Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, s-a aflat astăzi la Făgăraș. Aceasta s-a întâlnit cu oficialitățile locale, dar și județene, dar și cu oficialități din județul Sibiu, pentru a discuta despre înființarea Microregiunii Țara Făgărașului, o strategie care privește dezvoltarea economică a zonei.
Aceasta i-a încurajat pe primarii prezenți la întâlnire să prezinte strategia Guvernului României cât mai repede, pentru ca aceasta să fie aprobată, iar mai apoi să fie introdusă în viitorul exercițiu financiar – 2021 – 2026.
„Mi-a făcut o deosebită plăcere să fiu astăzi în Făgăraş şi să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai administraţiei locale din Sibiu, Braşov şi Făgăraş, cei care sunt cei mai apropiaţi de cetăţeni şi primii care îşi asumă răspunderea pentru punerea în aplicare a proiectelor derulate cu fonduri europene. Le-am mulţumit pentru eforturile depuse în implementarea proiectelor cu fonduri structurale şi, totodată, i-am felicitat pentru modul în care au folosit banii europeni pentru a transforma oraşul Făgăraş, dar şi imaginea judeţelor Braşov şi Sibiu. Cât privește dezvoltarea Microregiunii Țara Făgărașului – aceasta s-ar putea încadra în viitorul exercițiu financiar 2021- 2026, însă decizia este la Guvernul României. De aceea i-am încurajat pe cei cu care m-am întâlnit azi să prezinte această strategie de urgență Guvernului, pentru că este o strategie care răspunde nevoilor cetățenilor și care, după părerea mea, ar putea fi inclusă în viitoarele programe operaționale. I-am asigurat pe primari de tot sprijinul meu și al Comisiei Europene. M-am bucurat să văd că primarii au aceeași voce și vorbesc în aceeași direcție, această dorință comună va duce la implementarea acestei strategii“, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, comisarul european pentru Politică Regională – Corina Crețu.
De asemenea, potrivit managerului proiectului „Strategia de dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului“, documentul este unul strategic de dezvoltare și conține un set de măsuri teritoriale şi acţiuni strategice cu rol în modelarea spaţiului din teritoriul microregiunii în scopul asigurării unor condiţii atractive de viaţă pentru populaţie şi susţinere a dezvoltării economice.
„Suntem încrezători că această strategie va fi aprobată de către Guvernul României si sperăm ca până la 1 septebrie, atunci când Corina Crețu își va încheia mandatul la Bruxelles, să și semnăm această finanțare. Fondurile sunt direct de la UE, doar că procedura ca această strategie locală să fie introdusă în strategia națională are nevoie de aprobarea Guvernului. Acest lucru, ca și procedură, se face printr-o Hotărâre de Guvern .Noi am transmis o adresă și un memoriu doamnei prim ministru Viorica Dăncilă, am informat-o și despre această întâlnire, avem toată încrederea și sprijinul verbal că acest lucru se va întâmpla. Este o strategie de dezvoltare durabilă, este un document strategic, un set de măsuri pentru dezvoltarea economică a zonei, a întregului teritoriu cuprins în limitele microregiunii, este o microregiune care își propune omogenizarea politicilor pentru creșterea calității ieții populației“, ne-a declarat managerul proiectului, Mariana Câju.
„Unul din cele mai importante proiecte din cadrul strategiei este finanțarea drumului rapid Mândra – Șelimbăr. Cel mai important proiect pe care îl vizăm în cadrul microregiunii – sperăm să finanțăm drumul rapid de la Mândra la Șelimbăr. Dorim ca autoritatea de management să fie creată la Făgăraș. Proiectele vor fi scrise și depuse spre aprobare la Făgăraș, iar noi vom elabora ghidurile și toate documentele necesare atragerii acestor fonduri“, a mai adăugat aceasta.
