Lucian Săvoiu, organizatorul Festivalului ,,Sâmbăta X 3”: ,,Acest festival trebuia sa aibă loc în Ţara Haţegului, dar am reuşit sa conving investitorii!”


Cristina Cornilă: Lucian, anul acesta ți-ai propus să organizezi la Sâmbăta de Sus un festival de anvergură. Înainte să te întreb despre el, vreau ca cititorii să știe cine ești tu, organizatorul. Spune-ne despre tine câte ceva, un scurt CV.

Lucian Săvoiu: Cred ca in primul rand trebuie sa stie ca sunt omul care nu si-a uitat niciodata radacinile, care crede ca menirea fiecaruia dintre noi este sa intoarca societatii ceva din ceea ce realizam in viata. Ca scurt CV pot spune ca am avut o lunga cariera in domeniul financiar, fiind absolvent al unei facultati in domeniul finante, contabilitate si informatica de gestiune, si am lucrat in numeroase companii, de la auditor la director financiar. Imi place sa lucrez cu oamenii, imi place sa creez proiecte in care sa implic cat mai multi specialisti si mai ales sa ma asigur ca aceste proiecte isi ating scopul, acela de a deservi un anumit grup de oameni care nu au avut sansele pe care multi le avem in viata.

Lucian Savoiu - organizatorul Festivalului

Lucian Savoiu – organizatorul Festivalului

 

Cristina Cornilă: Cum s-a născut ideea de a organiza ,,Sâmbăta X 3?

Lucian Săvoiu: Totul a inceput pe fondul dorintei mele de a ma intoarce la locul natal, „unde am baut prima data apa”. Desi am plecat de tanar de acasa, deja de 20 de ani, niciodata nu mi-am pierdut busola. Practic cand trec de Predeal, in drum spre Sambata, totul se schimba in mine: mers, vorbit, bataile inimii… tot. Sunt ardelean pana in maduva oaselor si asa voi ramane, indiferent unde ma aflu in lumea asta.

Cristina Cornilă: Ai denumit locul în care se va desfășura festivalul drept ,,Grădina Ielelor”. De unde vine numele și cum arată acest loc?

Lucian Săvoiu: Acest loc care are o poveste a lui, amplasamentul in sine, daca pot sa spun asa, este minunat prin tot ceea ce ofera el. Din orice punct al Gradinii Ielelor ai imaginea clara, impunatoare a muntilor Fagaras, simti puterea lor, iar verdele din jur si aerul tare, curat, sunt magice. Sambata de Sus are o incarcatura aparte energetica si spirituala. Denimirea de Gradina Ielelor a venit firesc, pentru ca in viata avem parte si de magie si de perioade triste, si de fericire si de tristete, traim intr-un dualism al cotidianului. Gradina Ielelor este un loc de poveste si mi-as dori ca fiecare om care va veni la festival sa

se incarce cu energia extraordinara a naturii.

Cristina Cornilă: Festivalul va fi anual sau va avea doar ediția din 2019?

vedere spre Munţii Făgăraş din Grădina Ielelor

vedere spre Munţii Făgăraş din Grădina Ielelor

Lucian Săvoiu: Locatia Gradina Ielelor, prin prisma infrastructurii deja realizata, va fi un loc deschis oricarui tip de eveniment in aer liber si speram sa avem in fiecare luna un eveniment de mai mica sau mai mare amploare. Festivalul Sambata X3, pentru ca este un eveniment cu o  investitie mare, va fi anual. In 2019 avem editia inaugurala, dar dorim sa-l crestem aducand parteneri tot mai puternici si participanti din strainatate alaturi de cei din Romania, ambasadori ai sportului si al reintoarcerii la natura.

 

Cristina Cornilă: Ce înseamnă în cifre ,,Sâmbăta X 3?

