Propunere: Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți


Bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi bani de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege este 1.500 de lei.

Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă. Mai exact, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.

Deocamdată, liderii Comisie de Muncă au amânat luarea deciziei cu două săptămâni.

Șansă și pentru bunicii care nu au vârsta pensionării
La ora actuală, în România sunt foarte multe persoane în vârstă care, pentru că nu au ajuns la anii legali de pensionare, nu au niciun venit.

Pentru acestea, legea ar fi una perfectă. Mai există și bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți. Cu acest venit de 1.500 de lei, ei ar îmbina utilul cu îngrijitul celor mici.

Concret, în situaţia în care copilul are sub 6 luni, respectiv un an în cazul copiilor cu dizabilităţi, atunci bunicii ar primi suma de 1.500 de lei pe lună. Dacă nepotul are peste 6 luni, suma lunară va fi de 650 de lei. Bunicii trebuie să fi obţinut venituri însă, cu un an înainte, potrivit condiţiilor impuse într-unul dintre proiecte.
Banii ar urma să fie daţi până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Proiectul ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat.

Documentele se vor depune la primăria comunei sau oraşului unde are solicitantul domiciliul sau reşedinţa, conform documentului.
Potrivit proiectului de lege, dreptul la indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserţie.
Bunicii cu pensii speciale nu pot beneficia de concediu pentru creşterea nepotului. Dacă copilul este înscris la creşă sau la alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, atunci bunica/bunicul nu poate lua acest concediu. În situaţia în care trec anii în care părintele are dreptul de a beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, nici bunicul nu poate lua concediul pentru creşterea nepotului.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.