O comună de lângă Făgăraș este prima din zona noastră și printre puținele din județ și din țară care va avea un Serviciu propriu de utilități publice


Serviciul se va ocupa de apă-canal, salubritate, iluminat public și administrarea domeniului public cu tot ce implică aceasta, inclusiv deszăpezire.

Este vorba de comuna Șercaia, care plănuiește ca în decursul acestui an să își transforme și să își extindă serviciul de apă-canal într-un serviciu universal cu care să rezolve toate problemele din cele 3 sate componente.

În cadrul noului Serviciu de utilități publice, salubritatea va fi taxată lunar cu 8,47 de lei/persoană, apa cu 3,5 lei/mc, iar canalizarea cu 80% din prețul apei.

primar Cristinel Paltin

,,Noi avem de 5 ani un serviciu de apă și canal. Acestuia i-a expirat licența de funcționare în noiembrie 2020 și, odată cu formalitățile necesare pentru prelungirea licenței, ne-am gândit să îl transformăm în serviciu universal, să includem acolo și salubritatea, și iluminatul, și administrarea domeniului public. Astfel, avantajul este că ne descurcăm cu un singur șef de serviciu, cu un singur contabil, cu o singură persoană la facturare, iar restul sunt muncitori. Acum avem 5 angajați pe serviciul de apă-canal, iar după extinderea lui vom avea 8 oameni, toți din comuna Șercaia, a explicat, pentru ,,Salut Făgăraș” , primarul Cristinel Paltin.

Edilul spune că, împreună cu consilierii locali, a optat pentru varianta extinderii actualului serviciu, în detrimentul concesionării activității de salubrizare. ,,Mai aveam varianta să concesionăm activitatea de strângere a deșeurilor unei entități specializate strict în acest sens. Era mai puțină bătaie de cap pentru noi, dar în schimb aveam dezavantaje mai mari. Între 500.000 de lei 600.000 de lei ar fi costat pe an numai povestea cu gunoaiele. Dacă oamenii nu ar fi plătit, ar fi trebuit să pună Primăria Șercaia banii pentru ei, astfel că era un cost mult prea mare. Partea cu salubritatea, în varianta serviciului propriu, se ridică undeva la 250.000 de lei – 300.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă din start o economie considerabilă. Din acești bani se plătesc salariile angajaților, cheltuieli cu utilajele, cu combustibilul sau cu sacii de gunoi. Având în vedere că salariile sunt ale unor oameni din comuna noastră și nu ale unei firme din afară, iată, acesta este un alt avantaj, precizează primarul.

În cadrul viitorului Serviciu de utilități publice, salubritatea va fi taxată cu 8,47 lei/persoană/lună. În varianta concesionării acestei activități, costurile ar fi ajuns până la 18 lei/persoană/ună. Pe vremuri locuitorii comunei Șercaia au primit câte 3 pubele să sorteze selectiv gunoiul. Acestea însă s-au uzat și aproape că nu mai pot fi folosite. În acest an autoritățile din Șercaia anunță o nouă achiziție de pubele. Fiecărei gospodării îi va fi dată pentru început o singură pubelă în care să strângă gunoiul menajer, iar pentru cel colectat selectiv gospodăria va primi saci.

La momentul de față, gradul de colectare selectivă în comuna Șercaia este de 23%, cu tendință de creștere.

Pentru activitatea de salubritate, la nivelul comunei se vor folosi utilajele din dotare: 2 mașini de gunoi, 2 tractoare, 3 remorci și un buldo-excavator.

În ce privește costul serviciilor de apă și canal, acestea vor crește ușor. În prezent, prețul apei este 2,3 lei/mc. Acesta va urca la 3,5 lei/mc. Canalizarea va costa circa 80% din prețul apei.

Și partea de deszăpezire va fi asigurată de noul Serviciu de utilități publice. Aceasta este o compoenentă a segmentului de administrare a domeniului public. Utilajele care există pentru deszăpezire sunt o volă cu lamă, un autogreder și un buldo-exacavator cu lamă.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.