Lucian Săvoiu: Sambata este locul radacinilor mele si nu a fost nevoie sa cautam un nume, iar X3 vine de la imbinarea fericita a celor 3 discipline sportive: alergare + MTB + AIRSOFT, cu muzica de calitate si o atmosfera relaxanta. Gradina  Ielelor este un spatiu spectaculos de 60.000 mp, in proprietate, cu infrastructra excelenta: apa curenta, energie electrica, fosa septica, sistem drenaj prin canale colectoare de apa, spatii de parcare, aceste lucruri asigurand tuturor particpantilor la festival conditii moderne de sedere. Pe langa acestea, exista o zona de campare de 15.000 mp, pentru iubitorii de camping, 2 scene pentru concertele pe timp de zi si pe timp de noapte, 2 lacuri de 800 mp si unul de 1.500 mp. Totul a fost gandit pentru a crea o atmosfera cat mai naturala si placuta.

Cristina Cornilă: La ce să ne așteptăm să vedem când venim la festival?

Lucian Săvoiu: In primul rand este un festival care are ceva de oferit fiecarui membru al familiei, pentru ca, in aceasta lume dinamica, avem foarte putin timp sa stam cu cei dragi ai nostri. In al doilea rand la o reinterpretare a locurilor noastre pe care ar trebui sa le valorificam mult mai bine, este un festival pozitionat la standarde europene: infrastructura, sistem de plata, formatii, activitati recreative, totul pe un concept inedit pe care echipa de implementare l-a gandit. Este vorba despre aducerea in acelasi loc, Gradina Ielelor, a sportivilor iubitori de: alegare montana, cross, airsoft, mountain bike, curse cu obstacole, iar la terminarea competitiilor sportive, sa le asiguram participantilor un loc de socializare si entertaiment alaturi de formatii de muzica live, gastronomie romaneasca si o bautura bine preparata si servita.

 

Cristina Cornilă: Această ,,Grădină a Ielelor rămâne ,,activă peste an? Adică poate fi loc de desfășurare și pentru alte evenimente, poate fi închiriată?

Lucian Săvoiu: Locatia va ramane „activa” pentru alte evenimente tot timpul anului, urmand ca pe viitor sa dezvoltam si dimensiunea de camping mult mai complex. Suntem deschisi la colaborari care pot duce la dezvoltarea potentialului turistic al zonei. Orice colaborare care pune in lumina acest loc care are atatea de oferit turistilor, este de bun augur.

 

Cristina Cornilă: Dacă nu îl făceai la Sâmbăta, ar mai fi existat acest festival în altă parte?

Lucian Săvoiu: Acest festival trebuia sa aiba loc undeva in Tara Hategului, dar am reusit sa conving investitorii, discutam totusi de un eveniment cu un buget de 250.000 euro, sa-l faca in Tara Fagarasului. Eu si echipa mea, 20 persoane permanente, ne-am asumat ca o sa putem transforma festivalul intr-un succes. Este adevarat ca a contat mult si faptul ca avem in posesie locatia Gradina Ielelor, care are o pozitie favorizanta, aflandu-se la jumatatea distantei dintre Brasov si Sibiu, iar pe langa asta, prezenta unui aeroport la o distanta mai mica de 100 km, spatii de cazare si obiective turistice care atrag in mod constant turisti, au fost factori importanti in luarea deciziei.

Grădina Ielelor - grafică

Grădina Ielelor – grafică

Cristina Cornilă: Câți participanți își propune să atragă această ediție de debut?

