Perioada de carantină a fost redusă, de la 14 zile, la 10 zile


S-a schimbat legea în ceea ce privește izolarea pacientului infectat cu SARS-CoV-2. Acesta nu mai trebuie să stea în casă, în izolare, 14 zile de la confirmarea bolii, ci doar 10. Ieșirea în comunitate nu e condiționată de vreun test suplimentar cu rezultat negativ, ci doar de un aviz de la medicul de familie.

Potrivit Ordinului nr. 3009/30 decembrie 2021, publicat în Monitorul Oficial la începutul acestui an, pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile. „Pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2”, se arată în actul normativ.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat la sfârșitul celor 10 zile de monitorizare pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare, mai spune legea.

Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Alte ţări au redus perioada de carantină chiar şi la 5 zile

Pentru a nu paraliza economia și a nu priva țara de forță de muncă, în contextul înmulțirii alarmante a cazurilor de COVID, SUA și Grecia au perioade și mai mici de izolare a bolnavilor asimptomatici. SUA a decis încă de la finalul lunii decembrie să schimbe regulile pentru carantină a persoanelor infectate, timpul de izolare fiind redus de la 10 la 5 zile. Aceleași reguli se aplică și pentru contacții unor persoane bolnave, nevaccinați sau pentru care au trecut mai mult de 6 luni de la vaccinare.

Și Grecia a redus tot la 5 zile perioada de carantină a persoanelor confirmate cu COVID, dar care sunt asimptomatice sau au simptome ușoare. Această regulă se aplică tuturor, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Doar lucrătorii din sectorul sanitar vor putea reveni la lucru doar cu test PRC negativ.

 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.