Piesa unicat a Muzeului Țării Făgărașului, masca romană de paradă, la o expoziție în Spania


Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, a fost deschisă din 30 septembrie la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Muzeul din Făgăraș participă cu o piesă unicat în patrimoniul național – masca romană de paradă, descoperită la Cincșor.

Masca, înfăţişând un cap de femeie, a fost confecţionată din bronz, prin turnare şi apoi cizelare, având înălţimea de 24,5 cm, lăţimea de 17 cm, adâncimea reliefului de 14,5 cm, iar grosimea metalului variază între 1 şi 3 mm.

Din punct de vedere tipologic, masca aparţine unui coif de cavalerist roman de ceremonie, dar ar mai fi putut fi folosită şi în manifestaţii hipice pe echipe sau în exerciţii militare. Purtătorul acestei măşti făcea parte din cohorta II Flavia Bessorum, unitate militară auxiliară de pedestraşi, alcătuită din traci, care îşi avea pe atunci sediul în castrul de la Cincşor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.