Mariana Câju: „La spitalul din Făgăraș nu va intra nicio ambulanță cu bolnavi confirmați de Covid 19, transferați de la spitalele din Brașov!“


  • Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului „Dr. Aurel Tulbure“, a declarat, într-o videoconferință organizată în urmă cu puțin timp, că la Făgăraș nicio ambulanță nu va intra cu bolnavi de Covid – 19, transferați de la spitalele din Brașov! Această afirmație a fost făcută după ce spitalul din Făgăraș a fost pus pe lista spitalelor suport din țară pentru pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Aceasta a mai precizat că, în continuare, se vor trata absolut toți pacienții care se prezintă la Compartimentul Primiri Urgențe, cu sau fără simptome Covid-19 din Făgăraș sau județ, ori din municipiul Brașov! Nu și cei, însă, care sunt testați pozitiv și provin din spitalele brașovene.

Nicio ambulanță nu va intra în spitalul din Făgăraș cu bolnavi de Covid – 19 ce vor fi transferați de la spitalele din Brașov! Până în acest moment nu am avut niciun caz de pacient infectat cu noul coronavirus în Făgăraș și Țara Făgărașului. Tocmai din acest motiv vreau ca cei care au hotărât ca spitalul să devină suport pentru bolnavii testați pozitiv să își asume  acest lucru! Vor pune în pericol viețile făgărășenilor, decizia domnilor de la Brașov va aduce moarte în Țara Făgărașului! Cei care au hotărât ca spitalul din Făgăraș să ajungă suport au vrut să paseze această responsabilitate la un spital care nu este în subordinea lor“, a transmis Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului „Dr. Aurel Tulbure“.

Centrul de Dializă, singurul centru de stat din județul Brașov, care se află în interiorul spitalului și, de asemenea, Maternitatea, au fost incluse în acest ordin de ministru, împreună cu tot spitalul din municipiu. Centrul de Dializă din Făgăraș deservește 40 de pacienți din Făgăraș și Țara Făgărașului, pacienți care fac de trei ori pe săptămână această terapie, în decurs de 4 ore. Centrul nu dispune de stație de oxigen, iar acești pacienți, dacă spitalul va deveni spital suport pentru pacienții cu Covid-19, vor trebui transferați la Brașov, în alte centre de dializă, unde ar putea contacta acest virus. De asemenea, în interiorul spitalului a fost creat un dublu triaj, în sensul că a fost adus un cort militar, dar și containere, unde se face triajul pacienților cu patologie respiratorie. Când un pacient cu astfel de simptome ajunge la Făgăraș este invitat la aceste containere, iar personalul medical din Crentrul de Primiri Urgențe îi adresează câteva întrebări. După care pacientul este invitat în cortul militar, iar dacă are aceste siptome, personalul se echipează, pentru a putea consulta. Va fi transferat în Compartimentul de Boli Infecțioase, acolo unde s-a organizat un salon cu două paturi de ATI, care dețin un ventilator. Compartimentul de Boli Infecțioase deține, în acest moment, 20 de paturi.

Secția de ATI deține 15 paturi, 11 paturi în corpul central al spitalului, și 4 în Maternitate. Toate cele 15 paturi dețin un singur ventilator. S-a făcut cerere către Ministerul Sănătății încă de pe 4 octombrie 2019 prin care s-a cerut dotarea cu flux laminar și echipamente moderne, ventilatoare, monitoare, ecografe, pentru ca această Secție, în 2018, a fost inclusă, de către MS, în lista spitalelor care beneficiază de decontarea serviciilor medicale în Programul Național de Terație Intensivă. În acest moment, în spital există 24 de medici primari, 36 medici specialiști, 11 rezidenți, 221 asistente medicale, 120 infirmere/îngrijitoare.

În municipiul Făgăraș și Țara Făgărașului, până în acest moment, sunt 34 persoane persoane aflate în carantină și 706 persoane aflate în autoizolare. Din acestea, 104 sunt în Făgăraș. Până în acest moment, nimeni din personalul medical, auxiliar, administrativ, pacienții care s-au prezentat, nu are acest virus! În Țara Făgărașului, până în acest moment, acest virus nu a fost confirmat!

Am primit cu stupoare vestea că am fost incluși, de către Ministerul Sănătății, pe lista spitalelor suport pentru pacienții testați pozitiv cu Covid-19. Tocmai pentru că această decizie contravine spiritului Ortonanței Militare nr. 6 care izolează municipiul Suceava. Și opinia medicilor, a autorităților centrale, este și a fost, până în acest moment, că virusul trebuie izolat, și nu diseminat. Nu înțelegem de ce acest virus trebuie importat de la Brașov la Făgăraș, la 60 km. De aceea, cerem ministrului Sănătății să revină asupra acestei deicizii. Pentru a opri acele persoane din administrația județeană, care au luat aceasă decizie și au indus în eroare pe ministrul Sănătății să oprească această iresponsabilitate și să revină asupra acestui Ordin. Până atunci noi nu vom primi niciun pacient din Brașov infectat cu acest virus de la spitalele din Brașov! Vom trata în continuare toți pacienții care se prezintă la Primiri Urgențe, putem trata pacienții care vin de la spitalele din Brașov și nu au acest virus“, a completat Mariana Câju.

