Conferențiarul universitar doctor Nicolae Diminescu, originar din Timișoara, și-a legat destinul de orașul Victoria. El a ajuns la Victoria cu multe decenii în urmă după ce și-a cunoscut soția, originară din comuna Viștea. A rămas la Victoria 20 de ani, ca profesor, dintre care 10 ani a fost directorul școlii generale și al Liceului Teoretic din oraș, ce la vremea respectivă funcționau împreună.
La vârsta de 84 de ani el a decedat. Va fi înmormântat în Viştişoara.
În august 2023, de Zilele oraşului Victoria, primarul Camelia Bertea i-a oferit diploma de cetăţean de onoare al oraşului.
Cum şi-l amintesc victorienii
A purtat prin lumea ecologiei, mediului și biologiei mii de elevi ai acestui oraș. Îl țin minte nu numai ei, ci și cei din generațiile următoare, care au beneficiat de toată infrastrctura școlară și de cabinetele amenajate în timpul său.
Printre aceștia din urmă se numără și Camelia Bertea (care a devenit la rândul ei profesor la Colegiul ,,Alexandru Bărbat” și director la Clubul Copiilor).
Camelia Bertea a împărtășit aceeași pasiune pentru mediu și geografie ca și mentorul său și a ajuns ani mai târziu să-i facă și ea pe copii să iubească acest domeniu. A fost 23 de ani profesoară și spune că un mare merit în cariera sa l-a avut Nicolae Diminescu, cel despre care avea să-și amintească faptul că ,,pe când era director, domnul Diminescu a construit împreună cu profesorii și elevii școlii, voluntari cu toții, o frumoasă cabană la munte, ca să fie folosită de școală. Ea nu mai există acum, dar acel moment mi-a rămas mie în minte și de aceea am căutat să fac și eu, ani mai târziu, cu elevii de la Clubul Copiilor activități asemănătoare”.
Drumurile celor doi dascăli s-au intersectat de-a lungul anilor, deși Nicolae Diminescu se mutase în orașul său natal, Timișoara, unde a ajuns pe rând director la un liceu silvic, apoi decan al Facultății de Protecția Mediului din cadrul Universității Ecologice Banatul, apoi conferențiar universitar la Universitatea de Vest din Timișoara.
Nicolae Diminescu este cel care a înființat Fundația ,,Verde 2000 Timișoara”, având ca obiectiv principal educația ecologică.
Timp de două legislaturi, între 1992 și 2000, a fost consilier local ecologist în orașul de pe Bega.
În 2020 profesorul declara pentru ziarul Salut Făgăraş: ,,Mă consider victorian și acum și vin cu dragoste în orașul meu de suflet ca să îl trezesc la realitate, ca să le spun oamenilor că nu e totul pierdut, important este ce alegeri administrative vor face. Victoria, chiar dacă nu mai este un oraș industrial, poate deveni încă un oraș cu valențe ecologice, turistice, sportive și așa mai departe.”
În 2023 spunea, când a devenit cetăţean de onoare al oraşului, pe scena din Victoria: ,,Le mulţumesc doamnei primar şi Consiliului Local al oraşului. Sunt emoţionat când mă gândesc că au trecut circa 60 de ani de când am păşit pe stadionul acesta şi de când am venit în oraşul Victoria. Am părăsit oraşul Victoria de mult timp, dar practic am rămas cu sufletul aici. (…) Voi dona biblioteca mea pedagogică Liceului Teoretic din oraşul Victoria”.
Dumnezeu să îl odihnească!
(Cristina Cornilă)
Foto: Salut Făgăraş