Lucian Săvoiu: Estimam intre 2.500 – 6.000 persoane, aici fiind multi factori care pot influenta in bine sau mai putin bine: elementul de noutate, vremea. Dar cu siguranta cei care vor veni vor avea ce povesti celor mai putin hotarati. Pentru cei mai mici membri avem numeroase ateliere, spatii dedicate, astfel incat sa fie o experienta minunata, pentru sportivii inscrisi la cursele de alergare, MTB sau airsoft avem specialisti implicati in organizarea traseelor, astfel incat acestea sa raspunda si celor mai exigenti, conditiile de campare vor fi comparabile cu cele din Occident, vom avea paza permanenta si perimetrul ca fi incontinuu supravegheat. Nici un detaliu nu este omis si nici un participant  nu va avea timp sa se plictiseasca. Cei care vin pentru festival vor avea zone speciale de recreere, zona de food court, muzica pusa de cei mai in voga DJ ai momentului, iar serile vor fi dedicate muzicii, cap de afis fiind CARGO, dar si trupele RUA si Zebbra. Evident vor fi si alte surprize, dar vrem sa nu le dezvaluim pe toate.

 

Cristina Cornilă: ,,Sâmbăta X 3” are un public țintă sau se adresează tuturor categoriilor de persoane (indiferent de vârstă, sex, mediu social, preocupări etc)?

Lucian Săvoiu: Caracterul inedit al festivalului este ca reuseste sa imbine intr-un mod natural atat consumatorii de festival, pe iubitorii de recreere in mijlocul naturii, dar si cei care au nevoie de adrenalina oferita de competitia sportiva. Ca sa revin la intrebare, festivalul se adreseaza persoanelor de orice varsta, atat persoane singure cat si familiilor si cuplurilor, caci multe dintre activitatile organizate sunt gandite cu scopul de a motiva intreaga familie sa faca sport in aer liber, de la cei mici, pana la parinti. Participantii sunt atat persoane care practica sportul ca hobby, cat si cei care fac o cariera din asta, insa competiile care vor fi organizate vor fi facute in asa fel incat toata lumea sa se distreze si sa intre in atmosfera de festival si sport in aer liber.

Cristina Cornilă: Aș vrea să menționăm și alți partenri ai festivalului care îți stau alături, fie că vorbim de persoane implicate în organizare, fie că vorbim de asociații, firme, sponsori etc.

Lucian Săvoiu: Suntem in diferite faze al discutiei cu parteneri media nationali si locali, sponsori pentru MTB / alergare / AIRSOFT, aici as dori sa mentionez in mod deosebit parteneriatul cu Federatia Romana de Atletism care prin prisma d-lui Presedinte Florin Florea a intuit potentialul fericit al imbinarii dintre sport si evenimente culturale si networking. Strategia noastra principala este de a identifica furnizori din zona Tarii Fagarasului, voluntari si parteneri astfel ca totul sa aduca un plus zonei. interviu Lucian Savoiu 4

Cristina Cornilă: Ai avut vreun model de festival care te-a inspirat când l-ai conceput pe acesta?

Lucian Săvoiu: O carte se scrie din carti, cam asa a fost si aici, dar un reper prioritar a fost de a valorifica locul, spiritualitatea si puterea energetica a lui, dea aduce oamenii in natura si de a valorica acel dualism despre care vorbeam la inceput: vreau sa merg la festival dar nu-mi place aglomeratia, vreau sa vad o competitie sportiva, sa simt emulatia dar nu vreau sa fac sport. Indiferent de ce parte a baricadei se pozitioneaza invitatul nostru la festival, noi am gandit ceva care sa-l bucure si sa-i ofere o experienta frumoasa.

Cristina Cornilă: Au vreun avantaj la festival locuitorii din Sâmbăta?

Lucian Săvoiu: Toti locuitori din Sambata vor avea acces la un pret preferential pe baza de CI, mai exact 20 ron/zi de festival, din care 10 ron se vor intoarce in proiecte eductionale (cursuri extracuriculare, tabere etc) pentru copiii din Sambata de Sus.

Cristina Cornilă: Mulţumesc!2 thoughts on “Lucian Săvoiu, organizatorul Festivalului ,,Sâmbăta X 3”: ,,Acest festival trebuia sa aibă loc în Ţara Haţegului, dar am reuşit sa conving investitorii!”

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.