Aceasta a mai precizat că cei care au fost la cârma luării unei astfel de decizii au fost prefectul județului Brașov, Mihai Văsii, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, dar și directoarea demisionară a DSP Brașov, Anca Bertea. „Noi am și solicitat, în scris, încă de acum câteva zile, instituțiilor abilitate din Brașov, ca spitalul din Făgăraș să nu fie introdus pe această listă! În 24 martie am trimis un memoriu către DSP Brașov, Prefectură și Ministerul Sănătății în care am expus concret motivele pentru care spitalul „dr. Aurel Tulbure” nu poate fi spital suport. În unele cazuri, viața pacienților fiind în pericol! Datorită documentului trimis, am fost informați că DSP Brașov și Comisia de Coordonare Medicală din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au decis ca Făgărașul să nu fie inclus pe această lista unităților COVID-19. Ca acum să ne trezim că suntem pe acea listă. Am pus în vedere prefectului ca ori de câte ori face o întâlnire sau videoconferință, pe lângă președintele CJ, să invite și pe primarul municipiului Făgăraș. Nu s-a întâmplat acest lucru. Dmnul prefect ne-a asigurat că spitalul nostru a fost scos de pe lista care a plecat la Ministerul Sănătății. Ulterior, ne-a transmis această listă, unde nu se afla Spitalul. Dar noi credem că această listă nici măcar nu a fost transmisă. Lista care a fost transmisă la Minister a fost transmisă de doamna director demisionar al DSP și aceea este lista finală. De aceea domnul ministru nici nu a avut cunoștință de această situație și acest conflict din interiorul județului Brașov“, a mai menționat Câju.

Mai mult, Mariana Câju a rugat personalul medical din Făgăraș să nu își dea demisia. „Este posibil ca această decizie iresponsabilă a conducerii județului Brașov să provoace acte de dezordine socială în Făgăraș și împrejurimi. Cei care au luat o astfel de hotărâre vor răspunde în acest sens. Nu este logic ca acest virus să fie diseminat la mai bine de 60 de km depărtare din Brașov! Solicit amanagerului Spitalului de Urgență Brașov să impună, cu cea mai mare urgență, angajaților Spitalului, să interzică să mai sune pe angajații Spitalului din Făgăraș! La Centrul de Dializă s-a vrut repartizarea unui bolnav de Covid-19, iar personalul de la Dializă a vrut să își dea demisia! Le solicit angajaților Spitalului municipal să rămână la locul de muncă! Nu vom abandona pacienții noștri de la Dializă. Vreau să îi asigur că vor fi tratați la Făgăraș“, a mai explicat aceasta.

Toaodată, aceasta a mai afirmat și lupta pe care au dus-o cei din Făgăraș în ultimele 6 săptămâni pentru ca aici să nu existe, până la acest moment, niciun caz confirmat. „În ultimele săptămâni s-au făcut eforturi uriașe pentru protejarea tuturor locuitorilor municipiului și nu numai. Am fost sprijiniți nonstop de Direcția de Sănătate Publică Făgăraș, Poliție, Poliția Locală, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care au intervenit de fiecare dată cu profesionalism. Indiferent că a fost zi sau noapte, indiferent de oră. Persoane care au muncit 12, 14 sau chiar 16 ore pe zi, astfel încât să rămânem sănătoși! Iar rezultatul este acesta: niciuo persoană testată pozitiv, până acum! Făgărășenii au înțeles să stea în case, să asculte de autorități! Tocmai de aceea nu trebuie să permitem o astfel de decizie, chiar dacă este Ordin de Ministru. Îmi asum ceea ce spun acum“, a mai afirmat aceasta.

Până în prezent, la spitalul din Făgăraș, cu banii proprii, bani de la Primăria Făgăraș și bani de la donatori, au fost achiziționate materiale sanitare. Astfel, din bugetul propriu s-au achiziționat materiale sanitare în valoare de 300.000 de lei, de la donatori, prin Fundația Comunitară „Țara Făgărașului“ se vor achiziționa materiale sanitare, ventilatoare, în valoare de 400.000 de lei. Iar Primăria Făgăraș a anulat toate evenimentele din acest an, iar cu banii, aproximativ 787.000 de lei, se vor achiziționa teste pentru depistarea bolnavilor de Covid. Potrivit președintelui CA al spitalului, vor fi testați toți cei din linia unu, respectiv personalul medical, jandarmii, cei de la ISU, polițiștii, dar și făgărășenii suspecți de noul coronavirus și care se prezintă la spital. De asemenea, Primăria Făgăraș a mai bugetat și un tunel de dezinfecție cu restul de bani, dar și pentru ventilatoare pentru secvția de Terapie Intensivă.

Până în prezent sunt achiziționate peste 702 de combinezoane, 1.800 măști FFP2, 32.800 mănuși, 3.800 papuci, 360 perechi ochelari, halate UF 4.780, 1.300 viziere. De asemenea sunt comandate, de către Fundația Comunitară „Țara Făgărașului“ 10.000 mănuși, măști și combinezoane. Urmează ca Spitalul să mai comande încă 5.000 din aceste bucăți. Spitalul va primi două ventilatoare, plus unul mobil, prin Fundația Comunitară „Țara Făgărașului“. Iar de la Primăria Făgăraș și celelalte primării, se vor aduce alte 4 ventilatoare.

(Alina ROMAN)







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.