Lansare de carte la Muzeul Ţării Făgăraşului, vineri, 14 ianuarie


Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” organizează, vineri, 14 ianuarie 2022, ora 13.00, lansarea cărții ,,Vasile Stoica. O emblemă națională în pușcărie”,  autor dr. Ioan Opriș.
Vasile Stoica aparţine Generaţiei Marii Uniri, contribuţiile sale la împlinirea şi desăvârşirea acesteia aşezându-l între cei mai de seamă reprezentanţi ai ei.
Format în şcolile Transilvaniei vrednic servite de dascăli luminaţi, prin susţinerea Fundaţiei ,,Gojdu”, el s-a impus prin calităţi excepţionale ca lider, în vremea studiilor universitare de la Budapesta, fiind ales preşedinte al Asociaţiei ,,Petru Maior”.
La intrarea României în război, s-a înrolat voluntar, iar proclamaţiile regale pentru armată şi naţiune îl au ca autor; a luptat direct pe front, în Valea Oltului şi pe Argeş, fiind rănit de două ori.
Deceniul al patrulea a încununat cariera diplomatică a patriotului Stoica prin trimiterea sa ca ministru al României în Albania, Bulgaria, Letonia, Lituania şi Turcia; în respectiva calitate a promovat interesele naţionale, susţinând relaţiile bilaterale bazate pe reciprocitate şi informând, ca fin analist, evoluţia de pe scena politică internaţională.
Închis şi condamnat, în 1948, pentru o încercare de plecare ilegală din țară, eliberat după 7 ani, este din nou condamnat, în 1958, la 10 ani închisoare corecţională pentru ,,atitudinea duşmănoasă”, antiguvernamentală. A murit la Jilava în data de 27 iulie 1959.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.