Interviu cu primarul comunei Comăna, Viorel Grusea: „O comună bogată înseamnă oameni gospodari“


  • Are 46 de ani, născut în 29 martie 1974 și este în administrația locală din anul 2000, de când avea 26 de ani. Prima dată a fost consilier local din partea PNL, timp de două mandate. Apoi, în 2008, tot din partea PNL, a candidat ca și primar și a obținut primul mandat. Timp de 12 ani, de când este în fruntea comunității, și-a exercitat meseria cu dedicație și a implementat diverse proiecte. Cu verticalitate și curaj, și-a onorat promisiunile făcute în fața cetățenilor, care îl caracterizează ca pe un om responsabil, onest și un bun gospodar. Viorel Grusea spune că este decis să continue șirul lucrurilor frumoase pentru oamenii din  localitate.

Reporter: În ultimii 12 ani, în comuna Comăna au avut loc transformări extraordinare! Fie că vorbim de infrastructură, sănătate, educație. Multe investiții, multe lucrări, multe proiecte duse la bun sfârșit. Aș dori ca la începutul acestui interviu să vorbim despre ceea ce ați realizat în cel de-al treilea mandat de primar al comunei Comăna.

Viorel Grusea: În mandatul 2016 – 2020 am continuat dezvoltarea infrastructurii comunei Comăna. Am achiziționat, pe fonduri europene, utilaje care ne ajută la dezvoltarea comunei și care ne dau o oarecare independență. Ne-am gândit că ar fi bine să avem un parc auto care ne va da posibilitatea ca majoritatea lucrărilor pe care le facem în comuna noastră să le facem în regie  proprie sau cu societatea care este patronată de Consiliul Local. Așa că acum avem aproape tot ceea ce ne trebuie pentru a ne gospodări foarte bine comuna. Pe lângă cele două tractoare cu remorcă am achiziționat un boldescavator, o lamă de zăpadă, o freză de curățat pășunea, o freză de curățat iarba de pe marginea drumurilor. Prin intermediul GAL Răsăritul Țării Făgărașului, am achiziționat o măturătoare de măturat asfaltul, o sărăriță, cu care să intervenim iarna la deszăpezire, un plug. Am achiziționat și o nacelă, adică un utilaj care ne ajută să rezolvăm problemele pe care le avem cu iluminatul public. Trebuie să menționez că în prezent toată comuna este iluminată cu becuri ecologic cu led. Nu a fost nicun efort financiar din partea primăriei, toată investiția a fost suportată din economiile pe care le-am făcut la bugetul local. Iar acum plătim cu 70% mai puțin iluminatul public față de cât plăteam înainte. Și înainte nu aveam becuri pe toți stâlpii. Acum avem lămpi pe absolut toți stâlpii din comună. Această investiție are o garanție de 5 ani. Tot în acest mandat am asfaltat, am pavat 1500 mp, asta în fiecare an. De asemenea, am continuat investițiile în școli.

Reporter: Sunt pregătite școlile din comună pentru începerea noului an școlar?

Viorel Grusea: Acum, de exemplu, suntem în procedură de achiziție a 150 seturi de banci și scaune pentru școlile din comună. Tocmai pentru a putea începe școala în condiții optime. Atât băncile, cât și scaunele sunt reglabile, în funcție de înălțimea elevului. În fiecare bancă va sta câte un singur copil. De asemenea, tot în această perioadă vom achiziționa și dozatoare pentru dezinfectant, pe care le vom pune atât la intrarea în școală, cât și la intrarea în fiecare sală de curs. La școlile din comună sunt înscriși 370 elevi, atât la ciclul primar, cât și cel gimnazial. Iar la grădiniță avem 110 elevi înscriși. În aceste zile am avut și o întâlnire cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență și vom mai avea încă una înainte de începerea școlii. Trebuie să luăm ultimele hotărîri pentru ca școala să înceapă în cele mai bune condiții de siguranță. Este și pentru noi o premieră, nu știm cum va fi. Este foarte important ca, pe lângă autoritatea locală și conducerea școlilor, și părinții să colaboreze cu noi și să fie conștienți că este o perioadă destul de complicată. Ei trebuie să le explice copiilor că după fiecare activitate este important să aibă grijă de igiena personală. Încă nu am luat această hotărâre, însă este posibil ca școlile din comună să meargă după scenariul verde, adică toți copiii la școală. Nu am avut până acum niciun caz confirmat cu noul coronavirus la noi în comună și nici în zonă.

