Mergem pe jos, cu bicicleta sau gratuit cu transportul în comun în Săptămâna Europeană a Mobilității


autobuzEdiția 2019 a SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII aduce din nou în prim plan modurile sustenabile de deplasare, cu scopul clar de a reduce emisiile provenite din transport. Denumită *Mergi cu noi!*, campania europeană readuce în atenția țărilor participante mersul pe jos și cu bicicleta, moduri de deplasare de multe ori subestimate sau defavorizate, în detrimentul autoturismului personal.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII propune alegerea modurilor active de deplasare sau combinarea modalităților sustenabile de transport – de ex. folosirea mijloacelor de transport în comun și mersul pe jos. Beneficiile acestor alegeri responsabile se pot regăsi asupra sănătății populației, calității aerului și a vieții, reducerii duratelor de deplasare și a economiilor personale, dar în special în protejarea mediului și în transformarea Făgărașului într-o comunitate locală sustenabilă.

Invită pe cineva să te însoțească și încearcă schimbarea!

Pentru a susține SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII, Primăria Municipiului Făgăraș oferă cetățenilor gratuitate la utilizarea mijloacelor de transport public, pe toată perioada campaniei, conform HCL nr. 226 din 26.08.2019, privind aprobarea TPL cu titlu gratuit în perioada 16-22 septembrie 2019.

Schimbarea comportamentului și a obiceiurilor de deplasare reprezintă alegeri extrem de importante și fac obiectul campaniilor anuale de mobilitate derulate de Primăria Municipiului Făgăraș. Edițiile anterioare au produs efecte dovedind că numărul pietonilor și bicicliștilor a crescut, la nivel local.Tot în cadrul SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII, sub coordonarea Asociației „Orașe Energie în România” (OER – www.oer.ro), elevii claselor primare se înscriu anual în campania europeană Traffic Snake Game (TSG), denumită la nivel național OSCAR, ȘARPELE HOINAR. Campania debutează în prima zi de școală și are drept scop promovarea deplasărilor sustenabile la școală. Mecanismul campaniei TSG permite măsurarea efectelor generate de activitățile elevilor, jocul ducând la o creștere a utilizării mijloacelor sustenabile de transport cu aproximativ 79% anual, în luna septembrie, contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO la nivel local și național.

mobila1

Elevii claselor primare sunt implicați și în acest an, sub coordonarea Asociației OER, în campania TSG. În edițiile anterioare ale campaniei, peste 7.500 km nu au mai fost parcurși cu mașina și s-au obținut economii de CO de peste 1.000 kg. Acordul părinților este necesar pentru ca elevii să poată merge pe jos, cu bicicleta, să împartă aceeași mașină cu alți colegi sau să folosească transportul public local în detrimentul autoturismului personal, în drumul către și de la școală. În acest mod, copiilor li se oferă posibilitatea să experimenteze diferitele moduri sustenabile de deplasare.

Începând cu această săptămână-16-22 septembrie, pietonii și bicicliștii nu mai sunt considerați ”utilizatori rutieri vulnerabili”. În plus, cetățenii sunt invitați să renunțe la mașina personală, în favoarea transportului public. Transportul public local este cel mai rapid și eficient mod de deplasare.

Măsuri  propuse de Primăria Municipiului Făgăraș:

  • Restricționarea accesului automobilelor personale pe anumite străzi din jurul școlilor pe o perioadă scurtă de timp de ex. 15 minute la orele de vârf, atunci când încep sau se termină cursurile; Astfel, șoferii (părinți) sunt invitați să oprească la câțiva km depărtare de școală, pentru a evita aglomerarea zonei de la intrarea în școli.
  • Șoferii sunt îndemnați să schimbe mersul cu mașina și să combine moduri sustenabile de transport, pentru a evita ambuteiajele.

