Plan pentru 2018: Modernizarea spitalului făgărășean


 

spitalNoul Consiliu de Administrație al Spitalului „Dr. Aurel Tulbure a prezentat primul său raport de activitate în fața primarului Gheorghe Sucaciu, dar și în fața presei, în cadrul unei întâlniri ce s-a desfășurat în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș.

Luni, 18 decembrie, în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș, noul Consiliu de Administrație al Spitalului „Dr. Aurel Tulbure” și-a prezentat raportul pe ultimele trei luni ale acestui an. Prezenți la întâlnire au fost și reprezentanți ai administrației locale, inclusiv primarul Gheorghe Sucaciu. „De când am ajuns primar, am încercat ca spitalul să fie modernizat el însuși și să desfășoare și o activitate modernă. Am avut diferite schimbări ale conducerii spitalului. Din varii motive, schimbările n-au dat rezultate. Se vede că în ultimele 3 luni, de când am schimbat Consiliul de Administrație și directorii, activitatea este îmbunătățită. În acest moment, noua conducere, din 3 în 3 luni, va prezenta un raport în fața primarului și în fața presei, ca cetățenii să înțeleagă ce măsuri se iau și de ce”, a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

Mariana Câju, noul președinte al Consiliului de Administrație, a vorbit despre problemele pe care le-a descoperit de când a ajuns la Făgăraș, adică din octombrie a.c.. Una dintre acestea se referă la conducerea instituției medicale. „O problemă pe care am semnalat-o imediat, încă de la prima ședință a CA din luna octombrie, a fost conducerea. Am hotărât să organizez întâlniri cu toți șefii de secții și compartimente. În urma întâlnirilor a reieșit că dorința lor cea mai mare a fost ca la conducerea spitalului să fie numit un coleg de-al lor. I-am prezentat primarului cele discutate, iar acesta a hotărât să o numească pe Beldescu Liliana în funcția de manager interimar, până la organizarea concursului. În urma discuțiilor, am reușit să numim și un director medical – dr. Dragoș Delia de la CPU. O altă problemă care a reieșit, și cea mai gravă de la acel moment, a fost lipsa unui computer tomograf. De un an computerul nu mai era funcțional, firma proprietară intrase în insolvență, nu mai avea autorizație. Am reușit, cu sprijinul primarului, să îl convingem pe administratorul judiciar să dea o declarație că este de acord cu relocarea acelui aparat. Am obținut și de la CNCAP autorizația de relocare, iar primaria a organizat licitație pentru a închiria acel spațiu. Avem și un câștigător care a semnat contractul de închiriere. Vom scoate la licitație și un contract de prestări servicii. Firma va veni, va renova și va aduce un computer tomograf nou până la sfinele lunii ianuarie”, a declarat Mariana Câju.

Relocarea secției de Pediatrie

Aceasta a adus în discuție și relocarea secției de Pediatrie. Se știe că de câțiva ani se încearcă mutarea Pediatriei, iar noua locație era în corpul principal al instituției, parter și etajul I. Acum s-a hotărât modificarea proiectului. „Am hotărât în octombrie că proiectul pentru relocarea Pediatriei trebuie modificat. Trebuie să găsim un alt spațiu. Spațiul care a fost deja identificat anii trecuți, la etajul I și parter în corpul principal al spitalului, conținea anumite cabinete care nu puteau fi relocate”, a mai adăugat aceasta.