„Am încredere că această strategie va fi finanțată și implementată. După întâlnirea administrativă de lucru de astăzi avem încredere că aceasta va fi finanțată de Comisia Europeană. Nu cred că există vreun primar în Țara Făgărașului care să refuze să intre în această asociație, asociație înființată special de atragere a acelor fonduri pentru a implementa acest mecanism. Un proiect mare în această strategie, care poate fi finanțat în mediul privat, va fi un centru logistic la Făgăraș. Vor mai fi investiții atât în drumuri, alimentări cu apă, canalizare, pârtii de schi în Munții Făgăraș. Microregiunea Țara Făgărașului are o suprafață de peste 200 de mii de hectare de zonă sălbatică neîntreruptă. Comisia Europeană, prin acest mecanism, ne poate finanța. Politica de coeziune pe care o are Comisia Europeană în momentul de față nu are culoare politică, este cu oameni și despre oameni. Dacă noi înțelegem acest lucru ne putem dezolva pe termen mediu și lung. Eu, ca și primar independent, mi-aș dori să avem un om ca și Corina Crețu în orice funcție în România. După ce am cunoscut-o astăzi, eu o sprijin pe Corina Crețu pentru că am văzut că și sprijinul ei față de noi este necondiționat“, ne-a declarat și primarul Gheorghe Sucaciu . Acesta a mai menționat că, deși nu s-au prezentat toți primarii la întâlnirea de astăzi, speră că și ei vor fi alături la depunerea strategiei.
Strategia de Dezvoltare Durabilă a Țării Făgărașului sprijină dezvoltarea unei economii diversificate în acord cu potenţialul local, protejarea integrităţii şi calităţii capitalului natural şi cultural al microregiunii și reducerea migraţiei capitalului uman prin dezvoltarea de proiecte multifond care să aibă în vedere mobilitatea oamenilor și a ideilor, în vederea multiplicării bunelor practici întâlnite la nivel național și european.
„Categoric, trebuia să fac parte din această asociație, altfel nu se poate, trebuie să fim toți primarii la unison. Întâlnirea de astăzi este benefică până la un punct, să fie aprobată această strategie și de către Guvernul României. Dacă nu va fi aprobată, este muncă zadarnică a tuturor. Sperăm să avem înțelegerea Guvernului și să fie aprobată această strategie. Toți banii care se vor accesa pe proiectele pentru această microregiune vor fi scăzuți din banii alocați României. Eu cred că această strategie va fi aprobată, în toată Europa există aceste microregiuni. Acum ne gândim că primul pas este fă fie aprobată această strategie de către Guvern, apoi discutăm punctul pentru fiecare comună în parte. Se va face un demers la Guvern și mă alătur și eu celorlalți colegi. Pentru noi este o oportunitate, cu siguranță“, ne-a explicat și primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.
„Această întâlnire se suprapune cu prioritățile pe care le avem și noi în Țara Făgărașului. Ne bucurăm că au aderat și primării din județul Sibiu la ideea noastră de dezvoltare durabilă și nu numai. Se vizează niște fonduri destul de importante, care să fie direcționate pentru zona naostră. Un proiect ambițios, trebuie susținut de toate autoritățile, dorință există și ar fi absurd ca cineva să nu adere la ideea de a aduce bani la nivel local, și este vorba de bani substanțiali, atât pentru domeniul public, cât și pentru cel privat. Mai este un hop de trecut, ca și Guvernul României să suțină demersul nostru, astfel să fim incluși în cadrul strategiei naționale, care va fi depusă la Bruxelles pentru exercițiul financiar următor – 2021 -2026“, ne-a declarat și primarul din Viștea, Florin Ioani.
Din viitoarea structură asociativă fac parte 31 de unităţi administrativ teritoriale din judeţele Braşov şi Sibiu. Din Microregiunea Ţara Făgăraşului (zona vizată şi de strategia integrată de dezvoltare durabilă), fac parte municipiul Făgăraș, orașul Victoria şi comunele Beclean, Cincu, Drăguș, Hârseni, Lisa, Mândra, Părău, Comăna, Recea, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Şoarş, Ucea, Viştea, Voila, Jibert, Ticuş (din județul Brașov), oraşele Avrig şi Tălmaciu, precum şi comunele Cîrțișoara, Cîrța, Arpaşu de Jos, Porumbacu de Jos, Racovița, Turnu Roşu, Şelimbăr, Boiţa, Bruiu (din județul Sibiu). În mare parte, e vorba de unităţile administrativ teritoriale ce au format judeţul Făgăraş.