O comună din Țara Făgărașului are propria cantină în care se pregătește zilnic mâncare gratuită pentru copii și bătrâni


Din punct de vedere social, comuna Cincu iese în evidență dintre toate comunele Țării Făgărașului. Autoritățile locale au implementat un program prin care mulți dintre copiii și bătrânii comunei primesc hrană caldă în fiecare zi fără să plătească.

primar Sorin Suciu

,,Noi am făcut acum trei ani o cantină pe fonduri europene, de unde iau masa în fiecare zi 120 de copii și 30 de persoane vârstnice, gratuit, pe banii comunei. Vârstnicii care primesc mâncare gratuită sunt cei care nu mai au aparținători în localitate, fără să ținem cont dacă au pensie sau nu ori cât e de mare aceasta. Ei provin din satele Cincu și Toarcla. Avem cazuri de bătrâni care au venituri de 100 de lei și nu le ajung nici să își ia medicamente. Unii sunt nedeplasabili, sunt în cărucior. Avem și persoane de puțin peste 50 de ani, dar avem și de 94 sau de 95 de ani. Acestora li se duce mâncarea, zilnic, în caserole. Copiii deserviți de cantină sunt în general cei din familii cu probleme sociale, care merg în fiecare zi la cantina după școală. Aceștia de regulă sunt de etnie romă sau sunt copii lăsați în grija bunicilor de către părinții care au plecat la muncă prin Italia. 50 dintre toți copiii care primesc hrană de la cantină sunt în situația de mai sus. Alți 57 de copii sunt cei de la grădinița din Cincu, cărora le ducem acolo mâncarea. Restul copiilor sunt cei de la grădinița și școala din Toarcla, cărora de asemenea le este livrată masa”, a declarat primarul comunei Cincu, Sorin Suciu.

Cincu

Bineînețeles că în perioada epidemiei de Covid-19 lucrurile s-au schimbat puțin, toți beneficiarii cantinei au primit hrana acasă. Autoritățile au făcut un nou recensământ al vârstnicilor fără aparținători în perioada aceasta, iar numărul beneficiarilor cantinei s-ar putea modifica.

Cantina se află la drumul principal, lângă Biserica ortodoxă.

La cantină lucrează un administrator, care este și șoferul de pe mașina cu care se transportă mâncarea, și o bucătăreasă cu două ajutoare.

Mașina de transport mâncare este frigorifică și a fost, de asemenea, cumpărată tot cu fonduri europene.

Tot efortul financiar pentru comuna Cincu pentru asigurarea hranei în cazul acestor persoane vulnerabile se ridică la puțin peste 100.0000 de lei pentru un an întreg.

O altă măsură cu caracter social care se va implementa în această comună este înființarea unui centru pentru copii cu nevoi speciale într-o clădire aflată în mijlocul satului, despre care puteți citi AICI (click).

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.