La Şercaia taxele şi impozitele din noul an se măresc doar cu rata inflaţiei


La propunerea primarului, consilierii locali din comună au decis să nu majoreze taxele şi impozitele locale pentru anul 2023.

Sercaia

,,În esenţă, nu mărim anul acesta taxele şi impozitele la nivelul comunei. Să nu se înţeleagă, însă, că sumele nu vor fi uşor mai mari. Prin lege, suntem obligaţi să le indexăm cu rata inflaţiei de 5,1%, comunicată de Ministerul de Finanţe.”, a precizat primarul Cristinel Paltin.

Există şi câteva excepţii în cazul cărora consilierii au căzut de acord că se impune o majorare. De pildă, vor creşte taxele pentru închirierea utilajelor şi taxele pentru tarabele de la Vad cu ocazia Festivalului Narciselor.

,,Înţelegem că oamenii au nevoie de ele, dar trebuie să avem nişte tarife noi la închirierea utilajelor. S-a majorat foarte mult preţul combustibilului. Noi, când am făcut preţurile iniţiale de închiriere, am calculat motorina la 4,30 lei, că aşa era atunci. De atunci a tot crescut, a fost uneori şi 9 lei, aşa că – chiar şi cu taxele acestea majorate – tot nu ne putem acoperi în totalitate cheltuielile. Utilajele au şi ele o vârstă, necesită reparaţii după folosire.”, a explicat edilul.

Şi consilierii locali au împărtăşit această părere şi au votat o listă nouă de preţuri în cazul în care cetăţenii comunei doresc să închirieze cu ora, de la Primărie, buldoexcavatorul, tractorul, remorca etc. Toate utilajele se închiriază cu şofer.

Tot cu titlu de excepţie, ei au majorat şi taxele pentru comercianţii care îşi întind tarabe la Festivalul Narciselor de la Vad. De exemplu, tarabele alimentaare vor fi taxate cu 500 lei/zi, cele cu produse alimentare cu 50 lei/zi, iar cele cu jocuri gonflabile cu 100 lei/zi.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.