Mai există şi minuni! Un donator anonim a bucurat o întreagă comunitate


  • Preotul Gheorghe Lucian Streza: ,,Este o minune de la Dumnezeu!”

preot Gheorghe Lucian Streza

O donaţie mai puţin obişnuită s-a petrecut nu de mult timp în favoarea comunităţii creştinilor ortodocşi din satul Hălmeag, comuna Şercaia. Nu numai că obiectul donat este din categoria donaţiilor greu de crezut că se întâmplă, dar gestul binefăcătorului de a rămâne anonim este şi mai rar întâlnit.

Hălmeagul este un sat pitoresc ce aparţine administrativ de comuna Şercaia. Populaţia majoritară este de etnie maghiară şi de confesiune evanghelică-luterană, dar cu toate acestea, potrivit datelor de la ultimul recensământ, în sat mai sunt şi 350 de suflete ortodoxe, români şi romi. Între Hălmeag şi restul lumii se interpune Oltul. După ce-l treci se-nalţă pe un deal Biserica Evanghelică. La poalele ei dăinuieşte, cam de pe la 1800, vechea Biserică ortodoxă cu hramul ,,Sfântul Nicolae”. Lângă vechiul lăcaş de cult ortodox a fost construită o nouă Biserică ortodoxă purtând hramul ,,Sfântului Apostol Andrei”.

De puţin timp, Biserica ,,Sfîntul Apostol Andrei” a primit – nu se ştie de la cine – un iconostas nou nouţ. Un om cu suflet mare a dat comandă să se facă această lucrare, iar aducerea ei efectivă la faţa locului s-a făcut de către echipa de meşteri. Tot meşterii l-au anunţat pe preot despre acest cadou.

,,Am avut pe data de 30 noiembrie anul trecut, de Sfântul Andrei, slujbă în biserica nouă, aceea fiind prima slujbă oficiată cu iconostasul pus şi cu principalele icoane puse. Efectiv nu ştim cine ne-a donat iconostasul! Este un binefăcător anonin. L-am primit prin meşterii care l-au lucrat, ei au fost cei care au venit cu lucrarea şi au montat-o în data de 31 octombrie. Este un lucru incredibil, este o minune de la Dumnezeu! Echipa care a făcut iconostasul este din Târgu Neamţ, Moldova. Din câte am aflat, şi iarăşi am fost surprins, se pare că vom mai primi şi străni tot de la acelaşi donator. Vor veni meşterii cu 28 de străni. Donaţiile sunt mai mult decât îmbucurătoare, mai ales că mai avem de lucru la această biserică. Urmează să facem faţada şi să aducem clopote, iar de pictură încă nu putem vorbi”, a declarat preotul Gheorghe Lucian Streza.

La această biserică piatra de temelie s-a pus acum 10 ani, în vara lui 2009, iar de anul trecut în ea se ţin slujbe religioase. Provizoriu, în biserică a fost montat vechiul iconostas de la Biserica din Şercaia.

În Hălmeag, pentru comunitatea celor 350 de ortodocşi, se ţin slujbe cam o dată la o lună ori la o lună jumătate. Cel care face rugăciunile este preotul Gheorghe Lucian Streza de la Şercaia.

(Cristina Cornilă)

 

 

 One thought on “Mai există şi minuni! Un donator anonim a bucurat o întreagă comunitate

  1. G.Albu

    Eu am inteles ca e un dar de la un om cu suflet mare si cu adevarat generos ,nu de la Al de Sus .De unde o scos preotu’ ca e o minune de la Dumnezeu,s-o dus intr-o dimineata la biserica si o gas’t iconostasul acolo,desi biserica fusese incuiata?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.