Intrarea principală a Cetății Făgăraș este inclusă într-un proiect de restaurare de peste 4 milioane de euro


  • Intrarea principală a Cetății Făgăraș va fi restaurată cu fonduri europene. Investiția, de peste 4 milioane și jumătate de euro, va cuprinde Bastionul Toboșarului, Corp de Gardă Sud, Turn Poartă, Corp de Gardă Nord, Bastionul ,,Pană” Bastionul ,,cu Paie”, Castel, Rețele exterioare.

Aleșii locali au votat, la ultima ședință de Consiliu Local, includerea intrării principale a Cetății Făgăraș în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Se vor restaura Bastionul Toboșarului, Corp de Gardă Sud, Turn Poartă, Corp de Gardă Nord, Bastionul ,,Pană” Bastionul ,,cu Paie”, Castel, Rețele exterioare.

foto: Salut Făgăraș

,,După cum știți, primul proiect, ce a fost finalizat anul trecut, a inclus doar o parte din Cetatea Făgăraș. La partea de Sud, vorbim de intrarea principală a Cetății Făgăraș, nu am putut face documentație și finanțare întrucât până anul trecut a fost dată Consiliului Județean Brașov, din 2014. De anul trecut am reușit să o aducem înapoi municipiului și am reușit să prindem o finanțare de peste 4 milioane și jumătate de euro, ca finanțare dedicată. În momentul de față, facem documentația, apoi procedura de încheiere a contractului de finanțare și procedura de desemnare a unui constructor, pentru restaurarea a ceea ce a rămas din primul proiect”, a declarat prrimarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

Cetatea Făgăraș a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, grație unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile de peste 6,5 milioane de euro. S-au restaurat zidurile de apărare, bastioanele și cele două poduri de lemn, așa cum erau ele în secolul al XVII-lea. Anul trecut a fost făcută și recepția lucrărilor.

Pentru al doilea proiect, Cetatea va beneficia de 4,5 milioane de euro, bani europeni. De această dată, municipiul Făgăraș beneficiază de fonduri alocate prin Prioritatea 8 – O regiune atractivă, OS 5.1 Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane, Acțiunea 8.1 – Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din municipiile Regiunii Centru. Astfel se va depune spre finanţare în cadrul PR Centru 2021 – 2027 proiectul  ,,Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraș – ansamblul arhitectural Cetatea Făgărașului – castel și corp gardă nord – corp gardă sud și turn intrare poartă”.

Obiectivul de investiții cuprinde mai multe obiecte de investiții: Bastionul „Toboșarului”, Corp de Gardă Sud, Turn Poartă, Corp de gardă Nord, Bastionul „Pană”, Bastionul „cu Paie”, Castel, Rețele exterioare. Obiectivul cuprinde atât amenajarea de spații pentru expunere și interacțiune cu publicul dat fiind potențialul foarte mare pe care obiectivul îl are în atragerea turiștilor la nivel național și internațional, cât și spații necesare organizării logistice a ansamblului medieval, implicând mai multe categorii de intervenții arhitecturale, structurale, interventii la nivelul instalatiilor și al componentelor litice, prezentate în extrasul documentației tehnico economice faza DALI – anexa 1 la Hotărârea de Consiliu.

În vederea parcurgerii etapei următoare a proiectului – respectiv demararea procedurii de achiziție a contractului de elaborare a documentației tehico-economice faza Proiect Tehnic – au fost elaborate studiile de specialitate, au fost obținute avizele solicitate prin certificatul de urbanism și au fost  documentația tehnico-economică faza DALI, devizul general și indicatorii tehnico-economici ai investiției.

Ce se va realiza în cadrul proiectului

Obiectivul cuprinde amenajarea de spații pentru expunere și interacțiune cu publicul dat fiind potențialul foarte mare pe care obiectivul îl are în atragerea turiștilor la nivel național și internațional și spații necesare organizării logistice a ansamblului medieval, implicând mai multe categorii de intervenții arhitecturale:

  • Din punct de vedere funcțional, se va avea în vedere optimizarea organizării în cadrul incintei prin amenjarea unor spații de birouri, sală de întâlnire, arhivă;
  • Completari zidarie de caramida;
  • Săpături în mediu arheologic;
  • Straturi de rupere a capilarității;
  • Lucrări pardoseli (cărămidă, dușumea, gresie ceramică);
  • Montare tâmplării din lemn de stejar, de rășinoase și tâmplării speciale;
  • Rostuire zidărie de cărămidă și piatră;
  • Refacere arce;
  • Biocidare zidărie de cărămidă;
  • Extragere săruri;
  • Reintregiri elemente din piatra (mortar de completare);
  • Consolidare șarpantă;
  • Lucrări de ignifugare la elementele șarpantei;
  • Reparații la învelitoarea corpului de gardă;
  • Jgheaburi și burlane din tablă de titan zinc;
  • Placări cu gips carton inclusiv rezistent la foc conform scenariului la foc;
  • Montare ancadramente de piatră;
  • Lucrări la scări cu structură din beton armat, cărămidă sau metalice;
  • Lucrări de tencuieli și zugrăveli interioare.

(Alina ROMAN)

PUBLICITATE

PUBLICITATE




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.