La Blaj participă rude ale celor 7 episcopi martiri. Papa va sta pe un tron făcut cu lemn de la închisoarea Sighet


Slujba de beatificare va oficiată de Suveranul Pontif, duminică, pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Potrivit organizatorilor, este așteptată prezenţa a circa 50.000 de oameni. Pelerinii şi locuitorii din Blaj îl vor putea saluta şi vedea pe Papa Francisc în trei locuri din municipiu, pe Bulevardul Republicii, pe Câmpia Libertăţii şi în Piaţa 1848.

Sosirea la Blaj va avea loc după ora 10,00, când Papa va traversa principala arteră rutieră din oraş, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertăţii. Acolo, de la ora 11,00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici omorâți de comuniști. După ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13,00, în Piaţa 1848.

Papa Francisc va celebra la Blaj a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice în România. Prin această slujbă vor fi beatificați episcopii Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu şi Iuliu Hossu – primul cardinal greco-catolic român.

La această ceremonie, potrivit tradiţiei, Papei Francisc i se va oferi un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, mormintele acestora rămânând necunoscute, iar alţi trei au au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Tronul pe care va sta Papa Francisc la Blaj, în timpul ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, are „puternice semnificaţii spirituale şi simbolice”, fiind făcut din „lemn cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet si Gherla”.

La ceremonia de beatificare se vor afla şi rude ale celor şapte episcopi martiri.

Sfânta Liturghie va fi celebrată în română, iar Sfântul Părinte va vorbi în italiană. Traducerea în limba română va fi afişată pe cele opt ecrane de mari dimensiuni amplasate pe Câmpia Libertăţii.

Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj se vor afla 330 de făgărăşeni (enoriaşi şi preoţi), care au plecat într-acolo la ora 04.30 azi dimineaţă.
La ceremonia de beatificare a celor 7 episcopi greco-catolici va lua parte şi primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.