Poveşti despre Orient, cu făgărăşeanca Andreea Alashqar. Betleemul în carantină. Bradul de Crăciun de la Betleem s-a aprins într-o piață goală


Seara trecută (05.12.2020), ca în fiecare an, prim-ministrul palestinian Mohammed Shtayyeha aprins luminile de Crăciun de la Betleem.

Luminile de Crăciun din Betleem au fost aprinse în Piața Mager, lângă Biserica Nașterii Domnului, locul unde se crede că s-a născut Iisus.

În mod normal, un număr impresionant de pelerini și turiști sunt prezenți la festivitatea de aprindere a luminilor de Crăciun din orașul sfânt. Însă, având în vedere restricțiile impuse de răspândirea COVID-19, numai în piața Mager au fost prezente numai câteva oficialități, ca primarul Betleemului Anton Salman, ministrul turismului și antichităților Rola Maayah și guvernatorul Betleemului Kamel Hamid și câțiva jurnaliști.

Prim-ministrul palestinian Mohammed Shtayyeh a aprins luminile de Crăciun de la distanță, din biroul de la Ramallah. Acesta a declarat că 2020 a adus mari provocări pentru Palestina, având în vedere pandemia și ocupația teritorială în curs a evreilor, dar că palestinienii nu vor fi învinși nici de virus, nici de evrei.

„Plătim un preț foarte mare din cauza pandemiei cu care ne confruntăm, atât din punct de vedere economic, cât și comercial. Dar, așa cum am fost întotdeauna uniți, vom rămâne uniți, și așa cum ne-am ridicat în trecut, ne vom ridica din nou”, a transmis în direct primul-ministrul Mohammed Shtayyeh.

Betleem se află în regiunea numită de evrei West Bank, cu o populație de 2,8 milioane de palestinieni. Până astăzi, West Bank a înregistrat 71.703 de cazuri de coronavirus și 678 de decese. Având în vedere creșterea numărului de infectați din zonă, guvernul palestinien a anunțat săptămâna trecută înăsprirea măsurilor luate împotriva răspândirii COVID-19. Autoritățile palestiniene au anunțat o perioadă de 14 zile de stare de urgență, în care orașele și satele rămân închise, iar circulația pe străzi în timpul nopții între orele 19:00 și 06:00, strict interzisă. Guvernul palestinian a anunțat că aceste măsuri pot rămâne în vigoare chiar și după Crăciun dacă numărul bolnavilor continuă să crească.

West Bank este ocupat de către Israel din 1967.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.