O familie din Făgăraș, ajutor pentru copiii de la Valea Plopului


Nu credem că mai există cineva care să nu fi auzit până acum de părintele Nicolae Tănase și de isprava lui de la Valea Plopului. Aici, într-un centru social, o ,,familie” cu câteva sute de copii și câteva zeci de adulți (numărul se schimbă de la an la an) crește neîncetat. Sunt cu toții copiii părintelui Tănase, care primesc la comun masă, casă și haine, după ce soarta a făcut să fie descoperiți de binefăcătorul lor.

 

Prin anii ‘90, părintele Nicolae Tănase a început lupta sa împotriva avorturilor ținând predici pe acest subiect. Unele tinere i-au urmat sfatul și au renunțat la gândul lor în privința avorturilor. Însă vârsta și situația lor materială au făcut să nu își poată crește copiii. Ca să le vină în ajutor, părintele Nicolae înființeză în anul 1994 asociația ,,Pro vita. Pentru Viață”. Asociația îi primește în grija ei pe acești copii, pentru o perioadă de timp sau chiar definitiv și mai primește în același timp și copii orfani sau copii ai străzii.

Mamele care își lasă copilul aici pot să-l ia din nou acasă, ceea ce se întâmplă uneori după câțiva ani, când situația lor socială le permite acest lucru. Asociația păstrează contactul cu mamele, pentru a le ajuta să-și crească copiii. Părintele Tănase nu refuză pe nimeni și are ușa mereu deschisă pentru cei care caută un acoperiș deasupra capului.

Acest așezământ social din județul Prahova este ajutat constant de o familie de făgărășeni, Lucian și Camelia Sas. Soții Sas strâng alimente și bani, cumpără chiar și animale, iar apoi le transportă la Valea Plopului spre a le fi de folos sufletelor de aici. Ei fac asta de câteva ori pe an, următorul transport fiind programat pentru data de 14 noiembrie.

Făgărășenii care vor să contribuie cu bunuri sau bani pot suna la numărul de telefon 0724214765. Le răspunde Camelia și vor hotărî împreună cum vor proceda cu ridicarea lucrurilor.

,,Vom fi la Valea Plopului în perioada 14-15 noiembrie. Pe lângă alimente de bază și bani, vrem, ca de fiecare dată, să ducem și câteva animale. Vom cumpăra bivolițe, văcuțe sau măgărițe, pentru că știm că acolo se pune mare preț pe lapte. În general, copiii au tot primit haine și nu acestea ar fi ajutoarele cele mai importante acum pentru ei, ci mai degrabă mâncarea sau banii. Ne ducem cu un camion și cu o mașină de transportat animale. Alături de noi se va afla și primarul comunei Brădeni din județul Sibiu, un om cu suflet mare, care de fapt a fost în toate rândurile inițiatorul acestor acțiuni de întrajutoare”, a declarat Camelia Sas.

În uriaşa familie de la Valea Plopului ajung, pe lângă copii, şi bătrâni şi tineri care nu au unde să se refugieze.

Orice mic ajutor pentru acești oameni care și-au găsit acolo o nouă casă este binevenit.

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.