Primar din Ţara Făgăraşului, sătul de abandonul şcolar al copiilor, nu vrea să lase sistemul să eşueze


Este primar de comună de multe mandate şi ştie că imaginea comunei sale o constituie oamenii. Oamenii educaţi sunt temelia unei societăţi dezvoltate şi sunt oglinda locului de unde provin. Dacă sistemul educaţional eşuează, efectele se vor resimţi în lanţ atât la nivel de comunitate, cât şi la nivelul fiecărui individ care mâine nu va culege roadele învăţăturii de azi. Primarul din Şercaia nu vrea să mai audă de abandon şcolar în comuna sa şi şi-a exprimat pe faţă revolta când a aflat câţi copii au renunţat la şcoală anul acesta.

Şercaia

Şercaia

Primarul din comuna Şercaia, Cristinel Paltin, a cerut ajutorul consilierilor locali în găsirea unei soluţii împotriva abandonului şcolar. Sătul să mai constate în fiecare an că un număr mare de elevi absentează de la şcoală perioade lungi de timp sau chiar întreg anul de învăţământ, edilul a ridicat problema în ultima şedinţă de Legislativ de la finele lui 2022 şi a solicitat consilierilor să facă front comun împotriva abandonului şcolar şi să lucreze împreună la găsirea unei soluţii de perspectivă la această chestiune.

,,Am solicitat numărul de elevi de la şcoală pentru pregătirea pachetelor pentru copii de sărbători. Ca şi până acum, şi anul acesta am dat peste aceeaşi problemă, abandonul şcolar. Plecăm la drum cu vreo 270 de elevi înscrişi, dar dăm vreo 220 de pachete, că restul absentează. Ce facem acolo, nu mai facem şcoală? Ridic problema asta aici în Consiliul Local, dar voi merge şi mai departe cu ea la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi o chem şi pe directoare să ne explice.Nu cred că s-a întâmplat vreodată să solicite ceva şcoala şi Primăria să nu îi dea. Trebuie să găsim pârghii ca cei mici să meargă la şcoală. Eu nu cred că nu există o soluţie pentru asta. Trebuie să analizăm problema punct cu punct, virgulă cu virgulă, până găsim o soluţie.”, a precizat Cristinel Paltin la întâlnirea consilierilor locali.

Cristinel Paltin - primar Sercaia

Cristinel Paltin – primar Sercaia

Unii consilieri locali şi-au exprimat pe loc un punct de vedere cu privire la abandonul şcolar de pe raza comunei, care se întâmplă de regulă la copiii de etnie romă. Ei au spus că obligaţia de a-şi trimite copiii la şcoală le revine în primul rând părinţilor: ,,Pe vremuri, la multe absenţe, nu se mai primea alocaţie. Era şi asta un fel de a pune presiune pe mersul la şcoală. Nici părinţii acestor copii nu au şcoală, aşa că nu îşi trimit la rândul lor copiii la şcoală.”

Chestiunea abandonului şcolar a fost ridicată la punctul de pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului referitor la reţeaua şcolară de pe raza comunei Şercaia.

Edilul Cristinel Paltin a spus că un prim pas pe care îl va face este să o convoace pe directoarea şcolii la Primărie, pentru ca aceasta să facă o prezentare clară a absenteismului la nivelul instituţiei şcolare pe care o conduce.

,,Vă rog să mă susţineţi să găsim nişte măsuri la abandonul şcolar… să impunem nişte lucruri. O să o convoc pe directoare, ca prim pas, să ne prezinte situaţia de la şcoală, ca să ştim de unde plecăm.”, a spus edilul.  Consilierii locali au fost de acord să găsească o abordare comună la prevenirea abandonului.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.