Pentru alimentarea satului Vad, apa va fi adusă de la Șercaia, prin conducte lungi de 6 kilometri


Pentru că forările de la Vad au arătat că satul nu are apă suficientă pentru a întreține o rețea întreagă de alimentare la nivelul comunității, Primăria Șercaia a fost nevoită să caute o altă soluție în plin proces de execuție a alimentării cu apă a localității.

Soluția a fost găsită, apa va fi adusă de la Șercaia. Însă, fiind vorba de un proiect cu fonduri nerambursabile, autoritățile nu au avut voie să continue lucrarea și să tragă apa din satul vecin, înainte de a anunța autoritatea care se ocupă cu finanțarea lucrării, respectiv Agenția pentru Fnanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

,,La Vad, am forat în zona grajdurilor, acolo unde ştiam că există câteva izvoare. Din păcate, cantitatea de apă era insuficientă. Măsurătorile au indicat că putem extrage de acolo 0,03 litri pe secundă, ceea nu corespunde pentru alimentarea întregului sat. Cantitatea este infimă”, a precizat primarul Cristinel Paltin.

Soluţia este aducerea apei din Şercaia: ,,Vom mai face încă două foraje în Şercaia, în zona forajelor deja existente, şi o să ducem de aici apa până la Vad prin conducte. Vorbim de o distanţă de circa 6 km de conducte. Dar acest lucru ne-a ținut o vreme pe loc, căci a impus să modificăm proiectul, să facem schimbarea de soluție, să reluăm toate avizele. Suntem în stadiul în care am pregătit documentația cerută de AFIR pentru prelungirea contractului de finanțare cu un an, perioadă în care să facem lucrările neprevăzute inițial, a precizat edilul.

Firma din Brașov care a lucrat până acum la apa și canalizarea din Vad va executa și schimbarea de soluție.

Pe lângă aducerea apei de la Șercaia, ca lucrarea să fie finalizată pentru comunitatea din Vad, mai este necesară introducerea tubulaturii pe strada principală a satului, respectiv DN 73.

Pentru sistemul de alimentare cu apă potabilă şi cel de canalizare de la Vad, Primăria Şercaia a obţinut fonduri prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

9 firme s-au ,,luptat” în trecut să ia această lucrare, câştigătoarea licitaţiei fiind o societate din Braşov. Investiţia este de circa 1,5 milioane de euro.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.