O afacere începută în pandemie la Făgăraș s-a dezvoltat cu succes în anul marilor închideri sau suspendări de activitate


O mică afacere locală, care s-a născut în pandemie la Făgăraș, continuă să crească în ciuda acestui ,,defect” global care a pus la pământ atâtea multe alte business-uri chiar și cu vechime.

Artizanul ei este o făgărășeancă de 32 de ani, jurist și economist în același timp, care, pe lângă pregătirea profesională aleasă cu cap, s-a dedicat și unei pasiuni aleasă cu inima. Așa s-a născut atelierul ,,Modă și Tradiție, care, deși este o afacere de nișă, nu numai că nu s-a prăbușit odată cu pandemia, dar a crescut în sânul ei. Asta, pentru că oamenii s-au repoziționat din a cumpăra fizic din magazine în a face comenzi on-line. Și, cum nu găsești pe toate cărările obiecte vestimentare brodate, nu este greu de înțeles de ce atelierul făgărășencei a ajuns în centrul atenției.

Despre fondatoarea atelierului, Magda Cențiu, vă spun că este absolventă a două facultăți, (Drept si Finante, bănci, contabilitate), iar până de curând a lucrat în domeniul juridic.

,,Mi-am dat seama că sunt o fire creativă, astfel că am hotărât să îmi îndrept atenția către un bussines unde îmi pot folosi imaginația. Așa a luat naștere ,,Modă și Tradiție”. Sprijinită de familie, care mă susține necontenit în tot ceea ce fac, doresc să extind atelierul de brodat și cu unul de fashion design. Asta este una dintre pasiunile mele din copilărie, de când desenam hăinuțe pe spatele caietelor la școală. Dar cred că nu este niciodată prea târziu să îți urmezi visurile și pasiunile, astfel încât aceasta va fi preocuparea mea în viitorul apropiat”, mărturisește Magda.

 

,,Modă si Traditie” a primit certificat de naștere în 2019,  datorită programului Start Up Plus, un proiect cu finanțare europeană  de 40.000 euro. Proiectul viza înființarea unui bussines în mediul urban, creearea a două locuri de muncă, perioadă de implementare de 12 luni și apoi o perioadă de sustenabilitate de 6 luni, task-uri îndeplinite cu succes.  ,,Deși a fost un proiect pilot și am întâmpinat destule lacune, cu sprijinul mentorilor din cadrul programului, am gestionat fiecare obstacol, astfel încât afacerea să fie una sustenabilă și de succes”, spune făgărășeanca.

După înființarea firmei în 2019, a urmat deschiderea fizică a atelierului, la data de 12 martie 2020, pe strada Republicii, în curte la ,,Iepurașul”. La o săptămână de la deschidere avea să vină pandemia, astfel că până în luna mai din acel an Magda și-a mutat acasă mașina de brodat și a onorat comenzile pe care le primea pe mail sau prin telefon.

Am rugat-o să ne povestească despre afacerea sa:

Cristina Cornilă: Dă-ne niște exemple de comenzi inedite pe care le-ai avut!

Magda Cențiu: Desi am o predilecție aparte față de broderiile cu tematică etnoculturală, în cadrul atelierului am realizat o gamă diversificată de produse, începând de la echipamente de lucru, brodate cu logo-ul firmei, până la articole vestimentare cu diverse tematici: seturi de cupluri de căsătorie, trusouri brodate, tricouri de burlacițe sau tricouri aniversare. Am avut comenzi și de tricouri de cerere în căsătorie sau de anunțare a unei sarcini. Ne bucurăm că putem lua parte, în mică măsură, la diverse evenimente fericite din viața clienților noștri.

Am încheiat parteneriate și cu diverse entități juridice, cum sunt restaurante, cluburi sportive sau chiar instituții de cultură.

Cristina Cornilă: Ce capacitate de brodat poate să aibă atelierul pe lună?