Tot în cadrul SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII, în Făgăraș se vor desfășura diferite evenimente coordonate de Clubul Sportiv „Țara Făgărașului”, care încurajează elevii și întreaga populație a Municipiului să se deplaseze sustenabil (mergând pe jos, cu bicicleta, cu skatebord-ul/placa, cu trotineta, cu rolele, cu mijloacele de transport în comun) pe durata desfășurării celor 2 concursuri, dar și să mențină aceste obiceiuri după terminarea concursului. Concursurile sunt dedicate întregii familii și premiază elevii!

Pentru detalii intrați pe http://www.primaria-fagaras.ro/ sau pe pagina de facebook a Clubului Sportiv „Țara Făgărașului” https://www.facebook.com/ClubulSportivTaraFagarasului/

Tot ce trebuie să faceți este să vă calculați ruta prin GPS. Numărul maxim de rute înregistrate prin intermediul aplicației este de 20 (2 rute înregistrate/ zi/ elev, adică dus/ întors).

 Mergi cu noi și pleci cu o bicicletă!

Deplasează-te sustenabil la școală și retur, timp de 10 zile, în perioada 16-27 septembrie! Concursul se adresează elevilor din școlile care au încheiat parteneriat cu Primăria Făgăraș. Dirigintele colectează datele și le predă coordonatorului de campanie, până cel târziu 2 octombrie 2019. Extragerea câștigătorului din cadrul fiecărei școli participante va avea loc într-o zi stabilită de comun acord cu coordonatorul școlii partenere.

STIHLMergi cu noi și câștigi o excursie inedită în natură cu clasa!

Concursul se adresează tuturor elevilor făgărășeni. Făcând dovada că cel puțin 80% din numărul de elevi ai clasei s-au deplasat sustenabil la școala și retur, timp de 10 zile, în perioada 16-27 septembrie 2019, toți elevii clasei câștigătoare vor beneficia de o excursie. Dirigintele colectează datele și le predă coordonatorului de campanie, până cel târziu 2 octombrie 2019.

Premiul constă într-o activitate inedită în natură, într-o locație ideală unde elevii își vor regăsi energia alături de colegii de clasă.  Excursia este oferită de Primăria Municipiului Făgăraș și se va desfășura sub directa coordonare a Clubului Sportiv “Țara Făgărașului”.

Prin aceste acțiuni, Primăria Municipiului Făgăraș dorește să combată percepțiile negative legate de mersul pe jos și cu bicicleta și să ridice nivelul de așteptări al făgărășenilor cu privire la ceea ce se poate realiza. Aceste campanii demonstrează angajamentul voluntar al copiilor față de sănătate și de mediu.

Primăria Municipiului Făgăraș va restricționa accesul auto pe Aleea Meșteșugarilor, pentru a face loc reprezentațiilor, artiștilor, activităților sportive de stradă, manifestărilor de tip dance mobility. De asemenea, se oferă cu titlu gratuit controale de sănătate” pentru a se încuraja conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor în privința sănătății și a unui mod curat de viață, cu alegeri responsabile și sustenabile pe termen lung.

Publicând pe https://www.facebook.com/citfagaras/ o fotografie despre un mod activ de deplasare în acest oraș, puteți contribui la realizarea calendarului mobilității sustenabile pentru anul 2020. Calendarul va conține fotografii din cele postate pe pagina de facebook ce vor fi alese descrescator în funcție de numărul de like-uri. Astfel, avem posibilitatea să promovăm evenimente locale cât și Făgărașul. Municipiul Făgăraș și-a propus ca în perioada campaniei să crească numărul deplasărilor sustenabile cu peste 25%.

Cu siguranță ați mai participat și la edițiile anterioare ale acestui eveniment, însă acum ne adresăm dumneavoastră la recomandarea CIVITAS 2020, care îi acordă un rol esențial în cadrul activităților susținute.

CIVITAS este o rețea de orașe, municipii și metropole care a fost lansată de către Comisia Europeană în 2002 și acționează pentru un transport urban mai bun și mai curat. CIVITAS 2020 este etapa acestei inițiative corespunzătoare perioadei 2016-2020. Mai multe detalii găsiți la http://civitas.eu/sites/default/files/civitas2020-brochure.pdf

reclama Cafe DuoLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.