O femeie vrea să conducă orașul Victoria. Este profesor, soție și mamă


Cristina Cornilă: Sunteți o figură nouă în politica orașului Victoria. Până acum locuitorii v-au asociat cu domeniul educației. Spuneți-ne cine este Camelia Bertea atunci când nu este politician?

Camelia Bertea: Atunci când nu sunt politician, sunt în primul rând un cetățean dedicat comunității din care face parte, un profesor care știe să îndrume spre viitor elevii pe care îi educă, atât la Colegiul Tehnic Dr. Alexandru Bărbat, cât și la Clubul Copiilor, precum și o mamă și o soție care și-a format familia în acest oraș cu dragoste și devotament, ținând cont de toate valorile transmise de comunitatea din care face parte.

Cristina Cornilă: Este o întâmplare sau o alegere faptul că vă regăsiți în USR?

Camelia Bertea: Am ales USR pentru că eu consider că este un partid în a cărui doctrină mă regăsesc, un partid care scoate în evidență tinerii, ceea ce aceștia pot face în comunitățile din care fac parte, un partid care pune în valoare principii, precum transparența decizională și implicarea pentru un viitor mai bun pentru cetățeni.

Cristina Cornilă: Orașul Victoria este a 6-a localitate din țară într-un top al celor care și-au părăsit orașul natal. Aproape toate celelalte localități din topul alcătuit de Hotnews sunt miniere, așa că pentru ele există o explicație. Care ar fi explicația, însă, pentru Victoria?

Camelia Bertea: Explicația pentru Victoria ar fi lipsa unor proiecte care să le ofere victorienilor o perspectivă clară asupra viitorului în acest oraș, o siguranță a zilei de mâine. Lipsa de implicare la nivelul atragerii fondurilor și proiectelor de dezvoltare cred că stă la baza acestei migrații impresionante.

Cristina Cornilă: Dumneavoastră de ce v-ați întors în Victoria după absolvirea facultății?

Camelia Bertea: Am ales să revin în Victoria după absolvirea facultății pentru a oferi orașului în care am crescut tot aportul meu. Am ales să devin profesor în acest oraș pentru a fi sigur că voi contribui la modelarea viitorului său. Bineînțeles, alegerea de a-mi întemeia aici o familie, de a-mi ține aproape fiul în timpul școlii în orașul Victoria nu fac altceva decât să demonstreze că am crezut, cred și voi crede întotdeauna că acest oraș poate oferi un viitor frumos oricum, cu condiția să se implice total în făurirea acestuia.

Cristina Cornilă: Ați fost în contact cu mii de elevi, care au frecventat în ultimii ani Clubul Copiilor și Colegiul Tehnic Dr. Alexandru Bărbat, așa că probabil v-au împărtășit viziunea lor despre acest oraș. Cum își văd viitorul tinerii din Victoria?

Camelia Bertea: Tinerii care mi-au fost alături din păcate nu cred că pot avea un viitor în orașul Victoria dacă nu se vor schimba lucrurile în acest oraș. Lipsa locurilor de muncă, a unor planuri de dezvoltare locală viabile care să încurajeze afacerile îi îndepărtează pe tinerii care, de altfel, și-ar dori să rămână lângă familiile lor. Sperăm ca în viitor aceste lucruri să nu mai fie pe buzele lor, ei alegând să revină acasă pentru a-și construi alături de noi viitorul.

Cristina Cornilă: Ce să schimbăm: administrația orașului sau mentalitatea locuitorilor?

Camelia Bertea: Bine ar fi să le schimbăm pe amândouă. Adminsitrația are nevoie de transparență, de o nouă viziune, de linii de dezvoltare strategică. Mentalitățile se pot schimba atunci când oamenii încep să își dorească schimbarea, când încep să perceapă mediul în care trăiesc ca fiind unul favorabil schimbării. Odată cu remodelarea sistemului administrativ, sunt sigură că va veni de la sine și schimbarea mentalității.

Cristina Cornilă: Enumerați trei (3) proiecte care se pot implementa urgent în primul an de mandat și care vor duce la creșterea calității vieții populației.

Camelia Bertea: Cred că m-aș axa pe curățenie, pe ordine publică și pe o deschidere mai mare a administrației locale față de cetățeni. Când zic curățenie mă refer la întreținerea spațiilor publice, la deszăpezirea la timp și la curățenia permanentă a orașului. Când zic deschiderea administrației mă refer la informații la zi pe site-ul Primăriei, dezbateri trimestriale cu cetățenii pe domeniile comisiilor din cadrul Consiliului Local, consultare on-line trimestrială, rapoarte cu proiectele primarului etc. Nu pot promite marea cu sarea, promit doar ceea ce știu că se poate face într-un astfel de timp!

Cristina Cornilă: Este vreo administrație performantă în țară pe care ați lua-o astăzi drept model?

Camelia Bertea: Sigur că există, de exemplu Primăria Petriș din județul Arad, condusă tot de o femeie, sau Primăria Dudeștii Noi din județul Timiș, condusă de un edil extrem de tânăr.

Cristina Cornilă: Câți dintre cei din partidul dvs. au mai lucrat în administrația publică?

Camelia Bertea: Nici unul dintre consilierii mei nu a mai făcut administrație publică până acum și tocmai asta este extraordinar. Sunt specialiști în economie, profesori, ingineri, medici, chiar și un regizor. La vremuri noi, avem nevoie de schimbări majore și de oameni noi, care să știe, care să facă și care să deblocheze acolo unde s-au împotmolit și s-au plafonat cei care erau de prea mult timp în politică.

Cristina Cornilă: ,,Sunt prea sătul de politicieni ca să îmi pese și să mai votez”. Cum convingeți un om ca acesta că de data asta chiar trebuie să meargă la vot?

Camelia Bertea: În primul rând, ar trebui respectată părerea fiecărui individ deoarece, cu siguranță, mulți au ajuns la această dureroasă concluzie dezamăgiți de clasa politică. În al doilea rând, fiecare cetățean ar trebui să conștientizeze că doar participarea la vot în mod conștient și asumat va aduce schimbarea pe care și-o dorește în mai bine. Lipsa de la vot nu pedepsește clasa politică, dimpotrivă, o ajută să se complacă. Prezența la vot în cunoștință de cauză poate schimba enorm de multe lucruri, de la cele mai mărunte (aspectul străzii) până la cele de o importanță deosebită cum ar fi viitorul copiilor noștri. Asta aș încerca să explic unui asemenea om. Decizia este oricum numai a lui.

Cristina Cornilă: Vă mulțumesc!

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.