În ce stadiu mai este noul pod de la Hălmeag


Anul trecut, în luna aprilie, amplasamentului noului pod a fost predat către constructor. În iarnă lucrările au fost întreupte, iar de la jumătatea lunii martie 2020 au fost reluate. Firma care îl construiește este din Onești. La reluarea lucrărilor din această primăvară, constructorul mai avea de ridicat un picior din beton, după cum a afirmat primarul comunei Șerciaia, Cristinel Paltin. Între timp, această lucrarea s-a făcut, iar în curând va începe realizarea căilor de rulare ale podului.
,,Au fost montate grinzile de beton ale podului și urmează finalizarea lucrărilor de hidroizolare și realizarea căilor de rulare”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Vreme de un secol legătura dintre satele Şercaia şi Hălmeag s-a făcut pe un pod de lemn construit peste Olt, după ce cel de dinaintea lui a fost distrus de bombardamente. Înaintea actualului pod de lemn, care a rezistat eroic 100 de ani, a mai fost un pod construit din beton, care era funcțional la începutul secolului al XX-lea, dar care a fost distrus de bombardamente în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Autoritățile de la vremea respectivă au căutat o soluție rapidă și au construit repede un pod din lemn, care se dorea atunci a fi doar provizoriu. A rămas însă în folosinţă până în prezent.

Probabil că, dacă apele Oltului nu ar fi pus în pericol structura de rezistenţă a lui şi dacă inundaţiile ultimelor primăveri nu ar fi adunat tone de gunoaie la picioarele sale, pe acest pod de lemn încă s-ar mai fi circulat.

Noul pod care se construieşte este din beton, iar de toată procedura realizării lui, de la documentaţie şi până la darea în funcţiune, se ocupă Consiliul Judeţean Braşov.

Când va fi gata, podul va avea lungimea de 97,10 metri şi lăţimea de 6 metri, din care lăţimea părţii carosabile va ajunge la 5 metri.

Valoarea contractului de execuţie este de 6.176.199,19 lei (inclusiv TVA), fonduri alocate Consiliului Judeţean de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.