Se dorește reabilitarea totală a spitalului

Un proiect amplu pe care-l are în vedere administrația locală se referă la reabilitarea totală a spitalului. Iată ce spune Mariana Câju: „Am hotărât să mai construim un corp nou, care se va intersecta cu corpul principal, se va numi corpul funcțional, va cuprinde Imagistica, sălile de operații, sălile de nașteri, laboratoarele de analize, Terapia intensivă, un corp de unde vor pleca spre corpul principal al spitalului toate circuitele, iar bolnavii vor fi transferați pe secții. De asemenea, acest proiect va cuprinde reabilitarea actualului corp de Obstetrică-ginecologie și acolo va funcționa și Neurologia, plus un centru modern de Recuperare medicală. Va fi reabilitată Secția de infecțioase. La etajul I, în acel corp va funcționa și o secție de Dermato venerice. Iar blocul alimentar va fi renovat și acolo se va muta și spațiul administrativ. Nu vom reabilita Centrul de sănătate mintală și nici Centrul de dializă, nu intră în acest proiect. Și actuala secție de Pediatrie va fi reabilitată și va fi în ambulatoriul integrat al spitalului. S-a depus cerere pe prima etapă, așteptăm finalizarea documentației cu cifra finală la care se va ridica această investiție.

 2018 – anul organizării concursurilor

O problemă „spinoasă” – așa cum a denumit-o directorul CA – pe care spitalul o are la acest moment e cea a resursei umane. Anul 2018 va fi unul al angajărilor pe bază de concursuri la spital, atât pe funcțiile de conducere, cât și pe secții. „Sunt 514 angajați la spital, nu există o conducere definitivă la acest moment, până în martie 2018 vom publica anunțurile de concurs manager, director financiar contabil și director medical. Ei vor fi evaluați anual. Dacă nu vor respecta și dacă nu se vor încadra în acești indicatori, contractul poate fi reziliat. Vom organiza apoi concursuri pentru toate secțiile de spital. În afară de Secția de pediatrie, niciun șef de secție nu are concurs valabil și contract de administrare. Am descoperit că 80% din bugetul spitalului se cheltuie pe salariile angajaților. O problemă la care va trebui să găsim rezolvare anul viitor”, spune Câju. Aceasta a mai adus în discuție și legalitatea a 7 contracte de muncă: „Am rezilitat 7 contracte de muncă (medici și asistenți) ale unor pensionari angajați pe perioadă nedeterminată, lucru ilegal! În 2014 au fost încheiate aceste contracte. Legislația nu permite angajarea pensionarilor pe o perioadă nedeterminată, ci doar pe 12 luni cu posibilitatea de prelungire de cel mult 3 ori! Aceștia ne vor acționa în instanță, noi suntem pregătiți. Pe lângă organizarea concursurilor, ne interesează îmbunătățirea actului medical, atragerea de noi doctori, dar nu orice doctori. Nu avem nimic cu pensionarii, dar corpul medical trebuie să ajungă la un nivel de vârstă cât mai scăzut!

Sume alocate de Consiliul Local spitalului

În cadrul conferinței de presă s-au adus adus în discuție și sumele pe care CL le-a alocat spitalului. „1.785.000 lei au fost pentru lucrări la mutarea Pediatriei, 104.000 lei – sprijin pentru plata energiei termice, 308.000 lei –  achiziția unui turn laparoscop la secția Chirurgie, 70.000 lei – montarea unui sistem optimizare consum energie termică, 214.000 lei – echipamente secția Cardiologie, 9.000 lei – reparații secția Boli infecțioase, 97.000 lei – facilități atragerea de medici (chirie, decontarea cheltuielilor de transport, stimulent gardă terapie intensivă), 60.000 lei – reparații secția Cardiologie, 18.000 lei – obiecte inventar, 218.000 lei – reparații relocarea secțiilor, 117.000 lei – servicii evaluarea și îmbunătățirea sistemelor informatice, 64.000 lei – studii tehnice mutarea Pediatriei, 143.000 lei – documentație și studiu fezabilitare reabilitarea energetică a clădirilor, 157 700 lei – studiu fezabilitate clădire nouă spital, 42.400 lei studiu fezabilitate construcția unui heliport, 405.000 lei -achiziția unui flux laminar. Un total de 3.812.400 lei, adică 10% bugetul local”, a declarat și Dan Ludu, directorul economic al Primăriei Făgăraș.

(A. ROMAN)

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.