Polițistul local din Jibert, sancționat de Primăria comunei pentru descoperirile de furt de lemne? De la 1 martie, Poliția Locală se desființează!


  • Poliția Locală din Jibert se va desființa începând cu 1 martie 2023, asta după ce, în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 10 ianuarie, majoritatea aleșilor comunei au votat pentru acest lucru, 7 voturi pentru și 4 abțineri!

foto captură: Federația românilor de pretutindeni TV on-line

La această situație s-a ajuns, spune polițistul local Sorin Bercan, după ce acesta a descoperit, de mai multe ori, furtul ilegal de lemne în comună. Furt, spune el, făcut cu știință de către apropiați ai viceprimarului cu atribuții de primar, Bucur Vaida, și de către apropiați ai unor membri din Consiliul Local.

Pe de cealaltă parte, viceprimarul cu atribuții de primar, Bucur Vaida, spune că acest lucru era în discuție de mai mult timp, întrucât agenții de poliție locală, trei la număr, sunt ineficienți, iar cheltuielile sunt mult mai mari decât veniturile.

Ce s-a discutat la ședință

Marți, 10 ianuarie, la ora 16.00, în Jibert a avut loc o ședință extraordinară de Consiliu Local, punctul cel mai important de pe ordinea de zi fiind cel de desființare al compartimentului de Poliție Locală din cadrul Primăriei Jibert.

,,Am împărțit comuna Jibert în două, la fel și consilierii locali sunt dezbinați în acest moment cu privire la acest subiect. Nu știu dacă era nevoie de desființarea Poliției Locale, eu numesc acest fapt un ABUZ, însă organele competente vor decide asta. Am solicitat și la ședința trecută doamnei secretare să mi se aducă la cunoștință dacă s-au făcut demersurile legale în speța cunoscută de polițistul legal. Dacă s-au făcut reclamații, dacă s-a sunat la 112. Poliția locală ne-a trimis fotografii cu acest abuz, iar la o săptămână după cele constatate aflăm că doriți desființarea acestui compartiment. Desființați Poliția Locală pentru cei strict 59 de arbori care au fost găsiți de către Sorin Bercan și nu ați dorit să luați măsuri sau pentru că dumneavăastră considerați că sunt ineficienți și că sunt mai bune camerele de luat vederi? Eu consider că aceste camere de luat vederi nu sunt suficiente”, a declarat, în cadrul ședinței, consilierul local Bucur Alexandru.

,,Eu aș întreba Poliția locală câte amenzi a dat? Niciuna, vă spun eu. Iar la alte comune din zona noastră nu mai sunt astfel de compartimente, s-au desființat. Au avut permanent și norma de hrană, în fiecare an, pe lângă salarii. Are vreun drept polițistul local de a filma și fotografia pe aceste terenuri private, să îmi arate fișa postului, eu știu că nu are acest drept”, a spus viceprimarul cu atribuții de primar, Bucur Vaida.

,,Trebuie văzut dacă la 112 s-a înregistrat apelul respectiv, dacă Poliția a făcut proces verbal, în ce condiții. Știți bine, de când am devenit consilier, am insistat să se facă acest compartiment. Am cerut rapoarte, prezența polițiștilor locali, am cerut și un program de lucru. Din păcate, nu am primit nimic până acum. Cum a funcționat Poliția Locală până acum, nu știm nimic despre activitatea lor”, a spus un alt consilier, Ioan Dumbravă.

foto captură: Federația românilor de pretutindeni TV on-line

Polițistul local Sorin Bercan a încercat să se apere:

,,Consilierul local cu atribuții de viceprimar, Bica Ioan, a spus că au fost sesizări împotriva mea de către cetățeni ai satului Dacia. Îl rog să îmi dea un exemplu concret. Implicarea mea probabil a deranjat pe cei care fac pe aici ,,legea”. Până în momentul de față, nu am primit vreun avertisment, din contră. Am primit laude, în cadruul unei ședințe de Consiliu Local în care mi-am prezentat activitatea. De câte ori am fost solicitat, m-am prezentat, chiar și în timpul concediului, iar aceste lucruri se pot verifica. Faptul că i-am avertizat pe ambii viceprimari că sunt persoane care beneficiază de ajutor social, chiar dacă sunt în străinătate, a fost, probabil, un alt motiv de supărare. Am înțeles că ar fi de ajuns în comună doar camerele de supraveghere, însă cine vrea dezordine în comună se mulțumește cu atât. Am depistat și transporturi ilegale de lemne, dar și tăieri ilegale de salcâmi la finalul lunii decembrie, dar mi s-a spus că am sunat la 112 și nu am respectat ordinea șefilor ierarhici, care sunt aceia? Viceprimarul cu atribuții de primar spune că polițiștii locali nu sunt eficienți. Cred că ar fi normal să fim judecați separat, nu să fim băgați în aceeași categorie”, a spus Sorin Bercan.

Acesta a mai completat că mașina poliției locale a fost folosită de nenumărate ori de angajați ai Primăriei Jibert, inclusiv pentru cumpărături.

,,Mașina poliției locale a fost folosită de alți angajați ai Primăriei Jibert, inclusiv pentru cumpărăturile personale, cu carburantul primăriei, așa că cer să se justifice benzina consumată. Eu am preferat să folosesc mașina personală cu cheltuielile personale. Se poate verifica în foile de parcurs faptul că doar două luni am folosit mașina primăriei. Nu se vrea să se discute despre tăierile ilegale de arbori de pe terenurile primăriei și mă întreb dacă nu acesta este motivul desființării Poliției Locale, pentru a se mușamaliza această infracțiune provocată de către un apropiat al viceprimarului cu atribuții de primar”, a spus Sorin Bercan, polițistul local, în cadrul ședinței de Consiliu Local al comunei Jibert.

Prezent la întâlnire a fost și președintele Sindicatului Ordine Siguranță Brașov și vicepreședintele Sindicatului la nivel național, Ștefan Călăian.

,,Am venit în fața dumneavoastră, nu pentru a face cercetări, eu am venit să vă aduc la cunoștință că Hotărâre de Consiliu Local adoptată, de a desființa Poliția Locală, este complet ilegală. Ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță, la Parchet și la Instituția Prefectului. Prin HCL nu puteți să deființați un compartiment al Poliției Locale care s-a înființat prin Legea Organică 155 din 2010. Ca să se desființeze acest compartiment trebuie să se dea o Lege organică de către Parlament, nicidecum de consilieri locali. Dacă doriți acest lucru, mergeți în Parlament și acolo emiteți legi, dacă vi se aprobă. Până atunci, trebuie să respectați Legea 155. S-a mai întâmplat aceste treburi și în alte părți, desființarea Poliției Locale, s-a câștigat în instanță, polițiștii locali și-au primit salariile din urmă, cu indicele aferente. Așa se va întâmpla și aici, după finalizarea procesului va trebui să îi reangajați și să le plătiți salariile”, a spus acesta în cadrul ședinței.

Astfel, cu 7 voturi pentru și 4 abțineri, de la 1 martie 2023 se va desființa Poliția Locală în comuna Jibert. Chiar și așa, polițistul local Sorin Bercan își va cere drepturile în instanță.

Mai multe informații – AICI – CLICK

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.