Nurcile din fermele de la Şercaia şi Feldioara vor fi testate de Covid


Statele membre UE sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci și enoți, conform unei decizii a Comisiei Europene publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În judeţul Braşov sunt două ferme de nurci.

Potrivit actului normativ, autoritățile competente din statele membre trebuie să ia măsurile adecvate pentru prelevarea de probe și testarea pentru SARS-CoV-2 a animalelor deținute în unitățile cu peste 500 de animale de reproducție. În cazul acestora, se prelevează probe de la fiecare animal mort sau bolnav din fiecare unitate epidemiologică până când se atinge numărul de animale corespunzând dimensiunii preconizate a eșantionului. În absența animalelor moarte sau bolnave, probele se prelevează de la animale vii, în mod aleatoriu, pentru a atinge dimensiunea preconizată a eșantionului.

Potrivit datelor ANSVSA, publicate de brasov.net, există două ferme de nurci în județul Brașov, la Șercaia și la Feldioara, ambele controlate de un investitor olandez.

Compania AJT Farming SRL , care oprează ferma de la Șercaia, a raportat în 2019 o cifră de afaceri de 13,1 milioane de lei și pierderi de 5,2 milioane de le. Compania este deținută de Van Ansem Participaties BV din Olanda și brașoveanul Gortat Arkadiusz şi avea un număr mediu de 40 de angajați.

Ferma de la Feldioara, este operată de AG Roneco Farm SRL, controlată de compania olandeză Simink BV.

Cele două companii au același administrator, cetățeanul olandez Emmen Hubertus.

În 2019, Roneco a raportat un business de 14,7 milioane de lei, pierderi de 7,1 milioane de lei și 19 angajați.

Potrivit jurnalistilor de la brasov.net, Danemarca a decis uciderea tuturor celor circa 15 milioane de nurci americane crescute pe teritoriul său, din cauza unei mutații a Covid-19 transmisibilă la om.

De asemenea, în toamna anului trecut, declarațiile unui virusolog danez, Kåre Mølbak, au stârnit panică. El anunţa că virsulul SARS-CoV-2 a sărit de la oameni la nurci și este posibil ca acesta să revină la oameni într-o formă suficient de diferită ca să facă vaccinul inutil. Peste 200 de persoane fuseseră infectate cu noua versiune.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.