Magda Cențiu: Capacitatea de brodat în atelierul nostru  este de circa 50 de articole pe zi, însă diferă în funcţie de ţesătura materialului, dimensiunea broderiei cerută, precum si complexitatea modelului.

Cristina Cornilă: Spălarea unui articol brodat îl poate afecta?

Magda Cențiu: Spălarea unui articol textil brodat nu are nevoie de îngrijire specială. Se curăță manual cu apă călduță sau în masina de spălat, cu detergenți obisnuiți, fără a se lăsa la înmuiat. Ața de brodat folosită este de cea mai bună calitate, produsă chiar în culoarea nativă și nu este rezultat al unei vopsiri ulteioare, facand-o astfel rezistentă la decoloranți sau detergenți

Cristina Cornilă: Aparatura de brodat poate memora mai multe imagini digitalizate pe care să le folosească apoi alternativ? De fapt, cum funcționează mecanismul?

 

Magda Cențiu: Aparatura de brodat folosită este digitală–industrială. Se procesează design-ul într-un software specializat și se stabilește tipul de broderie, dimensiunea, densitatea și culorile.

Funcționează cu ațe de diferite culori folosite aproape simultan, posedă multiple proprietăți pentru imprimeuri mai simple sau mai complexe, de dimensiuni mici și medii, pe material textil, cu suprafete netede sau neregulate.

 

Cristina Cornilă: Pe ce material brodezi: textil, piele etc.? Adică poți să faci, de exemplu, și genți?

Magda Cențiu: Cu aparatura deținută de noi se pot broda suprafețe plane sau tubulare din orice material textil, natural sau sintetic. Se poate broda și pe carton sau pe hârtie specială sau chiar pe piele și vinilin, indiferent că ne referim la broderia atât pe bucăți de material croite ce urmează a fi asamblate cât și direct pe produsul finit.

Cristina Cornilă: Clientul poate veni cu modelul lui?

Magda Cențiu: Noi chiar încurajăm clienții să vină cu ideile lor, ca mai apoi să le transformăm în realitate.  Clientul trimite modelul, noi îl digitizăm pentru mașina de brodat, iar apoi îl trimitem clientului (modelul digitizat) pentru aprobare. Nu începem brodarea până când clientul nu este 100% satisfacut de rezultat. Mergem pe un concept: măiestrie-n broderie.

Cristina Cornilă: Ca să știi să folosești o mașină de broderie, e musai să fi tricotat, cusut sau croșetat vreodată în viața ta?

Magda Cențiu: Datorită inovațiilor din industria textilelor, putem vorbi astăzi despre mașini de brodat performante și procese automatizate, deci nu necesită vreo experiență în mânuirea acului, să zic așa. Pe ecranul echipamentului îți apar instrucțiuni pas cu pas în legatură ce ai de făcut, precum și atenționări când ceva nu este în regulă.

La achiziționarea aparaturii, primești și un training din partea furnizorului, care te învață de la A la Z tot ce trebuie să știi. Singura dificultate pe care o poți întâmpina este partea de digitizare, deoarece presupune să ai noțiuni de grafică, dar cu puțină perseverență (și muuultă răbdare) se poate învăța și asta.

Cristina Cornilă: Dacă pandemia rămâne la aceeași intensitate încă un an de acum încolo, mai rezistă afacerea ta?

Magda Cențiu: Când am pornit pe calea aceasta, eram conștientă ca voi întâmpina diverse dificultăți sau provocări, însa o pandemie în mod sigur nu se afla pe lista mea.

Am început activitatea atelierului cu o saptamână înainte de Ordonanța de Urgență care practice ne-a închis. Așa că a fost nevoie de o reorganizare. Am mutat activitatea pe partea de on-line, de unde și vin majoritatea comenziilor. Pot să spun că am început direct în pandemie, în cele mai grele momente, când nimeni nu avea o noțiune clară despre ce ne asteaptă, deci, dacă  atelierul a supraviețuit în momentele acelea de haos, am încredere că va  putea supraviețui și dacă această vreme de răstriște  mai continuă.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.