Muzeu: Din 18 iunie se deschide o expoziție destinată bucătăriei transilvănene


Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” vin în atenția vizitatorilor cu o expoziţie de anvergură naţională cu tematică gastronomică.

Expoziţia „Bucătăria între necesitate și artă”, deschisă în perioada 18 iunie – 30 septembrie 2020, propune o prezentare tipologică a vaselor folosite în bucătărie din secolele XVII – XIX, pornind de la 2 aspecte – necesitate (reprezentat în expoziție prin vasele din metal comun) și artă (reprezentat în expoziție prin vasele din metal prețios). În plus, în cadrul expoziției se vor găsi materiale de prezentare a evoluției ustensilelor din bucătărie în perioada baroc și post baroc.

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, societatea europeană a fost martora unor transformări fără precedent în ceea ce privește prepararea mâncării și protocolul mesei. Între toate acestea s-a afirmat o schimbare dramatică a gustului culinar (determinat de creativitatea exuberantă a bucătarilor francezi) și un nou protocol numit service à la Française (așezarea mesei în manieră franceză) ce a fost cu repeziciune adoptat de curțile europene, înlocuit în secolul al XIX-lea de service a la russe.

Procesul de preparare a hranei s-a schimbat, cratițele cu bază plată au înlocuit ceaunele agățate peste focul generator de fum. În secolul al XVIII-lea, tinichigii și fierarii au pus la dispoziția bucătarilor domestici și profesioniști o gamă remarcabilă de tigăi și cratițe, pe lângă o varietate aproape infinită de forme pentru crearea celor mai decorative feluri de mâncare prezentate vreodată.

Produsele meşterilor sibieni satisfăceau nevoile populaţiei locale şi o parte din cererile venite din Ţările Române. Pe lângă comenzile primite de meşterii aurari sibieni pentru obiecte de cult, cererile de executare a unor obiecte laice trebuie să fi fost din ce în ce mai numeroase. Produsele meşterilor arămari aveau și ele o largă răspândire, fiind folosite în bucătărie (oale, căni, forme de cozonac şi prăjituri, piuliţe), în gospodărie, ca obiecte de cult etc. O altă categorie de obiecte prezente în expoziție sunt vasele de cositor, variate din punct de vedere al tipologiei lor și frecvent întâlnite în casele patricienilor sibieni și nu numai. Prin ornamente şi formă ele atestă evoluţia acestui meşteşug de-a lungul a trei secole, parcurgând stilistic drumul de la Renaştere la Baroc şi Rococo.

Numărul însemnat de piese existente în colecțiile Muzeului Național Brukenthal a stat la baza organizării acestei expoziții, ilustrând diversitatea tipologiei vaselor și ustensilelor din secolele XVII-XIX și subliniind măestria meșterilor breslași sibieni.

Potrivit managerului Elena Băjenaru, această expoziție destinată bucătăriei transilvănene este de fapt o continuare a expoziției temporare găzduită până acum de muzeu cu bucătăria dintre perioada medievală și cea barocă.

În 16 mai 2020 ar fi trebuit să aibă loc la nivel european Noaptea Muzeelor, eveniment marcat și de muzeul din orașul nostru, dar evenimentul a fost mutat pe data de 14 noiembrie 2020, având în vedere pandemia de Covid-19.
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.