Reporter: O mare problemă pe care comuna o are este captarea apei. În perioadele de secetă scade foarte mult sursa de apă din care sunt alimentate satele Comăna de Sus şi Comăna de Jos. Cel mai mare disconfort îl simt locuitorii din Comăna de Jos, acolo unde, nu de puține ori, apa vine la program: 4 ore dimineaţa şi 4 ore seara. Când va fi rezolvată și acest disconfort?

Viorel Grusea: La Comăna, în perioadele de secetă aveam probleme cu livrarea apei către populație. Eram nevoiți ca în perioadele de secetă prelungită să dăm apă cu program. Cea mai mare problemă era în Comăna de Jos. De doi ani, însă, am făcut demersuri pentru a suplimenta sursa de apă a rețelei. Noi avem rețeaua de apă în toate cele patru sate ale comunei Comăna. Am fost, așadar, la Institutul Național de Hidrologie pentru a obține aprobare să facem o captare din râul Valea Comanii. Iar cu rezultatul analizei apei de la laboratorul Societății de Gospodărire a Apelor Brașov, ni s-a spus ce fel de stație trebuie să avem. Astfel, vom face captarea din vale, va fi o rețea de 1.900 m până în satul Comăna de Sus și acolo vom începe lucrările pentru executarea stației de potabilizare și filtrare a apei. Lucrările încep chiar din aceste zile. Nu vom curăța cu acea stație doar ce vom lua din Valea Comănii, am proiectat-o să putem curăța și sursa principală de apă de la Izvorul Crăiasa, acolo unde avem două bazine a câte 300 mc fiecare. Și acea apă va trece prin stația de potabilizare și filtrare și va fi adusă la parametri optimi pentru a putea fi utilizată de către populație. Banii sunt tot din bugetul local, din economii. De când am început demersurile pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate și al proiectului, acesta a fost avizat de către toate instituțiile abilitate. Termenul de execuție este de 3 luni, să sperăm că și vremea ne va permite să finalizăm în timp această lucrare. Captarea trebuie să fie făcută până la iarnă. Stația de potabilizare se va face în două săptămâni. Vom trece apoi la săparea șanțurilor și la introducerea conductei de la captare până la stația de potabilizare. Asta rezolvă problema apei 100%.

Reporter: Sunt și anumite proiecte pe care nu ați reușit să le duceți la îndeplinire până acum?

Viorel Grusea: Sunt proiecte pe care nu am reușit să le duc la îndeplinire, dar asta nu înseamnă că am renunțat. Dimpotrivă, cred că, începând de anul viitor, vom putea extinde și rețeaua de canalizare. Așteptăm să vedem ce linii de finanțare se vor deschide. În Comăna de Jos și Crihalma avem gaz metan. Vrem extinderea rețelei de gaz către Comăna de Sus și Ticușu Nou. Am făcut toate demersurile, studiul de fezabilitate pentru extindere este aproape finalizat. Cum se vor deschide linii de finanțare vom și accesa. În viitorul mandat ne vom ocupa și de acest lucru extrem de important pentru comună.

Reporter: Ce vă propuneți pentru următorii 4 ani?

