Duminică, 28 august, la Mândra va avea loc prima ediție a Festivalului Cepei Roșii. Un eveniment inedit, care își propune să sărbătorească hărnicia mândrenilor, renumiți în întreaga țară pentru culturile lor de ceapă roșie. Cu această ocazie, locuitorii din Mândra lansează o invitație publică și își deschid porțile pentru totți cei care vor să le treacă pragul.
Pe 28 august, în întreg satul se vor activa mai multe spații culturale și gospodării, în care vor avea loc expoziții, ateliere pentru copii, concerte, activități sportive sau degustări speciale. Nu va lipsi Liturghia în biserica îmbrăcată în straie de sărbătoare și un mic târg cu produse locale. Invitați speciali, pe lângă o serie de artiști locali, vor fi Mihai Teacă și Vlăduța Lupău.
Un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Mândra și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov. Partener: Muzeul de Pânze și Povești Mândra.
,,Duminică, 28 august 2022, în Mândra va avea loc prima ediție a Festivalului Cepei Roșii. Un eveniment inedit, deschis tuturor! Hai și tu, implică-te, să dovedim tuturor că suntem o comunitate vie, activă și unită. Marți, de la ora 18.00, vom avea o întâlnire publică, la Căminul Cultural, cu toți cei care își doresc să fie parte din această poveste, pe care o scriem împreună. Festivalul acesta este al nostru, al tuturor!’’, a declarat viceprimarul comunei Mândra, Emil Morar.
Din program:
10.30 – 13.00: CAMPIONAT DE FOTBAL, Cupa Ceapa Roșie Mândra 2022 (“Pe teren”, eveniment sportiv, între echipele din comună)
9.00 – 12.00: LITURGHIE CU BUCURIE (la Biserica Sfânta Treime din Mândra. Biserica și enoriașii se îmbracă în haine tradiționale, de sărbătoare)
12.00: HORĂ ȘI PLĂCINTE TRADIȚIONALE (în fața bisericii)
15.00 – 19.00: MINI – TÂRG CU PRODUSE LOCALE (pe colț, “la Barbu”)
15.00 – 19.00 PORȚILE DESCHISE-N SAT
– Muzeul de Pânze și Povești, nr 239 (degustare de “pită de casă cu ceapă și slană”, ateliere gratuite pentru copii și expoziție foto-documentară “Ceapa mă-sii” – povestea cepei roșii din Mândra și a oamenilor ei. Curator Alina Zară, fotograf Hantzy Kessler);
– Casa Dascălilor, nr 246 (o incursiune în istoria celor 3 generații de dascăli din familia Comșa, începând cu anul 1870 și locul înființării primei organizații profesionale a învățătorilor români din Transilvania – 1918. Vizionarea unei expoziții de fotografii și documente. Gazde: Gicu lu’ Domnu, Alexandra Comșa și profesor Marius Șpechea);
– Atelierul de zestre contemporană Mândra Chic, nr 241 (suveniruri locale, lucrate manual);
– Biserica Sfânta Treime (Monument Istoric, construit pe cea mai înaltă colină a satului în 1779. Cu o superbă frescă, veche de peste 200 de ani, realizată de celebrul meșter Savu Zugravu, în 1821);
– În deal, la Cruce/Troiță (Loc de povești liniștite, expoziție cu fotografii vechi, din sat – un proiect Muzeul de Pânze și Povești și Biblioteca Publică Mândra);
15.00 – 22.00 MUZICĂ ȘI VOIE BUNĂ, ÎMPREUNĂ.
Invitați speciali: Mihai Teacă (ora 20.00) și Vlăduța Lupău (ora 21.00). Artiști locali: Viorica Cerbu, Maria Curticăpean, Flaviu Florea, Diana Gribincea, Mioara Greavu, Mioara Marinca, Bianca Morar, Georgiana Pătrînjel, Carmina Tatomir, Ansamblul Făgărașul, Ansamblul Junii Hârseniului.