La o biserică de lângă Făgăraş clopotele se trag cu telecomanda


Tehnologia clopotelor automatizate este nouă în Ţara Făgăraşului. Doar trei biserici aveau astfel de clopote, iar de scurt timp aplicaţia a fost instalată şi la biserica din Şercaia.

De acum, clopotele se pot trage cu telecomada. Singura condiţie este ca cel care mânuieşte telecomanda să nu se îndepărteze la mai mult de 300 de metri de lăcaşul de cult.

,,Automatizarea s-a făcut pe toate cele trei clopote ale bisericii. Funcţionează pe bază de telecomandă, de la o distanţă de maxim 300 de metri, dar şi pe baza a trei butoane care se află în biserică. Peste tot locul clopotarii au îmbătrânit, le este tot mai greu să se urce în clopotniţe. Am programat clopotul cel mare să bată în fiecare zi la ora 12.00 timp de 2 minute. Mai avem şi un alt program memorat în aplicaţie pentru înmormântări. O firmă din Baia Mare a făcut lucrarea de automatizare”, a declarat preotul Gheorghe Lucian Streza.

S-a sfinţit troiţa

Duminică, 13 octombrie 2019, troiţa ridicată în această toamnă la Şercaia a fost sfinţită. Nu întâmplător a fost aleasă această dată pentru sfinţire. În 13 octombrie 2013 s-au sfinţit altarul bisericii şi monumentul eroilor, iar ieri s-au împlinit 6 ani de atunci.

Troiţa este realizată din lemn sculptat şi din marmură. Îl înfăţişează pe Mântuitor, iar la picioarele sale a fost sculptat chipul Părintelui Arsenie Boca.

Preotul paroh împreună cu enoriaşii din sat obişnuiesc să facă în fiecare an, în luna octombrie, pelerinaje la Mânăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, acolo unde a fost înmormântat Părintele Arsenie, cu 30 de ani în urmă. Pentru iubirea ce i-o poartă, aceştia au decis să-i sculpteze chipul pe troiţă.

Troiţa a fost ridicată cu ajutorul credincioşilor din parohie.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.