Viorel Grusea: Dorim să finalizăm extinderea rețelei de gaz metan. De asemenea, suntem în procedura de finalizare și a studiului de fezabilitate pentru canalizare. Studiul de fezabilitate este făcut pentru toate cele patru sate ale comunei. Vorbim și aici de o lucrare foarte amplă. Nu putem spune că o vom rezolva într-un an, dar cu siguranță se va face, pentru că și aceasta este o problemă importantă a comunei pe care trebuie să o rezolvăm. De asemenea, vom continua cu tot ceea ce înseamnă trotuare, străzi. Oricum, la momentul actual 85% din străzile noastre sunt asfaltate, pavate și cu rigole betonate. Dar mai avem de făcut până am putea spune că am încheiat și acest capitol. Dorim, de asemenea, finalizarea eliberării titlurilor de proprietate. Până acum avem finalizat în proporție de 80%. În satele Ticușu Nou, Crihalma, Comăna de Jos toate procesele verbale de punere în posesie sunt întocmite. Documentațiile sunt trimise la OCPI, urmează să fie eliberate titlurile de proprietate. În Crihalma, de exemplu, pe Programul Oficiului Național de Cadastru, am obținut 865 de extrase CF, care vor fi baza proprietății oamenilor. Urmează acum Comăna de Sus, în primăvară ne vom apuca de împărțire și punere în posesie.

Reporter: Putem vorbi și de promovare și dezvoltare turistică în comună?

Viorel Grusea: Avem obiective interesante pe raza comunei, pe care le promovăm în mediul online. Cred în dezvoltarea turistică, atât a comunei noastre, cât și a întregii Țări a Făgărașului. Turiștii pot vizita, la noi în comună, trei biserici, monumente istorice, datate între anii 1600 – 1900. Avem și obiective naturale, coloanele de bazalt de la Comăna de Sus, Peștere Mănăstirii, Peștera de la Tigăi, toată zona Văii Comăna este de o frumusețe aparte. Vrem să încurajăm oamenii să acceseze fonduri și să construiască pensiuni. Așa putem contribui și la bugetul local. Degeaba avem frumuseți naturale și locuri istorice, dacă zona nu este bine promovată. Dorim să facem și un circuit de biciclete, să bifăm locurile interesante din zona noastră. Să nu uităm, însă, și de atragerea de investitori în zona noastră. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, iar o fabrică de procesare a laptelui sau una de procesare a cărnii ar fi exact ce ne-ar trebui în zona noastră.

Reporter: Cât de benefică a fost colaborarea d-voastră cu Consiliul Local?

Viorel Grusea: Atât în ultimii 4 ani, cât și în ultimii 12 ani, de când sunt primar al acestei comune, foarte rar am avut probleme în Consiliul Local. S-a mai întâmplat, totuși, ca unii dintre consilieri să uite că trebuie să vină să sprijine conducerea în executarea lucrărilor sau dezvoltarea comunei, și poate erau mânați de interese proprii, dădeau dovadă de subiectivism. Însă aceste derapaje au fost foarte rare, nu am avut probleme mari în a putea să îmi duc la îndeplinire atât proiectele pe care le aveam eu, ca și primar, cât și proiectele cu care au venit consilierii locali de la alte partide politice sau chiar cetățeni din comună. Indiferent pe ce potecă venim la serviciu, toți, când ajungem la locul de muncă, trebuie să ne dăm mâna și să facem în așa fel încât acea comună să meargă bine. Este important să susții proiectele bune, să vii cu inițiative pentru comună, cu siguranță și dacă au venit propuneri, chiar dacă erau consilieri din altă formațiune politică, dacă erau bune, întotdeauna am fost de acord cu ele.

Reporter: Cu ce echipă veniți în fața alegătorilor?

Viorel Grusea: Eu merg pe un principiu de viață, pe care îl am încă din copilărie. Lângă mine, și la bine, și la greu, este echipa care a dat rezultate și care a arătat că știe să facă administrație. Cu acești oameni am pornit la drum, cu acești oameni ne-am ajutat în implementarea proiectelor din comună, cu ei merg în continuare. Pot spune că oricare din oamenii care au fost alături de mine pot face față cu brio provocărilor din consiliul local. Îndemn și locuitorii să vină la noi, să ridice probleme, să aducă în atenția administrației lucruri ce ar trebui făcute și, în limita posibilităților, după stabilirea priorităților, să le putem face. Am avut, de asemenea, o colaborare foarte bună, bazată pe încredere și cu actualul viceprimar, Roșală Flaviu Mihai. Cu siguranță va fi mâna mea dreaptă și de aici încolo și vom merge în echipă la fel ca și până acum. Este și va fi viitorul viceprimar al comunei Comăna!

Reporter: Vă mulțumesc!

(Alina ROMAN)







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.