-al doilea şi împlinită în mod desăvârşit. În același timp, sunt serbaţi în aceeaşi zi pentru că în 29 iunie anul 67, amândoi au primit moartea martirică, primul Sfântul Petru fiind răstignit pe cruce, la Roma pe colina Vaticanului, cerând ca să fie răstignit cu capul în jos, pentru că s-a considerat a nu fii vrednic să primească aceeaşi moarte ca Învăţătorul său, iar cel de-al doilea exact în aceeaşi zi, Sfântul Apostol Pavel a fost decapitat […] el fiind cetăţean roman a fost “cinstit” cu o moarte mai uşoară”, a spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu.

La final, părintele Dimitrie Papacioc i-a mulţumit ierarhului în numele obştii monahale, pentru împreuna-slujire din zi de hram.

Sfânta Mănăstire Cârţişoara, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este atestată din jurul anilor 1400, cu prilejul unor danii făcute de domnul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. În anul 1761, mănăstirea este distrusă de trupele imperiale austriece. Din cauza persecuţiilor, mănăstirea sfârșește prin a fi incendiată total de către generalul austriac Bukov, în anul 1761, într-o încercare disperată de a înăbuşi propovăduirea credinţei strămoşeşti, ortodoxe, de către călugări. În anul 1991, un colectiv de fruntaşi evlavioşi ai comunei Cârţişoara a luat iniţiativa de a reînfiinţa vechiul schit.

 

Sursa: Mitropolia Ardealului

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.