Parcul Regina Maria şi Casa de Cultură, tot mai aproape de a primi o mare sumă de bani pentru modernizare


Autoritatea locală şi-a manifestat interesul pentru modernizarea acestor două obiective încă de acum doi ani. În acest sens a întocmit şi depus un proiect pentru finanţare la ADR Centru, a însoţit delegaţia experţilor ADR în vizita pe teren de la Făgăraş, a corespondat cu această instituţie şi a urmat instrucţiunile pentru obţinerea fondurilor.

,,Am adoptat recent o hotărâre de Consiliu Local, cerută de finanţator, adică de ADR Centru pentru a defalca cheltuielile eligibile de cheltuieli ne-eligibile în acest proiect. Vom trimite hotărârea către ADR, iar în perioada următoare urmează să semnăm contractul de modernizare a Parcului Regina Maria şi modernizare a Casei de Cultură. Este destul de greu să estimăm când vor începe efectiv lucrările, pentru că după semnarea contractului trebuie să facem procedurile de achiziţii, atât proiectare, cât şi execuţie, iar aceste proceduri pot dura două-trei-patru luni, pot fi contestate etc. Cert este că, odată semnat contractul, vom avea finanţare pentru modernizarea celor două obiective, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Modernizarea parcului Regina Maria înseamnă reabilitarea aleilor, construirea de piste de biciclete, înlocuirea sistemului de iluminat public, reabilitarea scenei pentru spectacole în aer liber, amenajarea unei zone de activități recreative și a unui loc joacă pentru copii, amenajare insulă, precum și plantare de copaci, reamenajarea spaţiilor verzi, refugii, copertine și structuri tridimensionale îmbrăcate în vegetație, împrejmuri cu gard viu, puț de mare adâncime pentru apa potabilă și menajeră cu cămin tehnic îngropat, grupuri sanitare mobile racordate la rețeaua de canalizare, rețea de canalizare ape menajere, sistem de irigare cu sprinklere îngropate alimentate la rețeaua de apă a puțului, precum și instalarea unui sistem de supraveghere video.

În ce priveşte Casa de Cultură, aici se doreşte revenirea la compartimentarea inițială și refacerea spațiilor interioare: foaier, sală de expoziție, sală pentru repetiții, sală de coregrafie, sală de conferințe, cabine pentru actori și instrumentiști, cameră de proiecții.

Totodată, se va repara acoperișul clădirii și zonelor aferente, se vor moderniza și dota sălie pentru desfășurarea activităților artistice (pictură, dans, cursuri de teatru, cursuri de dezvoltare personală). Se vor moderniza sălile pentru diverse evenimente (workshop-uri, conferințe, spectacole), dar și instalațiile sanitare, termice, electrice și de ventilație.

Instalațiile existente sunt din anii 1960-1965 și, conform observațiilor și proceselor verbale întocmite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, trebuie înlocuite și modernizate potrivit normelor actuale. Vor mai fi înlocuite ferestrele și ușile exterioare cu unele din tâmplărie de aluminiu – vor ava o culoare ce va imita lemnul – și geam termopan, mult mai rezistente la trafic și uzură.

Vor fi executate și lucrări de reparație a fațadei clădirii, nefiind necesare intervenții majore. De asemenea, modernizarea va contribui la scăderea consumului anual de energie primară din surse regenerabile și neregenerabile, prin amplasarea de panouri fotovoltaice.

Proiectul pentru modernizarea celor două obiective are o valoare totală de 26.125.743,11 lei.

 

Foto: vizita în teren a experţilor ADR (iulie 2020)

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.