- Fermă agroturistică și produse obținute pe bază de mentă au fost ideile de afaceri ale elevilor Colegiului Național ,,Radu Negru”, cu care au obținut premii importante la concursurile la care au participat.
La concursul ,,Maratonul de educație antreprenorială”, etapa națională, echipa formată din elevii Sofia Nemeș, Mara Albu, Maia Cristea, Andrei Ștefănescu, Tudor Stăneiu și David Ghib au obținut mențiune. Ei s-au prezentat cu un proiect din domeniul turismului.
,,Am participat la concursul numit ,,Maratonul de educație antreprenorială’’ în București, unde am participat la etapa națională, și am obținut mențiune. Am prezentat un proiect din domeniul turismului, am descris o fermă, care aduce în întâmpinarea turiștilor activități recreative petru turiști. În echipă am fost Mara Albu, Maia Cristea, Andrei Ștefănescu, Tudor Stăneiu David Ghib și eu, Sofia Nemeș”, a spus eleva Sofia Nemeș.
La acest concurs național au participat 64 de echipe din toată țara.
De asemenea, un alt concurs important la care elevii Colegiului au participat a fost ,,Arena Urșilor”. La etapa națională au fost prezente două echipe. Una a obținut locul al IX-lea și Premiul pentru cel mai realist proiect, iar a doua echipă a obținut premiul I.
,,Împreună cu colega mea, Popa Teodora, am participat la Arena Urșilor. Am reușit să obținem un premiu important, nu ne așteptam să obținem locul I. Am participat cu o firmă de plante medicinale, pe bază de mentă. Ideea firmei a fost că aceasta produce ceaiuri, săpunuri și uleiuri. Am lucrat foarte mult la acest proiect, aproxiativ două luni. Ideea firmei cu plante medicinale a pornit de la bunicii colegei mele, care locuiesc în Mândra și care sunt pasionați de acest domeniu. Ei fac săpunuri acasă, iar societatea din zilele naostre se axează mult pe produse naturale, realizate în casă”, a spus Vlad Diana Maria, din clasa a X-a.
,,La începutul lunii mai, am participat la concursul regional Arena Urșilor, etapa națională, organizat la Brașov. A fost o experiență interesantă. Pentru mine nu este domeniul principal, dar, cu ocazia participării la acest concurs, mi-am învins frica de a vorbi în public și liber. Încurajez pe oricine să participe la un astfel de concurs, pentru că te poate ajuta foarte mult în viață. Ne-am prezentat la concurs tot cu proiectul ferma de turism, dar a fost modificată pentru etapa națională. Am obținut locul IX și Premiul pentru cel mai realist proiect. Am fost în echipă cu Sofia Nemeș’’, a spus eleva Oprean Ioana.
Profesorul coordonator al echipelor a fost Maria Corșatea.
,,Am participat cu 4 echipe de la Colegiul Național ,,Radu Negru” la concursuri antreprenoriale, faze județene și naționale, calificându-ne la fazele județene, automat am intrat în concurs la faza națională. Am participat la unul din cele mai importante concursuri naționale, ,,Maratonul pentru educație antreprenorială’’, unde au participat 64 de echipe, iar noi am obținut mențiune. Am participat cu acest proiect, care respectă strategia de dezvoltare a Țării Făgărașului, anume agroturism montan în satul Lisa. Planul de afaceri a fost premiat cu mențiune, în total, ca și obiect de activitate al planulul de afaceri, au fost doar trei pe partea de turism. Ne-am luptat cu idei de afaceri din domeniul Inteligenței Artificiale. Dacă aș fi întrebat și s-ar ține cont de părerea mea, ar trebui ca asemenea concursuri să se organizeze pe secțiuni, în funcție de domeniul de activitate. Lupta este acerbă. Rezultatele au fost foarte bune, dar să sperăm că la anul partea de agroturism, în zona noasstră, se va dezvolta și cu ajutorul comunității și vom avea o mai mare susținere. La cel de-al doilea concurs, la Arena Urșilor, un concurs regional, de asemenea foarte important, cu echipa am obținut locul I. Aici, proiectul a avut ca obiect de activitate cultivarea mentei și obținerea produselor din mentă. Toate aceste planuri de afaceri, concursurile, validează copiii din acest punct de vedere. A fost o experiență deosebită, noi, la clasă, avem în programă planul de afaceri, dar nu ne rezumăm doar la ce este în programă. Sunt copii cu multe idei, sperăm, cu ajutorul lor, pe viitor, să dezvoltăm întreaga zonă. Asta, dacă se hotărăsc să se reîntoarcă aici, după finalizarea studiilor”, a declarat profesorul Maria Corșatea.
,,Mă bucur că an de an arătăm că deviza școlii noastre este realistă, pertinentă, pentru cei care vor să se înalțe prin educație. Avem elevi care demonstrează că, atunci când întâlnesc un profesor pe măsută, pot atinge cele mai înalte culmi ale educației. Cum este eleva din clasa a VII-a, Marta Paroș, coordonată de doamna profesoară Lup Adina, care a obținut locul I la faza națională. Urmează o altă elevă de excepie, Paula Contatore, îndrumată de domnul profesor Laurențiu Tătaru, care a obținut mențiune la faza națională de filosofie. Și apoi, vin elevii care sunt încadrați poate pe cea mai importantă verigă a educației, educația antreprenorială. Am avut echipe care au participat atât la maratonul pentru educație antreprenorială, cât și la Arena Urșilor, unde au obținut cele mai importante premii. Corodonatorul acestor echipe a fost profesorul Maria Corșatea, un om echilibrat, care a reușit să valideze și să formeze un tot cu elevii. Eu am fost nespus de bucuroasă să văd cum elevii noștri au crescut de la prima apariție pe scenă în fața juraților, la ultima reprezentare pe scenă, unde au dovedit că, cu cât investim mai mult în ei, cu atât rezultatele sunt pemăsură. Într-adevăr, tinerii creează viitorul”, a spus profesor Maria Racu, directorul Colegiului Național ,,Radu Negru’’.
Elevii au fost premiați cu sume de bani și cadouri.
(Alina ROMAN)