Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău: ,,Apele de la Veneția de Sus sunt un dar de la Dumnezeu’’. Un prim pas pentru readucerea la viață a Băilor de la Veneția de Sus


  • La vreo 3 km în afara satului Veneția de Sus, pe niste drumuri cunoscute numai de săteni, la baza unui versant împădurit se preling șase izvoare minerale, cu ape sărat-iodate dar și bicarbonatate mixte. Izvoarele confluează într-o zonă unde se găsește un nămol mineral folosit adeseori de oamenii locului pentru “oblojirea durerilor de oase”. Cândva, aici au existat băi adevărate.

Se numeau Băile de la Veneția de Sus, locul făcea furori printre români și nu numai, dornici să vină aici, să se bălăcească și să se vindece cam de toate bolile. Cu toate că și astăzi apele izvorăsc în continare, nu a mai rămas nimic din ceea ce a fost, decât o zonă mlăștinoasă între dealuri. Primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea, vrea să readucă la viață Băile de la Veneția de Sus, iar un prim pas a și fost făcut.

Băile de la Veneția de Sus au început să fie descrise în monografiile locale cu începere de la 1922-1923, când un domn pe nume Vince Hoffmann, meşter de meserie, amenajează aria. Sunt şase izvoare cu apă termală, situate la 3 km de sat înspre pădure. Hotarul se numeşte ,,La băi” şi se învecinează cu o poiană de pini, brazi şi fagi numită ,,Piscul Dadi”. Izvoarele mai curg și astăzi și se adună într-un pârâu numit Sărata, care se varsă în Olt. Pe vremuri, băile erau formate din două bazine de piatră, cu fundul din dulapi perforați prin care izvora apa minerală, însoțită de degajări de gaze naturale. Bazinele aveau 48 și respectiv 60 mp, iar în incintă se găseau 24 de cabine-vestiar și o cabană mică cu două camere, cu bufet și două paturi. La mică distanță de bazine se afla și baza de tratament formată din 9 cabine cu 11 căzi de baie. Apa se încălzea într-un cazan de fontă de 1000l, focul se făcea cu lemne. Djn păcate, de-a lungul timpului, băile au fost lăsate în paragină, nimeni nu s-a mai ocupat de ele.

Însă edilul comunei Părău, Ovidiu Ovesea, speră ca Băile de la Veneția de Sus să renască, întrucât, spune el, ,,sunt un dar de la Dumnezeu”.

,,Băile de la Veneția de Sus nu au mai fost modernizate de foarte mult timp, normal că au ajuns o ruină. Așa că ne-am gândit să facem un prim pas pentru a le readuce la viață. Am invitat specialiști la fața locului, care au ridicat probe de nămol și apă de la toate cele 6 izvoare. Căutăm să vedem dacă s-a modificat structura chimică a nămolului și apei din izvoare. Sunt ape sulfuroase, calcice și minerale. Vrem să vedem acum cât calciu, magneziu mai sunt în ele, care mai sunt proprietățile medicinale pe care le au. Mi s-a promis că în 2-3 luni vom avea și rezultatele, iar apoi vom căuta finanțatori pentru concesiune sau parteneriat. Aici trebuie investiți foarte mulți bani, iar Primăria Părău nu dispune acum de aceste fonduri. Dar nici nu vrem ca aceste izvoare să mai fie lăsate în paragină”, a explicat edilul comunei Părău, Ovidiu Ovesea.

Pe vremuri, Băile de la Veneția de Sus făceau minuni. Vindeca afecţiuni ale tubului digestiv, ale rinichilor şi căilor urinare, ale stomacului, ficatului şi chiar împotriva diabetului zaharat. ,,Apele sunt un cadou lăsat de Dumnezeu pentru noi și noi nu știm să le folosim. Vom căuta finanțatori, este clar. Așteptăm rezultatul analizelor și anul acesta vom căuta finanțatori, iar de anul viitor vom începe demersurile. După prospecțiune, urmează intabulări, planuri cadastrale, avize. Deci este un drum lung și anevoios. Însă sunt sigur că Băile de la Veneția de Sus își vor recăpăta strălucirea de altădată. Și nu facem acest lucru doar pentru sătenii comunei, cu siguranță locul se va umple de vizitatori dornici să încerce apa miraculoasă de la noi”, a mai spus primarul Ovidiu Ovesea.

Chiar dacă în prezent nu este nimic amenajat în acel loc, sătenii bat și acum drumul până la ape pentru a umple sticlele. Aceste izvoare continuă și acum să își facă treaba.
One thought on “Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău: ,,Apele de la Veneția de Sus sunt un dar de la Dumnezeu’’. Un prim pas pentru readucerea la viață a Băilor de la Veneția de Sus

  1. Stoica Dorin

    Sunteți bolnavi pe harta României erau trecute Veneția de jos sunt pe teritoriul acestui sat au fost întreținute de oameni din acest sat care mai trăiesc (2)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.