Oamenii de la Demgy. Poligloți și mai buni decât computerele


După o binemeritată vacanță de vară, compania Demgy și-a reluat activitatea. Așa cum deja știți de patru episoade încoace, pentru că anul acesta Demgy Făgăraș a împlinit 18 ani de activitate neîntreruptă în orașul nostru, publicăm timp de un an povești ale oamenilor care și-au lăsat amprenta pe acest parcurs îmbucurător al companiei. În episodul nr. V, vă invităm să îi cunoașteți pe Mihaela Colak și Ioan Burlă.

Demgy Făgăraș

O vorbitoare de limba turcă se ocupă de trierea pieselor injectate

Mihaela Colak, la cei 42 de ani ai săi, completează de 4 ani marea familie de la Demgy, ea fiind operator în zona de triere la Departamentul de Injecție. S-a angajat aici înainte de pandemie, în 2019, după ce s-a ocupat de creșterea celor două fiice ale sale.

Acum mai bine de 20 de ani făgărășeanca locuia în Turcia. ,,Soțul meu este turc, după căsătorie am locuit în Turcia vreo doi ani și jumătate. Fata noastră cea mare s-a născut acolo și a și trăit acolo în primii doi ani din viață. Apoi ne-am întors în România, iar soțul meu lucrează aici, are o firmă de transport în Făgăraș. Și eu, și fetele vorbim limba turcă, de exemplu acasă vorbim în turcă. În fiecare an, două saptămâni pe timp de vară mergem în Turcia. Abia ce ne-am întors anul acesta de acolo”, spune Mihaela.

Mihaela Colak împreună cu familia

Făgărășeanca și soțul ei au două fiice. Cea mare a terminat anul acesta Facultatea de farmacie de la Târgu Mureș, cea mică este studentă în anul II la Jurnalism la Cluj.

Fiicele au fost crescute și educate în special de mamă, care și-a dedicat tot timpul lor. ,,Acum, când au terminat ele, am început eu”, spune Mihaela, făcând referire la faptul că s-a angajat la Demgy, acesta fiind primul său loc de muncă, după ce a tratat cu multă seriozitate rolul de mamă.

Mihaela nu a ajuns chiar întâmplător la societatea cu capital francez, fratele său lucrează aici de 8 ani și cumnata sa este tot aici de 5 ani. De fapt, ei i-au spus la un moment dat să dea o probă de lucru la Demgy, la care s-a dovedit a fi îndemânatică, astfel că a fost angajată. La scurt timp a venit pandemia și oamenii au rămas acasă în șomaj tehnic, dar, când lucrurile s-au mai liniștit, au fost chemați pe rând la fabrică.

,,Munca mea aici presupune controlul anumitor piese/referințe, unele dintre ele de dimensiuni foarte mici, de ordinul milimetrilor, tocmai pentru a asigura calitatea cerută de clienții noștri. Aceste piese sunt injectate în fabrica noastră, începând de la cele de dimensiuni mai mici, mai sus descrise, și până la cele de dimensiuni mai mari, cum ar fi tablourile de bord ale mașinilor. Ca volum de muncă zilnic, totul depinde de tipul de piesă, de motivul controlului, daca se mai fac sau nu alte intervenții asupra acelui produs, sunt multe variabile în această muncă”, spune Mihaela.

Mihaela Colak

Mihaela Colak lucrează doar în schimbul 1, pentru că se ocupă și de integrarea operatorilor noi, adică începe munca de formare profesională a persoanele nou angajate, explicându-le viitorilor colegi care va fi munca lor, care vor fi responsabilitățile și beneficiile lor, în același timp având și sarcina de a face formarea profesională la un interval de timp clar stabilit și operatorilor vechi.

În decursul timpul, la rândul său, a participat la cursuri interne de specializare, ținute în fabrică de traineri din țară sau străinătate.

 

Omul care comandă mașina-computer

Ioan Burlă este ceva mai vechi în firma Demgy. În vârstă de 46 de ani, el este operator CNC în companie din anul 2016.

Firmele care se ocupă cu producția și prelucrarea materialelor din industrie își desfășoară o mare parte din activitate cu ajutorul mașinilor cu comandă numerică. Datorită tehnologiei avansate pe care o folosesc aceste mașini cu comandă numerică conectate la un computer, este nevoie de operatori pregătiți care să le înțeleagă și să le utilizeze corect. Asta face Ioan.

Ioan Burlă

Prescurtarea CNC vine de la ,,mașini cu comandă numerică”. Ioan Burlă lucrează pe un strung universal care face diferite piese, într-un timp de execuție mai scurt decât dacă ar fi fost făcute de mâna omului. ,,Dar, uneori, este necesar să mai lucrez și pe un strung clasic, manual. Practic, lucrez la ambele tipuri de strung, la Departamentul Uzinaj”, spune el.

Făgărășeanul a lucrat în trecut ca strungar la UPRUC. Multă lume care nu a mai avut loc de muncă după divizarea UPRUC-ului sau după încetarea activității puilor formați din compania mamă și-a găsit continuitate la societatea Dedienne, cum se numea pe vremuri actuala Demgy.

Înainte de UPRUC, Ioan Burlă – care terminase specializarea de mecanic agricol la Liceul ,,Dr. Ioan Șenchea – a lucrat în pază.

,,La Demgy lucrez în două schimburi și fac mai multe tipuri de piese. N-aș putea să vă răspund la întrebarea câte exact fac într-o zi, pentru că totul depinde de piesele pe care le fac. Unele se pot realiza în două minute, altele sunt mai complexe și se fac într-o jumătate de oră. Piesele făcute de mine sunt verificate de cei de la Calitate și apoi pleacă direct la client”, spune făgărășeanul.

 

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.